Hirdetés
. Hirdetés

Az olajvezér közelgő ellátási hiányra figyelmeztet

|

Az energiapiac jelenleg nincs egyensúlyban az Occidental vezetője, Vicki Hollub szerint.

Hirdetés

A globális olajpiac 2025 végére ellátási zavarokkal fog szembesülni, mivel a nyersolajkészletek nem pótlódnak elég gyorsan - figyelmeztetett Vicki Hollub, az Occidental amerikai energiaipari vállalat vezérigazgatója a CNBC-nek adott, a héten megjelent interjújában.

A jelenleg kitermelt kőolaj mintegy 97%-a a 20. században történt feltárásokból származik, míg az elmúlt évtizedben kitermelt nyersolajnak kevesebb mint a felét sikerült pótolni - mondta.

"A jelenlegi helyzetünkhöz képest néhány éven belül nagyon szűkös lesz a kínálat" - jelentette ki Hollub, megjegyezve, hogy az olajpiacot jelenleg túlkínálat jellemzi, amit az Egyesült Államok, Brazília, Kanada és Guyana rekordtermelése okoz. Szerinte ez a többlet a közel-keleti konfliktus ellenére is alacsonyan tartja az olajárakat.

Hirdetés

A jelenlegi túlkínálat ellenére Hollub előrejelzése szerint 2025 végére a kereslet meghaladja majd a kínálatot. "A piac jelenleg nincs egyensúlyban, de ez megint csak rövid távú keresleti kérdés" - mondta, hozzátéve, hogy "de hosszú távon kínálati kérdés lesz".

Eközben az OPEC a múlt hónapban közölte, hogy a globális olajkereslet 2025-re napi 1,85 millió hordóval (bpd) 106,21 millió bpd-re fog nőni, ami meghaladja a szövetségen kívüli nyersolajtermelés 1,3 millió bpd-s növekedését. A CNBC szerint az előrejelzés ellátási hiányt jelent, hacsak az OPEC nem hagy fel a jelenlegi termeléscsökkentéssel és nem növeli saját termelését.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.