Hirdetés
. Hirdetés

Betiltották a Google-t Kínában

|

A Google.com keresőoldalt Kína nagy részén egyszerűen betiltották - derül ki a Reporters Without Borders médiafigyelő szervezet közleményéből.

Hirdetés

A kínai internetezők nagy része az utóbbi hetekben igen nehezen juthatott a Google cenzúra nélküli változatához. Az akció része Peking azon irányú törekvéseinek, hogy a közvélemény ne juthasson információkhoz, legalábbis ez egy párizsi székhelyű médiafigyelő szervezet véleménye. A Reporters Without Borders egyesület értesülései szerint már nem csak a keresési felület, hanem a Google News és Mail hír-, illetve levelező szolgáltatást sem lehet az országból maradéktalanul elérni.

"A Google is csatlakozott azokhoz a nyugati vállalatokhoz, amelyek behódolnak Kína online cenzúrázást előirányzó terveinek" - áll az egyesület közleményében. "Szánalmas, hogy a kínai internetezők arra kényszerülnek, hogy technológiai háborút folytassanak a cenzúrával annak érdekében, hogy megtekinthessék a tiltott tartalmakat."

A Google.com nemzetközi oldal valóban nem érhető el például Pekingből, ám a cenzúrázott kínai verzió a Google.cn címen keresztül működik. Ez az oldal idén januárban indult útjára, miután a Google beleegyezett, hogy ezen a címen csak a kínai kormány által engedélyezett tartalmak jeleníthetők meg keresési találatokként.

A vállalat ottani szóvivője az ügyről csak annyit mondott, hogy a múlt héten vizsgálatott indítottak arra vonatkozólag, hogy vajon tényleg blokkolták-e a Google.com elérését az ország területén, de ennél többet egyelőre nem kívánt közölni.

Kínában egyébként majdhogynem mindennapos az ilyesmi, számos más internetes fórumot is kordában tartanak, és ez a cenzúra természetesen nem csak az online közegben van jelen. Léteznek azonban olyan szoftverek (Dynapass, Ultrasurf, Freegate és Garden Networks), amelyek kitűnően hozzáférhetővé teszik a kínai hatóságok által elrejtett részleteket a világhálón. Ezen programok elérhetőségét viszont szintén letiltották.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.