Hirdetés
. Hirdetés

Az Oracle 2007-es eredményei

|

Az Oracle árbevétele a 2007-es pénzügyi évben 25 százalékos növekedés mellett elérte a 18 milliárd dollárt.

Hirdetés

Az Oracle bejelentette, hogy 2007-es pénzügyi év negyedik negyedévének egy részvényre jutó GAAP szerinti eredménye 31 cent lett, ami 27 százalékkal magasabb az előző év megfelelő időszakához képest. A negyedév során az árbevétel 20 százalékkal 5,8 milliárd dollárra nőtt, míg a nettó nyereség 23 százalékos emelkedés mellett 1,6 milliárd dollár volt. A szoftverekből származó árbevétel 4,8 milliárd dollárt tett ki (19 százalékos növekedés). Az új szoftverlicencek bevétele 17 százalékkal nőtt, ezen belül az új adatbázis- és köztesszoftver-licencek árbevétele 18 százalékkal, az új alkalmazáslicenceké pedig 13 százalékkal emelkedett. A szolgáltatások árbevétele 1,1 milliárd dollár volt, ami az előző év azonos időszakához képest 26 százalékos bővülést mutat.

Nem a GAAP szerint számítva az egy részvényre jutó eredmény a negyedik negyedévben 37 cent volt, a nettó nyereség pedig 1,9 milliárd dollár, ami az előző év azonos negyedévéhez képest 28 százalékos, illetve 24 százalékos növekedést jelent.

Éves eredmények
A 2007-es pénzügyi év GAAP szerint számított egy részvényre jutó eredménye 81 cent lett, ami 27 százalékkal több az előző évihez képest. A pénzügyi év árbevétele 25 százalékkal 18 milliárd dollárra nőtt, míg az éves nettó nyereség 4,3 milliárd dollár lett, 26 százalékos növekedés mellett. A szoftverértékesítésből származó teljes éves árbevétel 23 százalékkal 14,2 milliárd dollárra emelkedett. Ezen belül az új adatbázis- és köztesszoftver-licencek éves árbevétele 16 százalékkal, az alkalmazáslicencek árbevétele pedig 32 százalékkal nőtt. A szolgáltatások éves árbevétele 3,8 milliárd dollár volt, ez 33 százalékos növekedést mutat az előző év eredményéhez képest.

A 2007-es pénzügyi év nem GAAP szerint számított egy részvényre jutó eredménye 101 cent lett, ami 25 százalékkal több az előző évi eredménynél. A nem GAAP szerinti éves nettó nyereség a 2006-ös pénzügyi évhez képest 25 százalékkal volt több, így elérte az 5,3 milliárd dollárt.

Larry Ellison, az Oracle vezérigazgatója kiemelte, hogy a vállalat piaci részesedést tudott elhódítani az IBM-től. Ellison a Gartner jelentésére hivatkozva elmondta, hogy az adatbázispiacon az Oracle részesedése már 47 százalékos, míg az IBM-é 21 százalékra esett vissza. Charles Phillips, az Oracle elnöke az legutóbbi üzleti évet tekintve az SAP 10 százalékos növekedéséhez hasonlította az Oracle új alkalmazáslicencekből származó bevételének 32 százalékos emelkedését.

Az Oracle magyar leányvállalatának tovább nőttek az alkalmazás-értékesítésből származó bevételi, mára a licenszbevételek 15 százalékaa erről a területről folyik be. Az adatbázisok terén elért növekedés meghaladta a 30 százalékot, és szintén kétszámjegyű volt a növekedés az alkalmazásszerverek terén is. Az év egyik kedvező trendje, hogy az alkalmazások mellett a technológiák terén is megjelentek az iparági megoldások (pl. a memóriában működő adatbázis a pénzügyi szférában), amely további piaci potenciált jelent a cég számára.

A vállalat 30 százalékkal növelte a partnereken keresztüli befolyt forgalmát is, amely a sikeres partnerprogramnak és az immár 250 partnernek köszönhető. Az értékesítések sikerében jelentős szerepet játszott az Oracle Financing szolgáltatás, amelynek keretében a vállalat kedvező finanszírozási konstrukciót biztosít ügyfelei számára a projektek lebonyolításához. A 2007-es pénzügyi évben az új üzletkötések több mint fele ebben a formában jött létre.

Az Oracle Hungary alkalmazás-bevételei továbbra is gyors ütemben nőnek, a vállalat e téren dinamikusabban növekszik az összes piaci szereplőnél. A kis- és középvállalatokat tekintve a piacot a pályázati források hiánya jellemezte. Mindezek ellenére az Oracle e szektorban is több projektben sikeresen teljesített, és megerősödött az iparági megoldások terén is. A technológia értékesítések terén elért 30 százalékos növekedésen belül kiemelkedő szerep jutott a kkv szektornak, amelyben ez az arány elérte az 50 százalékot.

A technológiai értékesítéseken belül jelentősen megnőtt a köztesplatform (middleware) és a BI (üzleti intelligencia) rendszerek aránya. Az Oracle új BI platformján 6 iparágban folynak referenciaprojektek. 200%-os növekedés jellemezte a RAC (Real Application Cluster, azaz olcsó számítógépekből kialakított, könnyen skálázható fürtözött rendszerek) értékesítéseket, amely hazánkban is beigazolta az Oracle Grid Computing koncepció létjogosultságát. E technológiát alkalmazza például a Vodafone a folyamatosan bővülő marketing adattárházához, illetve az iwiw is

Az elmúlt időszak több kiemelkedő projektje az EU csatlakozáshoz kapcsolódó beruházás volt, így például a schengeni határok kialakításához létrehozott informatikai rendszer, amely Oracle technológiára épül. Szintén fontos és egyben érdekes projekt volt az útlevelekben rejlő, biometrikus azonosításra képes chipek informatikai háttérrendszerének a kiépítése. Az útlevelekben elhelyezett chipből az adatok kiolvasása után a rendszer összeveti a központi Oracle adatbázisban tárolt adatokat, így mind az útlevél valódisága, mind az azt felmutató személy egyértelműen azonosítható.

Az Oracle bevételeink egyre nagyobb része - immár közel 60 százaléka partnereken keresztül folyik be, az év során pedig egynegyedével nőtt a hazai partnerek száma.

Tervek a 2008-as pénzügyi évre
Az Oracle Hungary az előtte álló évben az elmúlt időszakhoz hasonlóan nagyütemű fejlődést tervez. A cég további növekedésre számít a kis- és középvállalati szektorban mind az alkalmazások, mind a technológia terén. A termékek tekintetében a köztesplatform még szélesebb körű terjedésére számít, illetve arra, hogy tovább bővül az iparági megoldásokat választó cégek köre. A számítóhálós rendszerek (grid computing) értékesítése továbbra is stratégia terület az Oracle számára.

A cég várakozásai szerint kedvezően hatnak majd az informatikai beruházásokra az Új Magyarország Fejlesztési Terv által elérhetővé váló finanszírozási források, valamint új lehetőségeket nyit a kiépülő kormányzati szolgáltató központok és az egészségügyi szektor változásainak informatikai támogatása.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.