Hirdetés
. Hirdetés

Budapestre figyel a telkóvilág

|

Az ITU Telecom World 2019 konferencián a távközléssel kapcsolatos aktuális kérdésekkel, új trendekkel ismerkedhetnek meg a szakemberek. A kiállítás minden érdeklődő számára nyitott, a magyar állampolgárok számára ingyenes.

Hirdetés

Budapest, pontosabban a Hungexpo ad otthont az ITU Telecom World 2019 globális távközlési konferenciának szeptember 9-től 12-ig. A program fókuszában az összekapcsoltság, az innováció, valamint a digitális kor alapelvei állnak. A fórum témái között nagy hangsúlyt kapnak az 5G hálózatokban rejlő jövőbeli lehetőségek, a mesterséges intelligencia felhasználásának különböző aspektusai, az innovációs ökoszisztémák, továbbá a befogadó, fenntartható, mindenki számára előnyös digitális társadalom megvalósításának lépései. Szintén hangsúlyosan jelennek meg a konferencia témái között a felhőalapú megoldások, az okosvárosok, a dolgok internetével (IoT) kapcsolatos kérdések, valamint a digitális pénzügyi szolgáltatások.

Hirdetés

Az előadók között ezúttal is sok nemzetközileg elismert kutatót, cégvezetőt, állami vezetőt és közismert gondolkodót köszönthetünk. Az ENSZ alapelveivel összhangban az ITU törekedett mind a földrajzi, mind a nemek közötti kiegyensúlyozottságra, így az összes kontinensről érkeznek elismert szakemberek. Magyarország mint fogadó ország számos hazai, vagy az országhoz valamilyen módon kapcsolódó előadót javasolt a konferencia programjába. Cél, hogy így a magyar innováció eredményei is hatékonyabban jelenjenek meg a konferencia négy napja alatt.

A tanácskozásra a világ 130 országából mintegy 5-6 ezer vállalati képviselő, valamint több mint 200 kormányzati és iparági vezető részvételére számítanak. Az eseményre várhatóan 30-50 miniszter látogat el.

A rendezvényt Houlin Zsao, az ITU főtitkára, valamint Orbán Viktor miniszterelnök nyitja meg. Az eseményen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is részt vesz. A rendezvény gálaeseményének díszvendége Áder János köztársasági elnök. A kifejezetten az ifjúságnak szentelt napon, szeptember 12-én Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mond beszédet. A számos külföldi előadó mellett olyan hazai szakemberek színesítik majd a panelbeszélgetéseket, mint Halácsy Péter (Prezi), Kishonti László (AImotive), Hamar Zoltán (ZalaZONE) vagy Bertényi Balázs (Nokia, a 3GPP-n belül az 5G Radio Access Network elnöke).

Szeptember 12-én a fiatal szakemberek, egyetemisták, startupok a nekik szánt szekciókban ingyenesen látogathatják a programokat. A konferenciát kísérő kiállítást a rendezvény teljes négy napja alatt ingyenesen látogathatják a magyar állampolgárok és a magyarországi lakóhellyel rendelkezők.

Fejlődő kicsik a nagymenők mellett
A kiállításon a cégek külön standokkal, nemzeti pavilonokban és tematikus pavilonokban jelennek meg. A nemzeti standok között főként fejlődő országokkal találkozhatnak az érdeklődők, mint például Angola, Azerbajdzsán, Burundi, Ghána, Egyenlítői Guinea. A kiállításon tehát olyan országok fejlesztéseivel is meg lehet ismerkedni, amelyekkel máshol nem lenne lehetőség a találkozásra. Különösen fontos ez azon magyar cégek számára, amelyeknek külpiaci törekvései a fejlődő országok felé irányulnak.

Emellett természetesen megjelennek a kiállításon olyan "nagyok" is, mint Kína és Dél-Korea. Az esemény támogatói között szerepel a Huawei, a Nokia, a GSMA vagy a Rohde & Schwarz.

A teljesség igénye nélkül néhány cég, amely külön standddal képviselteti magát a kiállításon: CTO, Centre Intégré de Développement, DIRBS, Detecon International, Ericsson, GEW Technologies, GSMA, Global Voice Group, Hangzhou Risingsun Cable, Hengtong Group, IBM, K3I, Kamaleon, LS telcom, Planet Network International, Rohde & Schwarz, Smart Home, Spectrum Center, Subah, erjin Radio, Tonggang Optical Fiber Cable, UN OICT, Uonel Technology, Vodafone Hungary.

Ami a tematikus pavilonokat illeti, a V4 országok az űrtevékenységgel kapcsolatos önálló standon mutatkoznak be. Emellett lesz szatellit-pavilon (CSAIA), koreai startup-pavilon, illetve Smart ABC pavilon, amely a mesterséges intelligencia, az e-bankolás és az okosváros témakörök köré épül fel.

Hazai innovációk 500 négyzetméteren
A Magyar Pavilonban mintegy 30 kiállító jelenik meg, köztük innovatív kis- és középvállalkozások, egyetemek, illetve olyan magyar cégek, amelyek fejlesztéseire méltán lehetünk büszkék. Ott lesz a Magyar Pavilonban - többek között - a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Széchenyi István Egyetem, a Tresorit, az MKB FintechLab, az Aeriu vagy a BHE Bonn Hungary. A standokon kívül a pavilonhoz kapcsolódó előadótérben a rendezvény ideje alatt különböző tematikus szakmai programokat tartanak a robotika és az IT-biztonság témakörében, valamint a hazai startup-közösség és az internetes generáció számára.

ENNYIEN VOLTAK NÉGY ÉVE
A mostani globális távközlési konferenciát megelőzően legutóbb 2015-ben volt Budapesten ITU Telecom World. Tájékoztatásul néhány adat a 2015-ös rendezvényről (a jelenlegiről egyelőre nincs információ):

  • 4000 résztvevő 129 országból
  • 239 magas szintű résztvevő (leader)
  • 247 előadó 62 országból
  • 142 akkreditált médiapartner 21 országból
  • 238 kiállító 54 országból
  • 23 nemzeti vagy tematikus pavilon
  • 49 partner és szponzor.

KÖZÖS PLATFORM
Az ITU Telecom World kormányok, vállalatok, valamint kis- és középvállalkozások legfontosabb infokommunikációs rendezvénye, amely egyedülálló nemzetközi platformot kínálva összehozza a fejlett és fejlődő piacokat, az állami és magánszektor vezetőit, az infokommunikációs technológia iparági képviselőit. Az ITU az ENSZ infokommunikáció területén működő legfontosabb globális szervezete. Feladata a nemzetközi távközlési együttműködés segítése. Magyarország alapító tagja a 193 tagállamot tömörítő nemzetközi egyesületnek. 2018-ban Magyarországot beválasztották az ITU döntéshozó testületébe, a 48 tagú tanácsba.

GIGABITES TÁRSADALOM
Nem véletlenül kap hangsúlyt a konferencián a gigabites társadalom, hiszen az 5G csak a gigabites átvitellel együtt alkot mindent átfogó rendszert. Több panel is foglalkozik a témával, így például az 5G + Gigabit: connecting an intelligent future, a Broadband today - and tomorrow: from wireless broadband to gigabit strategies vagy az Investing in the digital future: towards gigabit infrastructure and society. Az előadók között szerepel Tremmel János (Magyar Telekom), Solymár Károly Balázs (Innovációs és Technológiai Minisztérium) és Bóna Ákos (Digitális Jövőért Alapítvány) is.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.