Hirdetés
. Hirdetés

Bezöldül a Microsoft

|

Egy átfogó zöld koncepció alapján 2012-re a redmondi cég 30 százalékkal csökkentené a szén-dioxid kibocsátását, sok millió dollár megspórolásával.

Hirdetés

Rob Bernard a Microsoft környezetvédelmi stratégiai főnöke blogjában körvonalazta, hogy miként is képzeli a vállalat a rövidtávú környezettudatos intézkedéseit. Az elkövetkező három évben a cég irodáiban hatékonyabbá szándékozik tenni az energiafelhasználást, illetve keresi azokat a lehetőségeket, hogy miként vonhatná be nagyobb mértékben a megújuló energiaforrásokat a jelenleg hatályos energia-stratégiájába.  

Az üzleti utazásokat már az elmúlt évben jelentősen lecsökkentették. Lehetőség szerint a webes konferencia-beszélgetésekkel, illetve a cég saját, azonnali üzenetküldő eszközeivel váltották ki a drága repülőutakat. Bernard szerint csak ezen a vállalat mintegy 90 millió dollárt takarított meg 2008-ban.

Kicsit meglepő lehet, hogy a Microsoft a válság kellős közepén milliárdos beruházásokkal új irodaépületeket tervez, de a környezet stratéga szerint a befektetés busásan megtérül majd.

Az új főhadiszállás épületeit minden olyan modern eszközzel felszerelik, amelyek a környezettudatos gondolkodás és az energia-takarékosság érdekeit szolgálják. A padlófűtés bevezetése az irodák világába, mindenképpen hatalmas áttörésnek számít az eddigi hagyományos megoldásokhoz képest. Az intelligens világítás az üres szobák felesleges pazarlását szünteti meg, míg a fűtésbe napenergiát alkalmazó rendszerek is besegítenek majd.

A legfontosabb változások az új washingtoni adatközpont környékén várhatók, ahova már a legmodernebb energiatakarékos szerverkonténer rendszereket építik be, amelyek várhatóan lényegesen kevesebb hűtést igényelnek, mint elődeik.

Bernard szerint, Steve Ballmer világszerte változtatni szeretne a cég klímavédelmi stratégiáján, de ehhez természetesen szükség van a világ számos táján dolgozó alkalmazottak együttműködésére is.

A Microsoft természetesen nincs egyedül a „zöld" stratégiájával, hiszen a Google már 2007 óta komoly lépéseket tett az irodái és szerverei környezettudatosabb menedzseléséért. A kereső óriás mintegy száz céges autóját, elektromos meghajtású járművekre cserélte, illetve folyamatosan kísérletezik azon, hogy miként csökkenthetné adatparkjai energiaigényét.

A cégek amellett, hogy a globális klímaváltozás és a környezetvédelem nemes eszméit támogatják, jelentősen csökkentették ezen intézkedésekkel kiadásaikat is, ami lássuk be válság idején meglehetősen hasznos. Ezek a szempontok persze nem csökkentik azon erőfeszítések értékét, amelyek a zölden gondolkodó cégek tesznek a környezetünkért, s a példamutatás sokszor javít a vállalatok megítélésén is.  

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.