Hirdetés
. Hirdetés

ECDL képzés menekülteknek

|

Május 12-én akkreditált ECDL központ alakult a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Bicskei Menekülteket Befogadó Állomásán. Az Európai Számítógép-használói Jogosítvány (ECDL) megszerzését célzó képzés és vizsgáztatás angol nyelven zajlik, hazánkban menedékjogot nyert külföldiek számára.

Hirdetés

A történet úgy indult, hogy a hazai menekülttáborokból kikerültek egy csoportja (valamennyien afrikaiak) nemrégiben ECDL bizonyítványt szerzett egy budapesti vizsgaközpontnál.

A kérdésre, hogy hogyan szánták el magukat erre, egyikük Mahatma Gandhi híres mondását idézte: „Be the change you want to see" - azaz: „Légy a változás, amit látni akarsz."

Ugyanez a sierra-leonei fiatalember, James Peter azóta létrehozta a Migrants Help Magyarország Egyesületet (MIGHELP), amelyet az NJSZT annak megalakulása óta együttműködési megállapodás keretében támogat. Ennek legújabb eredménye, hogy 2011. május 12-én akkreditált ECDL vizsgaközpont alakult bicskei menekülttáborban.

Az első tanfolyam már korábban, idén márciusban elindult, mostantól azonban hivatalos vizsga is tehető helyben. A résztvevők a bicskei tábor lakói, akik beszélik az angol nyelvet és kellően elszántak a tanulásra.

Az órákat és a vizsgákat önkéntes tanár, illetve akkreditált ECDL vizsgabiztos tartja, angolul. Az olaszországi WebScience tananyagfejlesztő cég ingyenes, angol nyelvű ECDL oktatócsomagokkal járul hozzá a projekt sikeréhez.

Az NJSZT mint az ECDL program magyar nemzeti irodája, évente több százezer forinttal támogatja a menekültek digitális írástudóvá válását: az ECDL központot ingyenesen akkreditálta, működteti, szakmai segítséget nyújt; évente 20 menekült ember számára pedig ingyenesen biztosítja a vizsgákhoz szükséges vizsgakártyát is.

A Bicskei Menekülteket Befogadó Állomás biztosítja a tantermet, a MIGHELP pedig - adományok révén- a számítógépeket, internetet és egyéb eszközöket.

 

Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.