Hirdetés
. Hirdetés

Elképesztő, hogy mekkora visszatérítendő európai uniós forrást helyezett ki 2016 óta az MFB

|

Az elmúlt hét évben három operatív program keretében hat kockázati tőkeprogram, kilenc vállalati kombinált hitelprogram és 11 vállalati hitelprogram valósult meg.

Hirdetés

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által folyósított visszatérítendő európai uniós források összege 2023 szeptemberéig meghaladta az ezermilliárd forintot. A három európai uniós operatív program keretében több mint 22,6 ezer vállalkozás jutott kedvezményes hitelhez, a lakossági energiahatékonysági programon keresztül pedig közel 27,5 ezer háztartás energetikai korszerűsítése valósult meg.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium tulajdonosi joggyakorlása alatt működő MFB 2016-ban kezdte a 2014-2020-as költségvetési ciklusban elérhető uniós hitelprogramok közvetítését. Az MBH Bank Zrt.,az OTP Bank Nyrt. és a Gránit Bank Zrt. által üzemeltetett, országos lefedettséget biztosító MFB Pontokon keresztül több mint 56 ezer szerződést kötöttek vállalati és lakossági ügyfelek 1,067 ezer milliárd forint értékben. Ebből már 54 ezer szerződésnél a teljesítés is megtörtént, több mint 1 ezer milliárd forint értékben. Az MFB Pontokon elérhető, nulla százalékos kamatozású uniós hitelből mintegy 27,5 ezer lakóépület korszerűsítése valósult meg közel 89 milliárd forintból.

Hirdetés

Az elmúlt hét évben három operatív program keretében hat kockázati tőkeprogram, kilenc vállalati kombinált hitelprogram és 11 vállalati hitelprogram valósult meg kutatás-fejlesztési, infokommunikációs, energiahatékonysági, vállalati technológiafejlesztési területen.

Kilenc vállalati kombinált hitelprogram keretében 2701 vállalat jutott 115,3 milliárd forráshoz, valamint 11 vállalati hitelprogram keretében közel 25 000 vállalkozás már megkapta az igényelt 806,8 milliárd forint forrást.

Az MFB adatai szerint a legsikeresebb vállalkozói hitelprogramnak a kamatmentes újraindítási gyorskölcsön bizonyult, amely közel 10 ezer vállalkozásnak nyújtott segítséget, de hasonlóan sikeres volt a KKV technológia hitelprogram (GINOP-8.3.5-18/B), amely több mint 8000 vállalkozásnak nyújtott támogatást.

"Az MFB Pontok hálózata az elmúlt években bizonyította, hogy képes a vállalkozások és a lakossági ügyfelek igényeihez rugalmasan igazodva, hatékonyan és gyorsan közvetíteni az európai uniós visszatérítendő forrásokat. Ugyanezt a célt tűztük ki az előttünk álló időszakra is" - mondta Sipos-Tompa Levente, az MFB elnök-vezérigazgatója.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.