Hirdetés
. Hirdetés

Az OECD nyilvános véleményezésre bocsátja a kriptoadózás átláthatósági rendszerét

|

A magánszemélyeknek és vállalkozásoknak a szabályok hatálybalépésétől számítva 12 hónapjuk lenne arra, hogy megfeleljenek a jelentéstételi követelményeknek.

Hirdetés

Az OECD szerint a kriptopiac "jelentős kockázatot" jelent az adózási átláthatóságban, és további biztosítékok nélkül végül minden nyereség elveszik. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) további követelményeket javasolt a kriptotranzakciók bejelentésére és a felhasználók azonosítására, amelyek célja az átláthatóság növelése a globális adóhatóságok számára.

Egy minap közzétett nyilvános konzultációs dokumentumban az OECD nyilvános véleményezésre bocsátott egy olyan javaslatot, amely előírná a kriptoszolgáltatók számára a felhasználók jobb azonosítását és bizonyos tranzakciók jelentését. A szervezet szerint a jelenlegi jelentéstételi követelmények alapján az adóhatóságoknak nincs "megfelelő rálátásuk" a kriptoeszközökkel kapcsolatos tranzakciókra. Az OECD szerint a kriptopiac "jelentős kockázatot" jelent az adózási átláthatóságot illetően, ez pedig további biztosítékok nélkül oda vezethet, hogy végül minden nyereség elveszik.

Hirdetés

A javaslat szövege szerint a kripto-szolgáltatásokkal - beleértve a tőzsdéket, a kiskereskedelmi tranzakciókat és a tokenek átruházását - már foglalkozó magánszemélyeknek és vállalkozásoknak a szabályok hatálybalépésétől számítva 12 hónapjuk lenne arra, hogy megfeleljenek a jelentéstételi követelményeknek. A nyilvános értékelésben résztvevőket arra kérték, hogy mérlegeljék, mely kriptoeszközökre vonatkozhatna a javaslat, beleértve az NFT-ket is. Valamint azt is várják, hogy értékeljék az adóbevallási szabályokat és a "kellő gondossággal" kapcsolatos eljárásokat, amelyek a kriptotranzakciókban részt vevő személyekről való információgyűjtéshez kapcsolódnak mind a forró, mind a hideg tárcák esetében.

"A hagyományos pénzügyi termékekkel ellentétben a kriptovalutákat a hagyományos pénzügyi közvetítők beavatkozása nélkül lehet átruházni és tartani, anélkül, hogy bármely központi adminisztrátornak teljes rálátása volna akár a végrehajtott tranzakciókra, akár a kriptovaluta-állományokra. Ezért a kriptovaluták kihasználhatók a meglévő nemzetközi adózási átláthatósági kezdeményezések aláásására" - áll a jelentés összefoglalójában.

A javaslatot április 29-ig lehet majd nyilvánosan véleményezni, a konzultációs ülés pedig május végén várható. Az OECD közölte, hogy a módosított jelentéstételi szabályokról a G20 októberi Balin esedékes csúcstalálkozóján kíván jelentést tenni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.