Hirdetés
. Hirdetés

Dollármilliókat ad a Google a vakcina-hazugságok ellen

|

Közel egymilliárd forintnak megfelelő összeggel támogatja a keresőóriás a koronavírus-oltóanyagokkal kapcsolatban megjelelő álhírek és félretájékoztatások elleni harcot.

Hirdetés

Az álhírek felszámolása a 2016-os amerikai elnökválasztások óta a közösségi platformok egyik elsődlegesnek tartott feladata. A hiteles, valós információk terjesztésének előmozdítása érdekében most a Google legfrissebb erőfeszítéseként pénzzel támogatja a COVID-19 vakcinával kapcsolatos valótlanságok elleni küzdelmet. A Google News Initiative (GNI) hárommillió dollárral járul hozzá tény-ellenőrzők és újságírók lektoráló munkájához, hogy a koronavírus elleni oltásról terjedő hamis információkat még hatékonyabban szűrjék ki.

Hirdetés

A nyílt alap célja, hogy elérjék mindazokat, akik tipikusan kevés vagy éppenséggel félrevezető hírekhez jutnak hozzá. Alexios Mantzarlis, a hír- és információhitelességgel foglalkozó Google News Lab vezetője blogposztjában azt írta: azok a hírügynökségek jogosultak a támogatásokra, amelyek "bizonyított tapasztalattal rendelkeznek" a hamisítások és a tények ellenőrzésében, vagy partnerei ilyen csoportoknak.

A Google projektenként 1 millió dollárt ad és biztosítja a teljes költségek 80 százalékát. Egy 12 tagú Google-szakemberekből álló zsűri vizsgálja és bírálja el a pályázatokat, majd választja ki a résztvevőket.

Noha a 3 millió dollár közel sem lesz elegendő az oltással kapcsolatos, futótűzként terjedő félretájékoztatások teljes felszámolásához, de a semminél még mindig több, különösen nagy szerepe lesz abban a támogatási összegnek, hogy a tényellenőrök proaktív módon elérhetik az olyan embereket, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy megtévesztik őket.

A vállalatóriás által, még 2018-ban bejelentett Google News Initiative (GNI) célja a hírhamisítás felszámolása, a hiteles újságírás előmozdítása. Erre már akkor 300 millió dollárt ígért, tavaly áprilisban pedig azt közölte a cég, hogy akár 6,5 millió dollárt is biztosít a koronavírus-félretájékoztatás elleni küzdelemhez.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.