Hirdetés
. Hirdetés

Boldog születésnapot, Apple!

|

Az Apple története olyan, mintha valamelyik szappanoperagyár tollnokai írták volna. A 33 éve kezdődött sztori bővelkedik fordulatokban és nem sejthetjük, merre tart.

Hirdetés

Egészen biztosak vagyunk abban, hogy nincs másik olyan IT cég, amely annyi rajongót tudhatna maga mögött, mint az Apple. Talán a Commodore-t, meg a Sinclair Research-t rajongták még annyian, mint a kezdetben az almafa alatt ülő Isaac Newtont, aztán a színes, mára szürke almát, mint emblémát viselő céget.

Byte into an Apple...
Azt gondoljuk, hogy nagyjából mindenki kívülről fújja azt a történetet, hogy hogyan vált az 1976 áprilisában, elektronikával oltott haverok alapította garázscégből - mely a helyi számítógépklub tagjainak próbál eladni egy alkatrészekkel már beültetett nyákot, hogy építsenek köré dobozt, billentyűzetet, meg tápot, hogy végeredmény egy számítógép legyen - 35 000 alkalmazottat foglalkoztató nemzetközileg elismert vállalat.

apple_1st_logo.jpg
Nagyjából pont ilyen ismert a grafikus operációs rendszer, az asztal (desktop) és az egér ötletének az esete. Utóbbit a Microsoft a Macintoshról nyúlt, amikor az alapító Steve Jobs megmutatta a prototípus Macet az MS atyjának, Bill Gatesnek, azzal a szándékkal, hogy a redmondiak majd programokat fejlesztenek rá. Meg persze az is, hogy ők meg a Xeroxnál látták ezeket először. Az Apple történetében számtalan olyan apróság, stikli, devianciába hajló egyediség van - talán pont Steve Jobs személyiségéből fakadóan -, ami miatt a mai harmincas-negyvenes amerikai geekek számára a cég nem egyszerűen egy vállalat, hanem ikon. Ki merne rajtuk kívül bármit 666,66 dollárért árulni - ennyit kértek az Apple I-ért - abban az országban, ahol még a hivatalos fizetőeszközre is az van nyomva, hogy "In God We Trust"? Melyik másik IT cég reagálna úgy egy a történetéről szóló játékfilmre, mint ahogy az Apple? (Egyáltalán, melyik másik IT cég történetéről készült egyáltalán játékfilm, leszámítva a szóban forgó alkotásban szintén főszerepet játszó Microsoftot?!) Az 1999-ben forgatott, 95 perces "A Szilícium-völgy kalózai" című tévéfilmről - melyben Noah Wyle alakította Jobst -, erős túlzás lenne azt állítani, hogy pozitív képet festett a cég első emberéről. Sőt! Leginkább zseniális, de ugyanakkor egoista, a beosztottjait terrorizáló és túlhajszoló zsarnoknak ismerhettük meg őt a nálunk az HBO vetítette filmből. Ennek ellenére a 99-es Macworld konferencián - nem sokkal a premier után - a résztvevők legnagyobb megrökönyödésére a bevezető beszédet nem Jobs, hanem Wyle kezdte, hogy aztán a megjelenő igazi Jobsszal viccelődve átadja a szót az "iCIO"-nak. Az Apple múltjánál, csak a jelene és a jövője érdekesebb, hiszen rengeteg az ismeretlen az egyenletben.

Az 1999-es Macworld nyitóbeszédének eleje. Noah Wyle mint Steve Jobs

Közeli mérföldkövek
Az iPod 2001-es premierjekor a legnagyobb valószínűséggel még az Apple-nél sem gondolták, hogy el fog jönni az az idő, amikor a bevételek felét a hordozható médiajátszók eladása, az iTunes forgalmát is figyelembe véve pedig egyenesen kétharmadát adja majd.

2006-ban az Apple megkezdi az Intel alapú Macintoshok gyártását, augusztusra pedig a teljes Mac-kínálatuk a chipgyártóóriás termékeire épül. Bemutatják a Boot Campet, melynek segítségével a felhasználók Windows XP-t, vagy Vistát telepíthetnek Macjeikre az OS X mellé.

Ebben az időszakban az Apple sikere a cég papírjainak tőzsdei árfolyamán is nyomon követhető; 2003 és 2006 között az értékük több mint megtízszereződik, 6 dollárról több mint 80 dollárra kúszik. 2006 januárjában az Apple piaci kapitalizációja meghaladja a Dellét. Kilenc évvel korábban Michael Dell még úgy nyilatkozott az Apple-ről, hogy ő a helyükben "leállítaná az egészet, és visszaadná a részvényesek pénzét".

A 2007 január kilencedikei Macworld Expo az egyik legemlékezetesebb a rendezvény történetében. Jobs bejelenti, hogy az Apple Computer Incorporatedet mostantól egyszerűen csak Apple Incorporatednek hívják majd. Ekkor bocsátja útjára a cég az iPhone-t és az Apple TV-t. Másnapra a részvényárfolyam eléri a 97,8 dollárt, májusra túllépi a 100 dolláros határt.

iphone2.jpg

2007 február hetedikén az Apple nyilvánosságra hozza, hogy DRM-mentesen szeretné kínálni az iTunesról letöltött zeneszámokat. Áprilisban a cég és az EMI kiadó együtt jelenti be, hogy májustól eltüntetik a DRM-et a kiadóhoz tartozó dalokból.

2008 júliusában az Apple elindítja az App Store-t, és megkezdi külső fejlesztők iPhone-ra és iPod Touch-ra készült programjainak árusítását. Egy hónap alatt 60 millió szoftvert értékesítenek így, átlag napi 1 millió dolláros forgalmat bonyolítanak. Három hónappal később a cég bejelenti, hogy az iPhone népszerűségének köszönhetően az Apple a világ harmadik legnagyobb mobiltelefon-gyártójává nőtte ki magát.

2008 december 16-án az Apple nyilatkozatot ad ki, miszerint 2009-ben vesznek részt utoljára a Macworld Expón és Steve Jobs hagyományos nyitóbeszéde is elmarad, helyette Phil Schiller termékmarketingért felelős alelnök beszél majd.

Idén januárban kiderül, hogy Steve Jobs 2009 júniusáig tartó betegszabadságra megy.

Merre tovább?
Az Apple közeljövője ködbe burkolódzik. Az Apple-kedvelők jó ideje vágynak már "almás" netbookra. A cég tagadja is, meg nem is hogy készítene ilyet, a különböző források gyakorlatilag pont annyi érvet tudnak felsorakoztatni amellett, hogy lesz ilyen termék, mint ahányat ellene.

Amikortól az Apple Intelre váltott, a felhasználók azonnal megpróbálták az OS X-et a cég termékeihez hasonló műszaki tartalmú, de nem Apple gyártmányú hardverre telepíteni - inkább több, mint kevesebb sikerrel. Egy ismeretlen, floridai illetőségű cég hivatalosan is elkezdte OS X-szel kínálni hardvereit, aminek természetesen per lett a vége. A Psystarnak követői is akadtak. Jelenleg úgy áll az ügy, hogy még az is elképzelhető, hogy az Apple elveszíti a pert, és értékesíthetőek lesznek PC-k OS X-szel. Bár azért azt nem neveznénk teljes egészében vereségnek, hogy több OS X fogy majd.

Az Apple első harminchárom évének fordulóján - amellett, hogy gratulálunk a születésnaposnak -, bízunk benne hogy harminc év múlva is tudósíthatunk az ikonizált gyümölcs történetéről.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.