Hirdetés
. Hirdetés

Budapestre figyel a telkóvilág

|

Az ITU Telecom World 2019 konferencián a távközléssel kapcsolatos aktuális kérdésekkel, új trendekkel ismerkedhetnek meg a szakemberek. A kiállítás minden érdeklődő számára nyitott, a magyar állampolgárok számára ingyenes.

Hirdetés

Budapest, pontosabban a Hungexpo ad otthont az ITU Telecom World 2019 globális távközlési konferenciának szeptember 9-től 12-ig. A program fókuszában az összekapcsoltság, az innováció, valamint a digitális kor alapelvei állnak. A fórum témái között nagy hangsúlyt kapnak az 5G hálózatokban rejlő jövőbeli lehetőségek, a mesterséges intelligencia felhasználásának különböző aspektusai, az innovációs ökoszisztémák, továbbá a befogadó, fenntartható, mindenki számára előnyös digitális társadalom megvalósításának lépései. Szintén hangsúlyosan jelennek meg a konferencia témái között a felhőalapú megoldások, az okosvárosok, a dolgok internetével (IoT) kapcsolatos kérdések, valamint a digitális pénzügyi szolgáltatások.

Hirdetés

Az előadók között ezúttal is sok nemzetközileg elismert kutatót, cégvezetőt, állami vezetőt és közismert gondolkodót köszönthetünk. Az ENSZ alapelveivel összhangban az ITU törekedett mind a földrajzi, mind a nemek közötti kiegyensúlyozottságra, így az összes kontinensről érkeznek elismert szakemberek. Magyarország mint fogadó ország számos hazai, vagy az országhoz valamilyen módon kapcsolódó előadót javasolt a konferencia programjába. Cél, hogy így a magyar innováció eredményei is hatékonyabban jelenjenek meg a konferencia négy napja alatt.

A tanácskozásra a világ 130 országából mintegy 5-6 ezer vállalati képviselő, valamint több mint 200 kormányzati és iparági vezető részvételére számítanak. Az eseményre várhatóan 30-50 miniszter látogat el.

A rendezvényt Houlin Zsao, az ITU főtitkára, valamint Orbán Viktor miniszterelnök nyitja meg. Az eseményen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is részt vesz. A rendezvény gálaeseményének díszvendége Áder János köztársasági elnök. A kifejezetten az ifjúságnak szentelt napon, szeptember 12-én Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mond beszédet. A számos külföldi előadó mellett olyan hazai szakemberek színesítik majd a panelbeszélgetéseket, mint Halácsy Péter (Prezi), Kishonti László (AImotive), Hamar Zoltán (ZalaZONE) vagy Bertényi Balázs (Nokia, a 3GPP-n belül az 5G Radio Access Network elnöke).

Szeptember 12-én a fiatal szakemberek, egyetemisták, startupok a nekik szánt szekciókban ingyenesen látogathatják a programokat. A konferenciát kísérő kiállítást a rendezvény teljes négy napja alatt ingyenesen látogathatják a magyar állampolgárok és a magyarországi lakóhellyel rendelkezők.

Fejlődő kicsik a nagymenők mellett
A kiállításon a cégek külön standokkal, nemzeti pavilonokban és tematikus pavilonokban jelennek meg. A nemzeti standok között főként fejlődő országokkal találkozhatnak az érdeklődők, mint például Angola, Azerbajdzsán, Burundi, Ghána, Egyenlítői Guinea. A kiállításon tehát olyan országok fejlesztéseivel is meg lehet ismerkedni, amelyekkel máshol nem lenne lehetőség a találkozásra. Különösen fontos ez azon magyar cégek számára, amelyeknek külpiaci törekvései a fejlődő országok felé irányulnak.

Emellett természetesen megjelennek a kiállításon olyan "nagyok" is, mint Kína és Dél-Korea. Az esemény támogatói között szerepel a Huawei, a Nokia, a GSMA vagy a Rohde & Schwarz.

A teljesség igénye nélkül néhány cég, amely külön standddal képviselteti magát a kiállításon: CTO, Centre Intégré de Développement, DIRBS, Detecon International, Ericsson, GEW Technologies, GSMA, Global Voice Group, Hangzhou Risingsun Cable, Hengtong Group, IBM, K3I, Kamaleon, LS telcom, Planet Network International, Rohde & Schwarz, Smart Home, Spectrum Center, Subah, erjin Radio, Tonggang Optical Fiber Cable, UN OICT, Uonel Technology, Vodafone Hungary.

Ami a tematikus pavilonokat illeti, a V4 országok az űrtevékenységgel kapcsolatos önálló standon mutatkoznak be. Emellett lesz szatellit-pavilon (CSAIA), koreai startup-pavilon, illetve Smart ABC pavilon, amely a mesterséges intelligencia, az e-bankolás és az okosváros témakörök köré épül fel.

Hazai innovációk 500 négyzetméteren
A Magyar Pavilonban mintegy 30 kiállító jelenik meg, köztük innovatív kis- és középvállalkozások, egyetemek, illetve olyan magyar cégek, amelyek fejlesztéseire méltán lehetünk büszkék. Ott lesz a Magyar Pavilonban - többek között - a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Széchenyi István Egyetem, a Tresorit, az MKB FintechLab, az Aeriu vagy a BHE Bonn Hungary. A standokon kívül a pavilonhoz kapcsolódó előadótérben a rendezvény ideje alatt különböző tematikus szakmai programokat tartanak a robotika és az IT-biztonság témakörében, valamint a hazai startup-közösség és az internetes generáció számára.

ENNYIEN VOLTAK NÉGY ÉVE
A mostani globális távközlési konferenciát megelőzően legutóbb 2015-ben volt Budapesten ITU Telecom World. Tájékoztatásul néhány adat a 2015-ös rendezvényről (a jelenlegiről egyelőre nincs információ):

  • 4000 résztvevő 129 országból
  • 239 magas szintű résztvevő (leader)
  • 247 előadó 62 országból
  • 142 akkreditált médiapartner 21 országból
  • 238 kiállító 54 országból
  • 23 nemzeti vagy tematikus pavilon
  • 49 partner és szponzor.

KÖZÖS PLATFORM
Az ITU Telecom World kormányok, vállalatok, valamint kis- és középvállalkozások legfontosabb infokommunikációs rendezvénye, amely egyedülálló nemzetközi platformot kínálva összehozza a fejlett és fejlődő piacokat, az állami és magánszektor vezetőit, az infokommunikációs technológia iparági képviselőit. Az ITU az ENSZ infokommunikáció területén működő legfontosabb globális szervezete. Feladata a nemzetközi távközlési együttműködés segítése. Magyarország alapító tagja a 193 tagállamot tömörítő nemzetközi egyesületnek. 2018-ban Magyarországot beválasztották az ITU döntéshozó testületébe, a 48 tagú tanácsba.

GIGABITES TÁRSADALOM
Nem véletlenül kap hangsúlyt a konferencián a gigabites társadalom, hiszen az 5G csak a gigabites átvitellel együtt alkot mindent átfogó rendszert. Több panel is foglalkozik a témával, így például az 5G + Gigabit: connecting an intelligent future, a Broadband today - and tomorrow: from wireless broadband to gigabit strategies vagy az Investing in the digital future: towards gigabit infrastructure and society. Az előadók között szerepel Tremmel János (Magyar Telekom), Solymár Károly Balázs (Innovációs és Technológiai Minisztérium) és Bóna Ákos (Digitális Jövőért Alapítvány) is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.