Hirdetés
. Hirdetés

"Behálózott világban fogunk élni"

|

A Fujitsu látja a jövőt - évértékelőt tartott és előre tekintett a hazai leányvállalat.

Hirdetés

Ma tartotta évértékelő sajtótájékoztatóját a japán cég hazai leánya, melynek során Poros Gábor, a Fujitsu Technology Solutions Kft. ügyvezető igazgatója ismertette a 2012. március 31-én zárult üzleti év eredményeit. Noha pénzügyi adatokat újságírói kérésre sem árult el, az kiderült, hogy a vállalat jó eredményt zárt hazánkban. A magyar gazdaság az informatika területén az üzleti működés hatékonyságát és rugalmasságát növelő, költségeit egyszersmind csökkentő megoldások és szolgáltatások felé fordult, mely trendet meg tudta lovagolni a Fujitsu.

Ennek révén összességében 25 százalékkal nőtt az árbevétel; az egyes szegmensek közül külön említést érdemel az enterprise termékek (36 százalékos árbevétel-növekedés) és azon belül a tárolórendszerek forgalma, mely egymaga 82 százalékkal bővült a tavalyi hasonló adathoz képest. Emellett a komplex informatikai szolgáltatások értékesítése is jelentősen, 25 százalékkal növekedett - nagyjából ezek voltak azok a területek, ahol komoly sikerekről tudott beszámolni a vállalat. A kliens eszközök szegmense ugyanis gyakorlatilag stagnált - a jelenlegi válságos időben még az itt elért 2 százalékos bővülés is pozitívumként könyvelhető el.

A növekedés mögött nem csak a hazai trendek felismerése és kihasználásának hajlandósága állt, hanem többek között a hazai partnerhálózat bővülése (immár 880 partnerrel van kapcsolatban a Kft.), és a globális háttér adta lehetőségek.

Fujitsu Eternal tárolómegoldás

Szerverek és tárolórendszerek

Poros Gábor az idei évre is ambiciózus növekedést - 10 százalékos forgalombővülést - prognosztizált a Fujitsu Technology Solutions termékeinek magyarországi értékesítésére. A sajtótájékoztatón bemutatásra kerültek azok az új megoldások, melyektől a folyamat kiteljesedését várja a vállalat. Például a Primergy S7 szerver, mely a világon elsőként lépte át az 5000 ssj_ops/watt álomhatárt a SPECpower_ssj2008 benchmark szerint az egynode-os szerverek kategóriájában, olyan újdonságokat hoz, mint az SSD és a GPGPU, vagyis a grafikus processzor általános célú feladatvégrehajtásra való befogásának lehetősége. Szintén fontos támasza lehet a mostani év értékesítéseinek az új Fujitsu Eternus CS High End adatmentő és archiváló rendszer. Az eszköz optimalizált támogatást biztosít a NAS tárolók adatainak biztonsági mentéséhez és archiválásához 50 százalékkal nagyobb teljesítmény, 100 százalékkal megnövelt tárkapacitás és kiterjedt skálázhatóság mellett.

„A Fujitsu mind Magyarországon, mind az európai régióban a válság ellenére is növelni tudta részesedését a tárolórendszerek piacán.” – fejtette ki Poros Gábor - „A pénzintézetek csökkenő informatikai költségvetés mellett is keresik a lehetőségeket arra, hogy a megnövekedett adatbiztonsági elvárásoknak és az üzleti oldal által rendelkezésre állással kapcsolatban támasztott igényeknek megfeleljenek. Erre példa, hogy hosszú tesztelési és pályáztatási folyamat végeredményeként az OTP Bank Nyrt. diszk alapú mentési megoldás bevezetése mellett döntött, amely kiváltja a banknál működő egyik, régi szalagos technológián alapuló mentési környezetét.”

Irány a felhő

Noha tavaly ősszel a vállalat müncheni konferenciáján nagy vehemenciával ismertette a Fujitsu a felhőalapú szolgáltatásokat, mint a jövőbeni bevételek egyik alapját; amint azt Poros elmondta, ezek csak fokozatosan kerülnek bevezetésre hazánkba. Az érdeklődést elsősorban a versenyszféra, onnan is a KKV-k köréből tapasztalja a japán cég, habár az ügyvezető megjegyezte, hogy a még mindig tartó gazdasági válság a nagyobb piaci szereplőket is az informatikai infrastruktúra bérlése felé tereli, az egyszeri - nagy és gyakran kapacitásfelesleget eredményező - beruházásokkal szemben. Ennek megfelelően a globális cloud szolgáltatásokat itthon még nem kezdte el értékesíteni a vállalat.

Hasonlóan nem adtak még el SAP Hana rendszereket, de a diszkek helyett memóriaalapú tárolást biztosító megoldás biztosította gyors adathozzáférés iránt nagy az érdeklődés. Amint azt Poros Gábor megjegyezte, várhatóan egy éven belül megszületik az első hazai megállapodás - az ügyvezető igazgató szerint régiónkban már megindult a SAP Hana térhódítása; példának a Red Bull ausztriai üzletét hozta fel.

Fujitsu Lifebook ultrabook

Központban a mobilitás

Amit viszont itthon is hamarosan bemutatnak, az az új Lifebook U772 ultrabook. Az 1,4 kg tömegű, komplett funkcionalitású noteszgép olyan speciális üzleti megoldásokat tartalmaz, mint az Anti Theft Protection (ATP) és ujjlenyomat-olvasó, ami a különösen vékony laptopok kategóriájában még meglehetősen ritkaságnak számít. Az akár 4G/LTE képessé is tehető mobil eszközök júniustól lesznek megvásárolhatók.

Fujitsu Managed Mobile Services

De nem csak vas, hanem szolgáltatások tekintetében is újít a vállalat. Amint azt Poros Gábor elmondta, a hazai leány a napokban vezeti be a managed mobile megoldást, amellyel a cég azt vállalja, hogy külön anyagi ráfordítás nélkül szolgáltatásként garantálja a cég kommunikációs hálózatába bekapcsolt minden mobil eszköz biztonságát, az adatok védelmét még abban az esetben is, ha az eszköz elveszne vagy ellopnák. Ezzel kizárja a munkáltatónál az alkalmazottak különböző platformokon (Android, IOS, Symbian, Windows Mobile) használt okostelefonjai és tabletjei által eddig jelentkező komoly biztonsági kockázatokat és azok hozzáférési korlátozása helyett teret enged a munkatársak saját eszközeinek a vállalat javát szolgáló biztonságos használatát.

A sajtótájékoztatón jelentették be, hogy hozzáférhetővé vált a biztonságos és hiteles papírmentes dokumentumtárolásra kifejlesztett Fujitsu Secdocs megoldás. A szerződések, megrendelések, teljesítésigazolások és más, az üzleti kapcsolatok vitás eseteiben perdöntő jelentőségű dokumentumok tárolására kifejlesztett szolgáltatás jogilag hiteles dokumentumként tetszőleges ideig tárolja iratokat, megtakarítva ezzel a tömeges papírfelhasználás, -tárolás és az archívum fizikai kezelési költségének oroszlánrészét. A nyílt szabványra alapuló megoldás magánfelhőben is üzemeltethető, de akár szolgáltatásként is igénybe lehet venni.

Shaping tomorrow with you

Poros Gábor végezetül tájékoztatást adott a délután megrendezett IT Future szimpóziumról és konferenciáról. Mint elhangzott, az új technológiák, azaz például az érzékelők, a nagyméretű adatfeldolgozás eszközei, a közösségi média, a robotok új üzleti lehetőségeket teremtenek, amelyek megváltoztatják mindennapi életünket is.

Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy jelenleg óriási erőforrások mennek cloud fejlesztésekre, melynek eredményeként létrejön majd az általa csak „emberközpontú intelligens társadalomnak” nevezett jövőkép. Poros Gábor úgy véli, hogy „behálózott világban fogunk élni”; jelenleg az eszközök intelligenssé tételének és az ehhez szükséges infrastruktúrának a kialakulását figyelhetjük meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.