Hirdetés
. Hirdetés

Bábként rángatják a Cisco-t?

|

Ügyfelei kényszerítik a vállalatot a Microsofttal való konfrontációra, árulta el az amerikai hálózati óriás.

Hirdetés

Mi is írtunk a Cisco Európa Bizottságnál tett panaszáról, de azért fussuk át gyorsan, mi is történt a közelmúltban! Az amerikai vállalat azt nehezményezte, hogy az EB jóváhagyta az öreg kontinensen a Skype Microsoft általi 8,5 milliárd dolláros felvásárlását, illetve azt akarja elérni, hogy a Microsoft és a Skype támogassák a más platformokkal (például a nyílt szabványokkal) való együttműködést, s a Skype interoperabilis legyen. A Cisco-nak különösen az nem tetszik, hogy a Lync és a Skype között átjárást tesznek lehetővé, hogy a két szolgáltatás felhasználói a másik rendszeren is kommunikálhassanak az üzleti partnerekkel és a vásárlókkal. Noha Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója a felvásárlás bejelentésekor kijelentette, hogy továbbra is támogatni fogják a nem Microsoft eszközöket is, úgy látszik, a Cisco-nak az ígéret kevés, és az uniós megerősítésben jobban bízik.

Cisco Telepresence életkép
Cisco Telepresence életkép

A minap kiderült, miért is kardoskodik annyira a Microsoft Skype-nyomulása ellen a hálózati vállalat. John Chambers vezérigazgató nemrég videointerjút adott újságírók egy kis csoportjának Észak-Amerikában, és ennek keretében beismerte, hogy ügyfeleik követelik ki a rendszerek együttműködő-képességét. Chambers már szinte magyarázkodni kényszerült: „Hatalmas tisztelettel fordulunk a Microsoft felé, hiszen a csoportmunka területén agresszív versenytársai vagyunk egymásnak, míg az adatközponti piacon partnerként működünk együtt. Ügyfeleink azonban együttműködő-képességet várnak rendszereinktől. Véleményem szerint a Microsoft nem látja ennek fontosságát olyan szinten, mint én.”

Chambers szerint a piac számára létfontosságú lenne a nyílt szabványok használata, cége ennek megfelelően is cselekszik. A vállalat - a Cisco-t a videokonferencia szegmens vezetőjévé tevő Tandberg multimilliárdos felvásárlásának részeként - kiadta Telepresence Interoperability Protocolját (TIP). Sokan ugyanezt remélik, sőt, mi több, várják a Microsofttól is, a Skype bekebelezése kapcsán. A CEO szerint a BYOD mozgalom (hozd magaddal a munkahelyedre a saját eszközöd) egyre inkább kritikus fontosságú tényezővé teszi a rendszerek közötti együttműködő képességet.

Kevésbé főne a feje a Cisco-nak, ha korábban, mikor volt rá lehetősége, maga vásárolta volna fel a Skype-ot. Chambers elárulta, hogy mielőtt a vállalat nyilvánosan eladósorba került volna, megfontolták az akvizíciót, ám úgy találták, hogy az sem a cég portfoliójába nem illeszkedne bele, sem az ügyfeleik számára nem lenne igazán előnyös. Ennek ellenére a Cisco hisz a videokommunikációban, „már hat éve emellett tettük le voksunkat” - fogalmazott a vállalat vezérigazgatója.

Az biztos, hogy nem az utolsó felvonás ez a két gigász videokonferenciás csatározásában, hacsak a Microsoft meg nem nyitja saját rendszerét a Cisco előtt (is). Ismerve a redmondiak zárt kódú üzletpolitikáját, nem mernénk nyíltan fogadni arra, hogy a rivális akár kéri, akár perel, könnyen beadnák a derekukat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.