Hirdetés
. Hirdetés

Cloudera Now 21 - Adatplatform minden felhőbe

|

Mostantól a Google Cloudban is elérhető a CDP adatplatform, jelentette be a Cloudera március végén.

Hirdetés

A vállalatok által kezelt adatmennyiség 2010 óta kétévente a duplájára duzzad, derült ki a Statista elemzői adatokon végzett számításaiból, miközben a robbanásszerűen növekvő adatvagyon mind nagyobb része strukturálatlan - az IDC szerint ez az arány 2025-re eléri a 80 százalékot -, azaz nagyrészt felhőkben keletkező és ott is maradó tartalom, videó, hang, kép és szöveg.

- Örvendetes, hogy a vállalatvezetők többsége ma már tisztában van az adatvagyon jelentőségével, közel háromnegyedük, 73 százalékuk meggyőződéssel vallja, hogy az üzleti értékteremtés kulcsát az adatforrásokban kell keresni, mondta Wim Stoop, a Cloudera termékmarketing-igazgatója, a cég online konferenciájának házigazdája. - A szervezeteknek azonban még mindig nem egészen negyede, 23 százaléka számít adatvezéreltnek, mert csupán ekkora arányuk tudja mérni, hogy az adatvagyonán analitikai hasznosítással valójában mekkora üzleti értéket hoz létre. Bár az 50 százalékpontos különbség szembeszökő, tulajdonképpen még ez is elég jó hír, mert 2017-ben az adatvezérelt vállalatok aránya mindössze 9 százalékon állt.

Megkerülhetetlen adatvezéreltség

Mindenesetre a járványhelyzetben elosztott, online működésre váltó szervezeteknek még inkább adatvezéreltté kell átalakulniuk, hogy gyorsabban, rugalmasabban, eredményesebben és biztonságosabban alkalmazkodhassanak a folyamatosan változó körülményekhez, állóképességük fokozásával a jövőben is biztosíthassák az üzlet folytonosságát.

A 451 Research felmérései szerint a vállalatok 58 százaléka házon belüli és nyilvános felhőben elérhető szolgáltatásokat egyaránt tartalmazó hibrid IT-környezetet épít, emellett további 15 százalékuk a tervek szerint teljes egészében nyilvános felhőre támaszkodna. A Gartner közelmúltban készült felmérése pedig megállapította, hogy a vállalatok 81 százaléka azért használ két vagy több nyilvános felhőt, hogy elkerülje a szolgáltatófüggést. Beigazolódni látszik az IDC előrejelzése, amely szerint 2021 a multi-cloud éve lesz, mert a vállalatok több mint 90 százaléka házon belüli és dedikált magánfelhők, különböző nyilvános felhők és öröklött platformok keverékére fog támaszkodni az üzlet infrastruktúra-igényének kiszolgálásában.

Érthető, hogy a szervezetek 82 százaléka újratervezi adatstratégiáját, 85 százalékuk pedig azt is fontosnak tartja, hogy ebben hibrid felhőkörnyezetre termett adatplatformra építhessen. A Cloudera Data Platformjával (CDP) ezt a támogatást ígéri nekik az adatvezérelt működés felhőkön átívelő megvalósításához, mondta Wim Stoop.

Vállalati adatfelhő, dupla analitika

A CDP 2019 szeptemberében debütált, azt követően, hogy a big data arénájának két legnagyobb játékosa, a Cloudera és a Hortonworks az év januárjában befejezte 5,2 milliárd dolláros cégegyesítését. A CDP egy könnyen bevezethető, felügyelhető és kezelhető, integrált adatplatform, amely vállalati adatfelhőként jelenik meg, önkiszolgáló módon használható, fejlett analitikai képességeket tesz hozzáférhetővé hibrid, többfelhős és peremhálózati környezetekben, nagyvállalati szintű biztonság és szabályozottság, kormányzás mellett. Az AWS és Azure felhőket támogató CDP Public Cloud segítségével a vállalatok napok vagy hetek helyett órák alatt hozhatnak létre felhős adattavakat, sokkal egyszerűbben és gyorsabban dolgozhatnak hibrid adatarchitektúrákkal, közölte a Cloudera.

Tavaly augusztusban bemutatkozott az adatplatform magánfelhős változata is. A CDP Private Cloud a Red Hat OpenShift platformra épül, amely a Kubernetes konténertechnológiával különválasztja a feldolgozást és a tárolást, így nagyobb agilitást és hatékonyságot teremt a nyilvános és magánfelhős infrastruktúrák használatában. A Cloudera és a Red Hat párosával a vállalatok létrehozhatják a hibrid, többfelhős adatarchitektúrát, amely nélkülözhetetlen az üzletkritikus alkalmazások gyors bevezetéséhez és futtatásához igény szerinti környezetben.

A Cloudera szerint a CDP Private Cloud hatékony konténeralapú felügyeleti eszközeivel a vállalati IT-osztály hetek helyett akár percek alatt fejlett analitikai képességekre és gépi tanulásra épülő megoldásokat adhat az üzletnek. Ráadásul a konténeralapú analitikával és gépi tanulással a szerverek kihasználtsága akár 70 százalékra emelhető, miközben csökkenthető a tárolás és a teljes adatközpont önköltsége is. A Cloudera szerint a CDP Private Cloud ugyanakkora értékű adatközponti beruházás mellett összességében 50 százalékkal több analitikát ad a vállalatoknak.

Önműködő adatbázis hibrid, többfelhős környezetbe

Idén márciustól a CDP Operational Database elérhető az Amazon Web Services (AWS) és a Microsoft Azure nyilvános felhőjében, jelentette be a Cloudera. A CDP platform részét képező felhőalapú, teljesen menedzselt adatbázist méretezhetőségénél, teljesítményénél és megbízhatóságánál fogva a vállalatok bárhol, bármely felhőplatformon bevezethetik, így az minden infrastruktúra-stratégiához jól illeszkedhet.

A CDP Operational Database ugyanis a nyilvános felhőkhöz hasonlóan magánfelhős környezetekben is működik, beleértve a házon belüli adatközpontokat. Az adatbázison az alkalmazásfejlesztők például egy óránál rövidebb idő alatt bevezethetik prototípusaikat bármely felhőben, és azokat minden nehézség nélkül akár petabájtos adatmennyiségek kezelésére is felméretezhetik, hangsúlyozta a Cloudera képviselője. A fejlesztők üzletkritikus alkalmazásokat is szállíthatnak ilyen módon, mert a CDP Operational Database a munkaterhelés függvényében automatikusan méretezi és finomhangolja, valamint gyógyítja magát.

Szintén márciusban a Cloudera a Google Cloudban is elérhetővé tette a CDP Public Cloud változatát, így a hibrid és többfelhős adat- és analitikai platformot most már a legnagyobb vállalatok is valóban globális méretekben használhatják. Mind több meghatározó vállalat épít a Google nyilvános felhőjére, ezért a platform támogatásával a CDP még nagyobb választási lehetőséget ad számukra.

Egyre inkább az adatokban rejlő minták felismerésén múlik, hogy egy vállalat piacvezető vagy követő lesz, ehhez azonban a versenyzőknek egyre nagyobb mennyiségű adatot kell behatóan elemezniük minél rövidebb idő alatt, sokszor valós időben. A CDP Data Hub nagy teljesítményű analitikai szolgáltatásával a szervezetek - az AWS és az Azure után - immár a Google Cloudban is gyorsabban érhetnek el jobb üzleti eredményeket, mivel a méretezhető, nyílt forráskódú adatplatformon felhasználóiknak azonnali hozzáférést adhatnak minőségi adatokhoz, jelentette be a Cloudera.

Mostantól a vállalatok a Google Cloudon is a Cloudera Shared Data Experience (SDX) biztonsági és adatkormányzási technológiáival hozhatnak létre védett adattavakat, amelyekhez többhetes átfutás helyett percek alatt analitikai és gépi tanulási szolgáltatásokat kapcsolhatnak, körülményes kódírás nélkül, egyszerű beállításokkal. A CDP és a Google Cloud együttesével a szervezetek így meglévő adatfolyamataikat is könnyen migrálhatják, illetve újakat hozhatnak létre a meglévő, és újabb adatforrásokból áramló adataik feldolgozásához.

A Cloudera Now 21 előadásai mindezt demókon, egy fiktív autógyár példáján keresztül mutatták be. Az online konferencia regisztrációt követően igény szerint bármikor megtekinthető, és aki kedvet kap hozzá, ingyenesen - a Cloudera által biztosított, adatokkal feltöltött tesztkörnyezetben - próbálhatja ki a felhőkön átívelő adatplatformot.

 

 

Cikkünk a Computerworld 2021/7. számában, április 14-én jelent meg

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.