Hirdetés
. Hirdetés

Dübörög a felhőpiac, az Amazon nyakán a Microsoft

|

A felhőinfrastruktúra piac 2020. utolsó negyedében 35 százalékkal nőtt 2019-hez képest. A Microsoft őrületes tempóban gyarapszik, de az Amazon egyelőre tartja elsőségét.

Hirdetés

A felhőinfrastruktúra piacon 2020-ban ugyanaz ment végbe, mint a társadalom egészében: aki gazdag volt, még gazdagabb lett, aki szegény, az még szegényebb. A piac a Synergy Research Group jelentése szerint 128 milliárd dollárra nőtt: 2019-ban még csak 97 milliárdnál tartott. A negyedik negyedéves bevétel elérte a 37 milliárd dollárt, ez 35 százalékos növekedés 2019-hez képest.

Hirdetés

A Synergy szerint a hatalmas növekedés egyértelműen annak a következménye, hogy a koronavírus-járvány felgyorsította a vállalkozásoknál digitális átalakulást, aminek a felhőalapú működésre történő átállás az egyik legfontosabb pillére. A piac éllovasa 2020-ban az Amazon, a Microsoft és a Google volt, negyedik helyre az Alibaba zárkózott fel, és az IBM visszacsúszott az ötödikre. A Microsoft azonban gyorsabban nőtt, mint nagy riválisa, az Amazon, és 2020. végére története során először érte el a 20 százalékos piaci részesedést: 2017-ben még csak 10 százalékon állt a rendmondi székhelyű óriáscég.

Az Amazon esete abból a szempontból igen érdekes, hogy a Synergy adatai szerint immár negyedik éve 33 százalékon áll, vagyis látszólag nem fejlődik, ugyanakkor azonban ezt az egyharmadot egy gyorsan növekvő piacon érte el, vagyis teljesítményét aligha lehet stagnálásnak nevezni. A cég a negyedik negyedévet 12,74 milliárd dollárral zárta, és az éves bevételeket tekintve először jutott 50 milliárd dollár fölé.

A számokat értelmezve az elemzők rámutatnak, hogy bár a Microsoft gyorsabban fejlődik az Amazonnál, és komoly riválisa a piaci listavezetőnek, ez a gyors növekedési ütem hosszabb távon nem tartható, vagyis az Amazon vezető pozíciója egyelőre nem forog veszélyben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.