Hirdetés
. Hirdetés

Búcsú a jelszavaktól és a PIN-kódoktól

|

Jön az ujjlenyomat-olvasás, az arcfelismerés és az írisz szkennelés.

Hirdetés

Szakértők szerint az arc- és ujjlenyomat-felismerő technológiák fejlődése jelentősen felgyorsul az elkövetkező években, ahogy az őket használó biztonsági megoldások megjelennek a kormányzati és pénzügyi szervezeteknél, a vállalatoknál, valamint a fogyasztói piacon.

Az arcfelismerő technológiák piaca a TrendForce előrejelzése szerint közel megduplázódik a 2015-ös 230 millió dollárról a 2019-ben várható 450 millió dollárra, ami 18 százalékos átlagos éves növekedésnek felel meg.

Az Apple iPhone-os innovációjának köszönhetően a gyártók által leszállított ujjlenyomat-érzékelők száma a 2014-es 316 millióról tavalyra 499 millióra nőtt, és a folyamatos növekedésnek köszönhetően 2020-ban várhatóan 1,6 milliárd érzékelő talál majd gazdára a különféle eszközökben. Az ujjlenyomat érzékelők eladásából származó bevételek a tavalyi 1,86 milliárd dollárról előreláthatólag 2,6 milliárd dollárra nőnek 2020-ban az HIS Technology legfrissebb előrejelzése szerint.

Ugyancsak gyors fejlődés elé néz az okostelefonokon alkalmazott íriszfelismerés, amely egyelőre igen kis részesedéssel rendelkezik az azonosítási piacon. Az íriszfelismerés egy automatizált biometrikus azonosítási módszer, amely matematikai mintázatfelismerést használ a célszemély egy vagy mindkét íriszéről készült digitális felvételek vizsgálatára.

Néhány okostelefonnál - Fujitsu Arrows NX F-04G és Lumia 950 - már találkozhatunk a technológiával, ezek az eszközök a zárolás feloldásához használják az íriszfelismerést, feleslegessé téve az ujjlenyomat-érzékelőt. Az íriszfelismerő technológiával felszerelt eszközök kevesebb, mint 1 százalékos részesedéssel rendelkeztek a piacon 2015-ben. Meg nem erősített hírek szerint az LG és a Samsung íriszfelismeréssel ellátott eszközök piacra dobására készül 2016-ban, így jelentősen bővülhet a módszer eltejedtsége. Egyelőre azonban az ujjlenyomat-felismerés dominál az okostelefonokban.

Az arcfelismerés elterjedtsége ugyancsak jócskán elmarad az ujjlenyomat szkennelő technológiákétól, azonban a TrendForce szakértői szerint mellette szól, hogy az emberi arcnak olyan biometriai jellemzői vannak, amelyek kevésbé duplikálhatók, mint az ujjlenyomatok. A maximális biztonság azonban csak a legújabb, háromdimenziós technológiákkal érhető el. Ezek egyik legismertebbike az Intel és a Microsoft által közösen kifejlesztett RealSense 3D kamera, amely egyre több számítógépben és mobil eszközben található meg. A RealSense kamera együttműködik a Microsoft biometrikus azonosító szoftverével, a Windows Hello-val, s infravörös lézert használ az arcjellemzők rögzítéséhez és ellenőrzéséhez.

Hirdetés

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.