Hirdetés
. Hirdetés

Dell: merre tovább?

|

Mi lesz az egyes piacokon 60-70 százalékos visszaesést elkönyvelni kénytelen vállalattal?

Hirdetés

Sajtótájékoztatón számolt be a Dell az elmúlt évről. Nem véletlenül kezdte azzal David Spruyt, a közép- és kelet-európai régióért felelős igazgatója, hogy nem kíván kitérni azokra a médiahírekre, melyek szerint kivezetnék a tőzsdéről a vállalatot – a Dell körül mostanában felgyorsultak az események. A vállalat komoly átszervezésen esik át, aminek részben következménye az egyes szegmensekben való visszaesés: ahogy a cég lassan eléri a harmadik x-et, a vezetésnek itt volt az ideje elgondolkodni azon, merre tovább.

Temetni azonban nem szabad a Dellt, hiszen arról a vállalatról van szó, amely a nehézségek ellenére tavaly 62,1 milliárd dolláros forgalmat bonyolított, és 5,5 milliárd dollárnyi készpénzzel rendelkezik. Az átszervezéstől hatékonyabb működést vár a cég irányítása: Spuryt elmondása szerint egyszerűsített, országokra lebontott működés lesz a végeredménye a változásoknak. Nem vezetik ki a konzumer vonalat – legalábbis egyelőre –, de azt természetesen ők sem hagyhatják figyelmen kívül, hogy az eladásaik több mint fele már nem kliensoldalról érkezett, hanem a szerverek és a storage-ek világából.

Különösen a mobil számítógépek tekintetében sínylette meg a vállalat az elmúlt évet: 2012-ben a tavalyelőttihez képest 60-75 százalékkal kevesebb laptopot értékesítettek (darabszámra vetítve). Ennek okaként az igazgató az árharcból, a belépőszintű termékekkel való versengésből való tudatos kimaradást említette. És míg az egyprocesszoros szerverek esetén szintén esést tapasztaltak, a kétfoglalatos kiszolgálók tekintetében már jelentős a növekedés az elmúlt két év harmadik negyedét összehasonlítva. Spuryt szerint ezek az adatok nem Magyarország specifikusak – noha a számok hazánkból származnak, szerte a világon hasonló trendet tapasztalnak, vagy várnak 2013-ra.

Ami viszont kifejezetten hazánkra vonatkozik: a sajtótájékoztatón elhangzottak szerint 600 millió forintos kormányzati szállítást tudnak a tavalyi év számlájára írni, elsősorban PC/laptop/monitor eszközökből, ezzel 2011-hez képest duplázást hajtott végre a Dell magyarországi leánya. Az árbevétel azonban mindössze 5-10 százalék között nőtt (pontos számot a Dell vezetői nem kívántak megadni), elsősorban a fent már ismertetett trendek okán.

Dell Latitude 10
Dell Latitude 10

Végül bemutatták hazánkban is a lengyelországi Łódźban gyártott Latitude 10 üzleti tableteket, melyek jellemzője, hogy Windows 8-cal érkeznek, opcionális dokkoló tartozik hozzájuk, magnéziumváz és Gorilla Glass gondoskodik fizikai, TPM és opcionális ujjlenyomat-leolvasó digitális védelmükről – és természetesen teljes mértékben a vállalati ügyfelek igényeihez szabták őket. Ezt bizonyítja a mikrofonok és kamerák kettős kialakítása, melyek videokonferenciák tartásához is alkalmassá teszik a készülékeket. Érdekesség, hogy a Dell lengyel részlegétől érkezett Piotr Kwiatkowski elmondása szerint 2016-ban már 96 milliós darabszámban szállítanak majd szerte a világon vállalati ügyfeleknek tableteket – erről a piacról pedig a Dell sem akar lemaradni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.