Hirdetés
. Hirdetés

Egymilliárd euróra büntették az Intelt

|

Szerdán az Európai Bizottság 1,06 milliárd eurós, azaz körülbelül 1,44 milliárd dolláros büntetést rótt a trösztellenes vádakkal támadott chipgyártóra. Az Intel fellebbez a döntés ellen.

Hirdetés

A Microsoft korábbi, 497 millió eurós rekordbüntetése szinte eltörpül az Intellel szemben meghozott, szerdai ítélet fényében, bár a Microsoft további 1,2 milliárdot is kénytelen volt befizetni a korábbi határozatok figyelmen kívül hagyásával. A vádak szerint az Intel kétféleképpen is megsértette a trösztellenes szabályozást, és visszaélt piaci dominanciájával. Egyrészt kedvezményeket adott számítógépgyártó partnereinek, hogy megakadályozza az AMD processzorainak felhasználását, illetve a kiskereskedelmi cégeket egyéb kedvezményekhez juttatta, hogy azok csak Intel CPU-val szerelt számítógépeket forgalmazzanak. A második esetben az Intel fizetett a PC-gyártóknak, hogy késleltessék, vagy teljes egészében töröljék az AMD processzorain alapuló termékeik piacra dobását.

Az Unió egyébként nem az első régió, ahol hasonló okokból marasztalták el a chipgyártót: 2005-ben a japán versenyhivatallal keveredett összetűzésbe, tavaly pedig Dél-Koreában büntették meg 20 millió dollárra. Az Egyesült Államokban jelenleg is versenyfelügyeleti vizsgálat folyik a cég ellen. Az IDC 2008-as adatai szerint az Intel a személyi számítógépek piacán több mint 80 százalékos részesedéssel rendelkezett.

Az Intel álláspontja
Paul Otellini
, az Intel elnök-vezérigazgatója a következő nyilatkozattal reagált az EB döntésére:

- Az Intelnek komoly kifogásai vannak a döntéssel kapcsolatban. Úgy hisszük, hogy a döntés rossz, és figyelmen kívül hagyja a mikroprocesszor-piaci versenyhelyzetet, amit a folyamatos innováció jellemez a növekvő teljesítmény és csökkenő árak mellett. A fogyasztókat abszolút semmilyen kár nem érte. Az Intel fellebbezni fog. Nem hisszük, hogy az üzleti gyakorlatunk megsértette volna az Európai törvényeket.

A piaci verseny természetes eredménye, hogyha egy piacon két szereplő van, akkor csak egy nyerheti meg az értékesítési versenyt, a másik nem. Az EB figyelmen kívül hagyta, vagy megtagadta, hogy megszerezze azt a lényeges bizonyítékot, ami ellentmond a döntés állításainak. Úgy hisszük, hogy ez a bizonyíték megmutatja: amikor a cégek jól teljesítenek, a piac kitünteti őket, amikor nem teljesítenek jól, akkor pedig a piac aszerint viselkedik.

Az Intel sohasem árul termékeket az előállítási költség alatt. Azonban következetesen invesztálunk a fejlesztésbe, gyártásba és élenjáró technológiák kifejlesztésébe. Ennek eredményeként kedvezményeket biztosítsunk a termékeinkre, hogy versenyhelyzetben legyünk egy kompetitív piacon.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.