Hirdetés
. Hirdetés

E-kormányzat és versenyképesség

|

Új adatvédelmi törvényre és technológia szintjén való együttműködésre van szükség - olvasható az Amerikai Kereskedelmi Kamara tanulmányában.

Hirdetés

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) Rövid Állásfoglalás (Position Brief) című sorozatának Az e-kormányzat, nemzeti versenyképességünk egyik tartópillére címen most közzétett kiadványa az e-kormányzati szolgáltatások bevezetését segítő intézkedésekre nézve fogalmaz meg ajánlásokat, és kitér az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) operatív programjainak elemzésére is. Emellett áttekinti azokat a területeket, amelyeken még sokat kell tennie Magyarországnak, ha az e-kormányzat lehetőségeit a gyakorlatban is szeretné kiaknázni.

A kamara szerint az ÚMFT és két vonatkozó operatív programja - az Államreform és az Elektronikus Közigazgatás Operatív Programok - megfelelő alapul szolgálhat az elektronikus közigazgatási rendszerek kiépítéséhez és fejlesztéséhez, mivel megalapozott helyzetértékelést, megfelelő prioritásokat, célokat és módszereket tartalmaz. Az AmCham úgy véli, hogy a megvalósítás során Magyarország számos lehetőséggel élhet, ehhez azonban szembe kell nézni a fejlődést gátoló kihívásokkal is.

Ezek listája nem rövid. A jelenlegi költségvetési megszorításokból erényt kellene kovácsolni az e-közigazgatás számára, mivel az ilyen irányú technológiai és szervezeti újítások jelentős költségmegtakarítást eredményeznek, és végső soron a reformokat támogatják, nem pedig forrásokat vonnak el a költségvetésből. A szolgáltatások elterjedésének javítása érdekében elő kell segíteni, hogy a civil lakosság és a köztisztviselők is megértsék a digitális kultúra átvátelének előnyeit, és a közigazgatásban létrejöhessen egy valóban szolgáltató állam, egységes szolgáltatási és adatszolgáltatási szintekkel, 7×24 órás nyitva tartással.

Meg kell újítani az adatvédelmi törvényt, hogy biztosítható legyen a hatóságok közötti adatáramlás, valamint növelni lehessen a nyilvános adatok körét a közbiztonság növelése érdekében. A technológia szintjén is biztosítani kell a különböző szervek közötti interoperabilitást. Szükséges a központi szolgáltató rendszer továbbfejlesztése, növelni kell a közhiteles nyilvántartások hozzáférhetőségét az ügyintéző rendszerek számára. Javítani kell az ügyfélkapu szolgáltatási színvonalát és felhasználói felületét, valamint be kell vezetni az elektronikus fizetést az e-ügyintézéshez. Meg kell oldani az elektronikus iratkezelés jogi szabályozását. A minőségi jogalkotást is informatikai rendszerekkel kell támogatni, elektronikus jogszabálygyűjteményt kell létrehozni.

amcham.jpg
Bienerth Gusztáv, az AmCham elnöke és Paál Péter, az IBM Magyarország vezérigazgatója a megfogalmazott ajánlásokat ismerteti

Az ajánlásokat ismertetve dr. Bienerth Gusztáv, az AmCham elnöke kiemelte, hogy az informatika a versenyképesség előfeltétele, ezért a kamara kulcskérdésnek tartja az informatika funkcionális feladatként történő központi kezelését és koordinációját, amely a központi irányítás valamennyi területét felöleli.

Dr. Paál Péter, az IBM Magyarország vezérigazgatója, az AmCham Informatikai Bizottságának elnöke hozzáfűzte, hogy a korszerű elektronikus kormányzat olyan világos, átlátható rendszer, amely a különböző államigazgatási szervek közti együttműködést segíti, hatékonyságával hozzájárul a költségvetési kiadások lefaragásához, gyors és egyszerű ügyintézést biztosít a vállalatok, valamint a lakosság számára. Az elektronikus kormányzat kialakítása ugyanakkor nem kizárólag informatikai probléma - szakértő tervezést, a közigazgatási folyamatok átgondolását, átalakítását is jelenti.

Ősztől kezdve az AmCham fórumokat szervez, amelyeken az állásfoglalásban megfogalmazott ajánlásokat követő gyakorlat kialakításában is segíteni kívánja az érintett feleket.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.