Hirdetés
. Hirdetés

Donald Trump kitiltotta a TikTokot az USA-ból

|

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke a szolgáltatás mögött álló ByteDance adatkezelését érezte megbízhatatlannak, így nemzetbiztonsági kockázatnak nyilvánította a céggel való üzletelést.

Hirdetés

Dúl az üzleti háború a közösségi médiák és az Amerikai Egyesült Államok között, ugyanis Donald Trump elnök az utóbbi időkben sorra írja alá az azokat korlátozó, vagy éppen teljesen betiltó rendelkezéseket. Most két kínai cég, a TikTokot tulajdonló ByteDance, és a Tencent által tulajdonolt WeChat ellen született határozat, melynek értelmében szeptembertől a két alkalmazás lehúzhatja a rolót az amerikai piacon.

Hirdetés

A WeChat alapvetően Kínában elterjedt üzenetküldő alkalmazás, azonban az USA-ban élő kínai bevándorlók között is igen népszerű, hiszen ezen keresztül tudnak üzeneteket váltani az otthoniakkal, akik számára a helyi cenzúra miatt a világszerte használt nagy csevegőalkalmazások nem elérhetők. A határozat kifejezetten a WeChatre koncentrál, tehát az azt tulajdonló kínai tech-óriásvállalatot, a Tencentet másban nem korlátozza.

Még nem kizárt persze, hogy komolyabb megszorítások is érkeznek majd a cég ellen, azonban mivel az elmúlt években olyan vállalatokba vásárolta be magát, mint a Reddit, a Tesla, a Spotify, a Warner Music vagy éppen a Universal Music, emellett több, Amerikában működő játékkiadó tulajdonosi körében is ott van, így egy ilyen határozat valószínűleg sokkal drasztikusabb következményekkel járna.

A WeChatnél sokkal népszerűbb alkalmazás, a TikTok, egészen pontosan az azt tulajdonló ByteDance nevű cég ellen is született egy határoztat, melynek értelmében, ha 45 napon belül egy amerikai cég nem vásárolja meg a videómegosztót, akkor az szintén repülhet az Egyesült Államokból - ráadásul Trump elnök szerint a vételár jelentős része az amerikai pénzügyminisztériumot illeti, amiért az hagyja, hogy létrejöjjön a tranzakció.

A Microsoft egyébként egy ideje már szemezget a TikTok megszerzésével, és nem kizárt, hogy a ByteDance is úgy járna a legjobban, ha eladná a szolgáltatását az amerikai vállalatnak, ám ezt a kényszerítő rendelkezést és a vásárlásra kivetett sápot sokan már-már maffiamódszernek gondolják, de még a mérsékeltebb retorikát használó szakértők is minimum szokatlannak vagy rendhagyónak titulálták az elnök követeléseit.

A két vállalat ellen egyébként az a vád, hogy az amerikai felhasználók adatait nem megfelelően kezelik, így azok a Kínai Kommunista Párt kezébe kerülhetnek, ami már nemzetbiztonsági kockázatot jelent. A határozatban az olvasható, hogy a megszerzett adatokkal a Kínai Népköztársaság hatóságai képesek lehetnek beazonosítani az amerikai szövetségi irodák alkalmazottait, követni helyadataikat, sőt adott esetben még zsarolni is őket, hogy nemzetközi kémkedésben vegyenek részt.

A Tencent annyit nyilatkozott az ügyben, hogy tüzetesebben átnézik az ellenük hozott határozatot, hogy jobban megértsék annak tartalmát. A TikTok viszont agresszívabban lépett fel, és közleményben fejtette ki, hogy az ilyen határozatok "alááshatják a cégek bizalmát az Egyesült Államok irányában, s így megkérdőjelezhetik annak elkötelezettségét a törvények betartása iránt". A ByteDance egyébként Indiával is hadilábon áll, ott szintén adatkezelési gondokra hivatkozva tiltották ki a TikTokot.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.