Hirdetés
. Hirdetés

Blockchain: fejlesztésben erősek, felhasználásban gyengék vagyunk

|

A magyar informatikusok ott vannak a blockchainfejlesztések élvonalában, sőt már több magyar fejlesztésű kriptovaluta is befektetőket keres. A blockchainalapú alkalmazások közül mégis csak kevés készül a hazai piacra.

Hirdetés

Ezen kíván változtatni a Blockchain Budapest konferencia, ahol a döntéshozóknak mutatják be, milyen sokrétű a bitcoin mögött álló technológia, és milyen üzleti lehetőségeket rejt mások számára is.
Hirdetés
 
Az eddigi legnagyobb konferenciát szervezik a blockchainről, azaz a bitcoin mögött álló technológiáról január 30-án a Budapest Kongresszusi Központban. Az ezer vendéget fogadó konferencia a vállalati döntéshozóknak szól, őket hozza képbe arról, hogyan lehet komoly versenyelőnyre szert tenni az új technológia bevezetésével.

 
Sokan vannak, akik előtt még nem világos, milyen üzleti lehetőségeket rejt magában a blockchain. A technológia használatával meghamisíthatatlan és biztonságos nyilvántartási rendszer jön létre. A rendszer minden szereplőjének gépén ott fut az adott alkalmazás által kezelt teljes nyilvántartás, de hozzáférni csak a saját adataihoz tud. A biztonságot és megmásíthatatlanságot tehát éppen a rendszer decentralizáltsága biztosítja, ettől lesz feltörhetetlen, ugyanakkor bárhonnan elérhető a szolgáltatás. "Ez önmagában akkora innováció, mint amilyen az internet megjelenése volt a 90-es években" - mondja Szilágyi Imre, a Blockchain Budapest konferencia főszervezője.
 
A blockchain minden eddig ismert rendszernél megbízhatóbb a sokszereplős folyamatok nyilvántartásában és vezérlésében, ellenáll a külső beavatkozásoknak, például az ellenérdekelt üzleti szereplők vagy az illojális belsősök manipulációinak. A korábbi technológiáknál sokkal magasabb szintű titkosítást és beavatkozásmentességet garantál, a rendszerben kezelt adatok illetéktelenül sem a jelenben, sem visszamenőleg nem módosíthatók.
 
A blockchainfejlesztések piacán a magyar informatika jól teljesít. A Blockchain Budapest főszervezője szerint jelenleg több mint száz olyan blockchainalapú rendszer működik a világban, amit részben vagy egészben magyar fejlesztők hoztak létre. Sokról nem is tudunk, hiszen csak a fejlesztő cégek látszanak, a mögöttük álló szürkeállomány a háttérben marad. Ide tartoznak több olyan kriptovaluta fejlesztői is, amiket magyar csapatok hoztak vagy hoznak éppen létre.
 
"Probléma ugyanakkor, hogy a blockchaint idehaza még mindig inkább szakmai hájpnak, a bitcoint övező szemfényvesztésnek élik meg a döntéshozók" - mondja Szilágyi. A téveszmék eloszlatására szakmai fórumok szerveződtek, több-kevesebb sikerrel. A hiba általában az, hogy ezeket a fórumokat informatikusok vagy kriptovaluta-kereskedéssel foglalkozók számára hívják életre, holott nem őket kell meggyőzni a technológia hasznosságáról, hanem a döntéshozókat, azaz a vezérigazgatókat, pénzügyi igazgatókat, logisztikai és marketingszakembereket.
 
Erre tesz kísérletet a Blockchain Budapest konferencia, ami kifejezetten azzal a céllal jött létre, hogy a szakértők érthető nyelven magyarázzák el a technológiában rejlő előnyöket a döntéshozók számára.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.