Hirdetés
. Hirdetés

Egy éve parkolunk egységesen

|

2014. július 1-én indult el a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. új rendszere.

Hirdetés

A Nemzeti Mobilfizetési Rendszer (NMFR) részét képező mobilparkolási platformon a 2014. évi indulás óta 16,8 millió parkolási tranzakciót, 5,6 ezer HU-GO viszonylati-jegy és 1,1 millió elektronikus autópálya-matrica vásárlást hajtottak végre a felhasználók, melynek értéke megközelítette a 11,5 milliárd forintot.

Hirdetés

Tavaly július 1-én sikeresen kezdte meg működését az országosan egységes közterületi mobilparkolást kínáló Nemzeti Mobilfizetési Rendszer. A legtöbb parkolási üzemeltető esetében nőtt a mobilfizetésből származó forgalom úgy, hogy esetükben sem a parkolóhelyek száma, sem a várakozási díjak nem emelkedtek mely azt mutatja, hogy jelentős felhasználói igény van a készpénzkímélő parkolási díj megfizetésére szolgáló szolgáltatás iránt. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. egy éve 6 viszonteladóval indította el a rendszert, amely ma már 14 partner ügyfeleit szolgálja ki. A Nemzeti Mobilfizetési Rendszer egy év alatt 17,9 millió tranzakciót rögzített.

Az egy év alatt a Társaság fejlesztéseinek köszönhetően, a kialakított mobilfizetési rendszeren keresztül a HU-GO viszonylati jegy és az autópálya matricák - köztük a megyei matricák – elektronikus megvásárlását is lehetővé tette, illetve a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. a tavalyi évben megoldotta az átparkolás problémáját is.

A Nemzeti Mobilfizetési Rendszer részét képező országosan egységes közterületi mobilparkolási rendszer az indulás első üzleti évében közel 17 millió érvényes parkolási tranzakciót bonyolított le, melynek összértéke több, mint 7 milliárd forint volt. A rendszeren keresztül megvalósult e-matrica vásárlás száma 1,1 millió darab, értéke 4,2 milliárd forint volt.

 

A Magyar Kormány stratégiai programjaiban célul kitűzött közforgalmú közlekedés megújítására és az „ugyanazon elektronikus igazolással” igénybe vehető, teljes átjárhatóságot biztosító elektronikus viteldíj‐fizetési rendszer bevezetésére a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által koordinált Nemzeti Elektronikus Jegyrendszer Platform (NEJP) az egész országra és a közforgalmú közlekedés minden formájára kiterjedő megoldást nyújt. A NEJP két pilot rendszere és ezek próbaüzeme várhatóan 2016. tavaszán valósul meg, az országos rendszer bevezetésének tervezett időpontja 2017. január 1. A rendszer felépítése, működési mechanizmusa, valamint a társaságnál rendelkezésre álló szaktudás azonban további intelligens városi megoldások bevezetésének lehetőségét is magában rejti. A smart city megoldások egyik példája – számos, már futó projekt mellett-, hogy a Digitális Nemzet Fejlesztési Program (DNFP) keretén belül megtörtént a társaság kormányzati kijelölése az intelligens városi szolgáltatásokra vonatkozó technológiai platform rendszerének kidolgozására.

„Örömmel tekintünk vissza az elmúlt egy évre, hiszen az elindulástól számítva csekély számú műszaki-, illetve rendszer problémát kellett megoldanunk. Komoly hibáktól mentesen sikerült a törvényi szabályozás szerint tavaly július 1-én elindítanunk a mobilparkolási és e-matrica vásárlási szolgáltatásunkat, amit azóta a HU-GO viszonylati jegyre és a megyei matricákra is ki tudtunk terjeszteni. A mobilfizetési szolgáltatásunk a maga nemében Európában egyedül állónak tekinthető az egységes, országos lefedettsége miatt.
A jövőt tekintve három fő célirányunk közül a legerősebb jelenleg a közlekedési terület, illetve annak elektronikus megoldásainak fejlesztése és üzemeltetése. Az elektronikus jegyrendszer lesz a közeljövő egyik nagy projektje, de mellette már készítjük elő az újabbakat is. A második az intelligens városok, melyre vonatkozóan társaságunk az elkövetkező egy-két évben létrehozza azt a technológiai platformot, ami alapján a konkrét smart city projekteket fel lehet majd építeni. Nem gondolom, hogy mi dolgozzuk ki a városok projektjeit, de a kooperatív rendszerek know-how-ját át tudjuk majd adni. A harmadik nagy irányunk, amely meghatározza a társaság jövőjét - hosszú távon pedig mindenképp előtérbe kerül - az a pénzügyi szolgáltatások területe lehet – nyilatkozta Veres Mihály a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatója.”

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. 2014. július 1. – 2015. június 30. (éves) üzemi statisztikai adatai:

•Összes mobilparkolási tranzakció száma (alkalom): 16 755 ezer
•Összes parkoló ellenőri lekérdezés száma (alkalom): 14 409 ezer
•Összes mobilparkolásból származó forgalom: 7 253 365 ezer Ft
•Összes autópálya e-matrica és HU-GO viszonylati jegy vásárlások száma (alkalom): 1.126 ezer
•Összes autópálya e-matricából és HU-GO viszonylati jegyből származó forgalom: 4 218 699 ezer Ft

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.