Hirdetés
. Hirdetés

Elindult a Corvinus-Computerworld Akadémia

|

A digitális átalakulás folyamatában 2022-ig csaknem 18%-os növekedés várható a számítástechnikai állások számában, míg az informatikai vezetői pozíciókban 15% feletti növekedést prognosztizálnak.

Hirdetés

Nem egységesen változik az Európai Unió 2020-ig számított előrejelzése szerint az informatikai iparágban a különféle informatikai szakemberek iránti kereslet. Az informatikai mérnöki, technikusi feladatok iránti igény további 10%-kal is csökkenhet, ugyanakkor közel 30%-os keresletnövekedés várható az informatikai irányítói, vállalati architektúrával foglalkozó, valamint informatikai elemző szakemberek iránt. A Budapesti Corvinus Egyetem Informatikai Intézete élen jár a változó piaci igényeknek megfelelő informatikai képzés megvalósításában: piacvezető a gazdaságinformatikai alap- és mesterképzés területén. A képzéseken, egyedi módon, egyszerre mutatják be az üzleti logikai, üzleti működést és az informatika eszköztárát, így az itt diplomát szerző szakemberek mindkét területre rálátással bírnak. A diplomával ugyanakkor nem élethosszig érvényes ismeretek járnak, hiszen mind a technológiák, mind a módszertanok, sőt az ezekhez kapcsolódó üzleti felhasználási elvárások is gyorsan változnak. A diploma megszerzése után szakirányú továbbképzések nyújtanak alkalmat az ismeretek elmélyítésére, új ismeretek megszerzésére. A Budapesti Corvinus Egyetem évek óta sikerrel hirdeti meg az általános informatikai vezetői ismereteket átadó Informatikai Menedzser képzését, valamint az egyre nagyobb piaci igényt kielégítő Üzleti adatelemző képzését. Nem felelnek meg azonban a másfél éves szakirányú továbbképzések azok számára, akik csak bizonyos területeken érzik szükségét a hiányzó ismeretek elsajátításának vagy felfrissítésének, mert az informatikai szakma évente megújul, új technológiák, módszertanok, üzleti igények jelennek meg.

Hirdetés

Az üzlet szolgálatában
A Budapesti Corvinus Egyetem Informatikai Intézete és a Project/029 együttműködésének szülötte a Corvinus-Computerworld (CCW) Akadémia, amely azért jött létre, hogy a gyorsan változó trendekhez kapcsolódó informatikai és üzleti tudást testreszabott formában, a magyar szervezetek igényeinek megfelelően és a magyar körülményekhez igazítva ismertethesse meg a résztvevőkkel. A program célja, hogy az informatikával foglalkozó szakembereknek friss, naprakész, a gyakorlatban azonnal használható tudást adjon arról, hogyan hasznosíthatóak a technológiai megoldások a modern üzletvitelben, és arról is, hogy miként lehet az informatikai megoldásokat hatékonyan az üzlet szolgálatába állítani.

Szakértők, gyakorlati szakemberek és vezetői oktatók adják át a nemzetközi trendeknek megfelelő, gyakorlati példákkal illusztrált tudásanyagot, amelyet a résztvevők munkájuk során azonnal alkalmazhatnak. A programot gondozó Informatikai Intézet jól ismeri a hazai szervezetek informatikai gyakorlatát, hiszen 2009 óta folyamatosan kutatja a vállalati gyakorlatokat, kérdezi meg az informatikai vezetőket tapasztalataikról. Mindezek alapján a program olyan portfóliót ad, amely a hazai képzési piacon mind témaköreit, mind tartalmát tekintve egyedülálló.


Trendi modulok
Moduláris felépítésű a CCW Akadémia programja. Minden modul (tanfolyam) igény szerint egyenként végezhető el, a teljesítéséről - sikeres vizsga esetén - tanúsítványt állítanak ki. Az egyes modulok három napból állnak, amelyek során az étkeztetésről is gondoskodnak a szervezők. Az ismeretek elsajátítását segíti, hogy az oktatás kiscsoportos formában történik.

Meghatározó a szervezet sikere szempontjából az üzlet és az IT viszonyának átalakulása. Az Informatika Intézet kutatásai szerint a következő években az IT tanácsadó, tréneri szerepének előretörése lesz jellemző, az üzlet informatikai kezdeményezőképessége és aktivitása növekedni fog. A program Üzleti megoldások blokkjának tanfolyamai az informatika üzleti beágyazódásához adnak hasznos ismereteket. A blokkból kiemelendő a Vállalati technológiai menedzsment modul, amely elsősorban az üzleti és IT-vezetők, IT-fejlesztésért felelős, informatikai stratégiai tervezésben részt vevő szakemberek számára lehet hasznos. A modul bemutatja, hogy a technológiai, elsősorban IKT-megoldások milyen szerepet játszhatnak a vállalatok működésében, így segítve a szakembereket annak feltárásában, hogyan alakíthatják át az informatika szerepét vállalatukban, hogyan teremthetnek nagyobb értéket az IKT-megoldások segítségével.

Nagy kihívás az informatikai terület menedzselése a gyors fejlődés, az informatika komplexitása és az IT és az üzlet kooperációs problémái miatt. A hazai vállalatok ugyan nyitottak az új módszerekre, megközelítésekre, de a nemzetközi vállalatokhoz képest kisebb vállalati méretek, a heterogén infrastruktúra miatti komplexitás és az erőforráskorlátok (szakértelem, pénz) a praktikus felhasználás felé kényszerítik a kísérletező kedvet. Az IT Menedzsment blokkban a program meghatározó módszerek kapcsán (vállalatiarchitektúra-menedzsment, innovációmenedzsment és IT-kontrolling) segíti a résztvevőket a hazai környezetre adaptált menedzsmenteszközök használatában. Kiemelendő az IT kontrolling modul, amely mind üzleti, mind informatikai vezetőknek segít megérteni, milyen költségek mellett milyen teljesítményt nyújt az informatikai funkció, illetve milyen értéket, eredményeket, bevételt köszönhet a szervezet az informatikai megoldásoknak.

Számos korszerű és divatos technológiai trenddel találkozhatunk, de a hazai vállalatok nagy része óvatos az innovációban. Míg nemzetközi szinten már rengeteg tapasztalat halmozódott fel a felhőtechnológiák, mobil-munkavégzési megoldások vagy a szociális média alkalmazásainak területén, a hazai vállalatok küzdenek a saját gyakorlatukba történő átültetéssel, a hazai sajátosságok és méretbeli eltérések miatt. A program Digitális Trendek blokkjának célja, hogy a digitális világ nemzetközileg népszerű megoldásainak hazai felhasználását segítse. Kiemelendő a blokk témai közül a hazai környezetben ellentmondásos, sok félelemmel terhelt Felhőmegoldások (Cloud Economics) modul, amelyből a szereplők (üzleti és IT-vezetők, IT-fejlesztési és üzemeltetési szakemberek, az informatikai tervezés, minőségbiztosítás, szállítómenedzsment, IT-biztonsági terület szakemberei) hasznos ismereteket szerezhetnek. A modulban nemcsak a felhőszolgáltatások kialakításának vagy használatba vételének technológiai sajátosságait vizsgálják (például felhőarchitektúrák), hanem a szabályozási, szerződéses és más jogi kérdéseket is, valamint terítékre kerülnek a technológiai megoldás pénzügyi, kockázatkezelési és auditálási kérdései is.

A programról részletes ismereteket a http://ccw.uni-corvinus.hu oldalon lehet szerezni.

Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.