Hirdetés
. Hirdetés

Bődületes összeget bukik a Facebook egy adatvédelmi hibán

|

A közösségi hálózatnak 650 millió dollárt kell fizetnie, amiért a felhasználók egyértelmű hozzájárulása nélkül vetette alá arcfelismerésnek a fotójukat.

Hirdetés

A Facebook több, mint 650 millió dollárt fizet azért, hogy békésen elintézzen egy pert, amit az arcfelismerő technológia használata miatt indítottak ellene. A most nyilvánosságra hozott bírósági dokumentumok szerint a közösségi hálózat eredetileg 550 millió dollárban akart kiegyezni, ám a bíróság ezt nem találta elég súlyos büntetésnek, ezért fejelte meg az összeget a Facebook még 100 millió dollárral.

Hirdetés

A per gyökerei 2015-re nyúlnak vissza, a cég ellen ekkor nyújtottak be csoportos keresetet. Az efféle csoportos per a kollektív igényérvényesítés Amerikában bevett formája, amikor a nagyszámú károsult nem külön-külön, hanem közösen, mintegy pertársaságba tömörülve intéz kereset valamely mindannyiukat sújtó sérelem miatt.

A vád szerint a Facebook megsértette Illinois állam adatvédelmi törvényét, amely megköveteli, hogy a cégek határozott és egyértelmű ("explicit") hozzájárulást szerezzenek a felhasználóktól, mielőtt biometrikus adatok gyűjtésébe kezdenek. A Facebook a felperesek szerint a Tag Suggestions szolgáltatással sértette meg az előírásokat, amely arcfelismerő eljárásnak vetette alá a felhasználók által feltöltött fotókat, majd javaslatot tett a képek felcímkézésére.  Ezzel a 2011-ben beindított szolgáltatással az volt a fő baj, hogy alapértelmezésben is be volt kapcsolva, vagyis a "határozott és egyértelmű hozzájárulás" kritériumának messze nem felelt meg.

A funkció ellen egyébként más helyeken is érkezett panasz: Európában 2012-ben kényszerítették is a Facebookot a kikapcsolására, és a visszakapcsolásra (adatbiztonsági finomhangolás után) csak 2018-ban került sor. Az Egyesült Államokban pedig fizetnie is kell érte: a 650 millió dollárból azok az Illinois-i Facebook felhasználók részesülhetnek, akiknek a fotója 2011 után megjelent a Facebookon. A beszámolók szerint ez négyszáz dollárt jelent fejenként.

Az arcfelismerés egyébként a legutóbbi évek személyiségi jogi, valamint biztonsági mumusává vált, egyesek a rend és nyugalom egyik alapkövét látják benne, mások szerint viszont a Nagy Testvér legfrissebb fegyvere - a technológia pro és kontra aspektusairól elemző cikkben írunk bővebben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.