Hirdetés
. Hirdetés

Egy alkalmazás minden Windows felett

|

Az univerzális Windows-alkalmazások bejelentésével a Microsoft új fejezetet nyitott a fejlesztés történetében, de a PC, az okostelefon és a játékkonzol között hordozható programoknak az üzemeltetők is örülhetnek.

Hirdetés

Több, mobilitással kapcsolatos bejelentést is tett a Microsoft április elején San Franciscóban megrendezett Build 2014 konferenciáján. A rendezvényen mutatkozott be a Cortana hangvezérlésű digitális asszisztens, amely a Windows Phone 8.1-ben kapott helyet – a mobilplatform másfél év után érkező frissítését a fejlesztők már letölthetik. A cég ugyancsak itt tette közzé, hogy a 9 colnál kisebb átmérőjű digitális eszközökre a Windows-licencek ingyenesek lesznek.

Hirdetés

Nem utolsósorban az idei Builden debütáltak az univerzális Windows-alkalmazások, amelyek kódbázis és kezelőfelület szintjén is teljes hordozhatóságot teremtenek a PC, az okostelefon és – a közeljövőben – az Xbox között.

Teljes hordozhatóság
Noha az univerzális Windows-alkalmazások keltették a legkisebb sajtóvisszhangot, a lépés nagy jelentőségű, mivel arra utal, hogy a Microsoft az új vezérigazgató, Satya Nadella irányításával új dolgok kipróbálására is nyitott annak érdekében, hogy növelje részesedését az okostelefonok és a tabletek piacán. Az anyalapunknak nyilatkozó Jack Gold, a J.Gold Associates elnöke ugyan a bejelentést az első, kis lépésnek minősítette, Van Baker, a Gartner elemzője szerint az univerzális Windows-alkalmazások igen vonzóvá tehetik a Microsoftot a fejlesztők szemében.

– Érdemes egy pillantást vetni a Windows-platform eddigi fejlődésére, amely operációs rendszer és fejlesztőkészlet tekintetében három környezetet hívott életre: a PC-ken, a telefonokon és az Xbox játékkonzolokon elérhető technológiát – mondta Bátorfi Zsolt, a Microsoft Magyarország platformszakértője. – Az univerzális Windows-alkalmazások, miként nevük is utal rá, mindhárom környezetben futnak, azokat forráskód és jelölőnyelv szintjén is egyesítik. A Windows Phone 8 érte el elsőként azt a szintet, amelyen a mobilplatform már ugyanazt a kernelt, meghajtókészletet, lényegében ugyanazt a .Net keretrendszert és C++ futtatókörnyezetet használta, mint a Windows 8. A Windows Phone 8.1 most egy nagyon fontos lépéssel továbbment, és az API-támogatást is beleértve ugyanazt az alkalmazásfuttató környezetet használja, mint a Windows 8 Upgrade 1. Mostantól ugyanazok az objektumok programozhatók telefonról és hamarosan a játékkonzolról is, mint PC-ről.

 

A fejlesztők egy forráskódot írhatnak, amelyben megadhatják azt is, hogy az univerzális Windows-alkalmazás kezelőfelülete a különböző eszközök kijelzőjéhez illeszkedve jelenjen meg, illetve a jellegzetes beviteli technológiákat – pl. tollat vagy a Kinect mozgásérzékelőt – támogassa. Ennek előnyeit a JavaScriptben dolgozó fejlesztők is élvezhetik, akik HTML5-ben olyan Windows-alkalmazást készíthetnek, amely a telefonon és az Xboxon is natív módon fut. Bár korábban is voltak hordozható komponensek a három környezet között, a fejlesztőnek választania kellett, hogy milyen projektet indít, telefonra, konzolra vagy PC-re fejleszt. Mostantól a kódbázis és a kezelőfelület teljes megosztásáról beszélünk, ami üzleti szempontból is nagy lehetőség a szoftverfejlesztő cégek számára.

Frissülő partnerfejlesztések
Univerzális Windows-alkalmazások fejlesztéséhez a Microsoft fejlesztőkörnyezetét is frissítette a Visual Studio 2013 Update 2 RC kibocsátásával.
– Ebben a frissítésben új sablonok jelennek meg, amelyek a .Net, JavaScript, C++ és Xamel, valamint DirectX 12 fejlesztők munkáját egyaránt segítik – mondta Bátorfi Zsolt. – A Visual Studio 2013 Update 2-vel az intenzív, 3D grafikát használó játékprogramok például szintén univerzális Windows-alkalmazásként írhatók meg, és natív módon futtathatók telefonon, illetve PC-n is.

Vállalati felhasználók számára fontos újdonság, hogy a Windows Phone 8.1-ben is megjelent a Windows 8 VPN-támogatása, így mostantól olyan univerzális alkalmazások írhatók, amelyek telefonról is biztonságos módon, virtuális magánhálózaton keresztül érik el a vállalati háttérrendszereket, amelyeket így nem kell a weben szolgáltatásként közzétenni. Az univerzális alkalmazások az üzleti szoftverekhez készült adatelérési logikán keresztül az SQL, Oracle és más adatbázisokhoz is közvetlenül hozzáférnek. Vállalati környezetben ráadásul könnyebben bevezethetők és egyszerűbben felügyelhetők, mint az egyes környezetekre külön megírt programok.

A Gartner elemzője szerint a Windows Phone 8.1 megjelenése univerzális Windows-alkalmazások készítésére fogja bátorítani a fejlesztőket. Ha olyan alkalmazást írhat az ember, amely Windows-alapú telefonokon, tableteken és PC-ken egyaránt fut, akkor miért ne tenné, fogalmazott Baker. Ramon Llamas, az IDC elemzője szintén „óriási” lehetőségnek nevezte, hogy a Windows-alkalmazások hordozhatóvá válnak az összes kliens eszköz között.

Magyarországon a Microsoft jelenleg egyeztet szoftverfejlesztő partnereivel az app store-okban elérhető programjaik univerzális Windows-alkalmazássá történő frissítéséről. Bátorfi Zsolt szerint erre már május folyamán sor kerül. A platformszakértő hozzátette, hogy a kiemelt szoftverfejlesztési projektekben, amelyeken a Microsoft partnerei a cég támogatásával dolgoznak, mostantól univerzális Windows-alkalmazásokat fognak készíteni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.