Hirdetés
. Hirdetés

Divatirányzatok és valós trendek a hazai IKT-piacon

|

Az informatikaiparban és a vele kapcsolódó szervezési módszerekben is érvényesülnek divatirányzatok. Ezek néha egy-egy hívószóra vagy új technikára épülnek. Ilyenek voltak a közelmúltban a virtualizáció, a software as service, a cloud-rendszerek és legutóbb a Big Data. Valószínű, hogy a következő hónapokban, években újabb és újabb hívószavak fognak megjelenni.

Hirdetés

A jelenlegi magyar helyzetet a forráshiány, a fejlesztési tevékenység csökkenése és az életerős, innovatív szakmai műhelyek azon igyekezete jellemzi, hogy túléljék ezt az időszakot.
Az alábbi főbb tendenciák figyelhetők meg: 

– A nagy erőfölénnyel rendelkező szoftverszállítók tovább növelik erejüket azzal, hogy olyan hardvercégeket vásárolnak meg, melyekkel kapcsolt üzleteket hoznak létre; ez azt jelenti, hogy a nagy erejű szoftvereiket csak az érdekkörükbe bevont hardvereken teszik futtathatóvá, és ily módon nemcsak licenc-, támogatás és fejlesztési munkáikért kaphatnak pénzt, hanem a működtetéshez szükséges hardvert is tőlük kell beszerezni.

braun_péter
braun_péter

Braun Péter - elnök, VISZ; elnök-vezérigazgatói főtanácsadó, OTP Bank

– Miután nagy rendszerek indítására csak kisebb számban van lehetőség, jelentősen megnőtt a támogatószoftvereket előállító kisebb cégek súlya és piaci aktivitása. Ilyenek a különböző monitorozó, optimalizáló és hibajavítást segítő megoldások, melyek jelzik a rendszerek szűk keresztmetszeteit, teljesítményük esetleges visszaesését egyes időszakokban, és tájékoztatást adnak a hiba helyének és minőségének lehetséges lokalizálásához.

Itt jelentős optikai csalódás is előáll, mert ezek a rendszerek jól megírtak és viszonylag egyszerűek, de egy hosszabb ideje futó és jelentős helyi fejlesztéseket tartalmazó rendszerbe való bekapcsolásuk olykor meglepően sok munkát és energiát igényel, mert a helyi részletek ismerete nélkül nem működtethetők.

Hirdetés

Meg kell jegyezni, hogy az ilyen típusú szoftverek életterét az alaprendszer fejlesztésekor fennálló határidő és anyagi nyomás adja, mely sokszor nem teszi lehetővé, hogy a fejlesztők az egyébként általuk is ismert optimalizálásokat, performanciateszteket elvégezzék, mert részben a jogkövető magatartás vagy a time to market magas elvárásai gyors rendszerindításokat követelnek meg

– Jelen időszakban jelentős pluszterhet jelent a fejlesztők és üzemeltetők számára a jogkövető magatartás megvalósítása a különböző rendszerekben, mert a változtatások száma nagy, és a rendeletek realizálása során nagyon sok pótlólagos változtatásra is szükség van. Ez elvonja az erőforrásokat a tényleges fejlesztésektől és sok esetben a felhasználók saját outsource-kapacitása is csak arra elegendő, hogy követni tudják a változó feltételeket.

– Ismeretes, hogy biztonsági megoldásokra végtelen mennyiségű pénzt lehet elkölteni, de az a veszély is fennáll, hogy miután ezek inkább lassító, mint gyorsító megoldások, ebben a vállalatok, kormányok olykor engedményeket tesznek a gyors és olcsó rendszermegvalósítások érdekében. A jelen időszak egyik kihívása a szükséges és elégséges kérdése. Fokozza ennek jelentőségét, hogy egyre több létfontosságú funkciót bízunk az egyre bonyolultabb rendszerekre oly módon, hogy dominószerűen építünk más rendszerekre is, és ezzel a teljes megoldási kockázatok nőnek.

Példaként megemlíthető a távközlés kulcsszerepe, melynek folyamatos működését feltételezzük, és zavar esetén igen nagy problémák adódhatnak. Ehhez hasonlóan nő a félelem a felhőalkalmazások és az egyes országokban az országon kívüli alkalmazások területén is. Ma már egy nagy cloud-rendszert üzemeltető, mely szinte láthatatlan, teljes iparágakat vagy országokat tarthat kézben.

– Míg korábban a hatalmas adattárak létrehozása és adatokkal való feltöltése, majd ezek tisztítása jelentette az egyik legnagyobb problémát, ma az adatok – már terrabájtok – hasznosításának kérdése a leggyengébb pontja a szakmának. Ha azt akarjuk, hogy a rengeteg munkával és áldozatokkal létrehozott gigantikus rendszerek megbecsült részei legyenek a szervezetnek, részt kell venni az informatikai területnek az adatok hasznosításának munkájában is, ami nemcsak informatikai ismereteket igényel.

Úgy tűnik, hogy a folyamatokban és rendszerekben történő gondolkodás – mely a feladat végső célját is folyamatosan szem előtt tartja – az az út, melyen az adott szakterület gazdasági és emberi paramétereit figyelembe véve tudunk jó eredményeket elérni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.