Hirdetés
. Hirdetés

Elon Musknak már a 3D nyomtatott cipők piacán is ott a lábnyoma

|

Emberi munkaerő helyett automatizált 3D-nyomtató gépeket használ a vállalat.

Hirdetés

A Zellerfeld nem egy szokványos cipőgyártó cég. Habár léteznek Zellerfeld sportcipők, de az alapítók nem tekintik igazi konkurenciának a Nike-t, az Adidast vagy éppen vagy éppen az Asicst. Ehelyett inkább a Teslához vagy a SpaceX-hez való hasonlítás a legmegfelelőbb Cornelius Schmitt vezérigazgató szerint. (Még egy pár cipőt is készítettek Elon Musk fiának, az X Æ A-XII cipőt.)

Ez azért van, mert a Zellerfeld nem divatmárka, hanem egy szoftvercég. A tervezők beküldik a fájlokat, a Zellerfeld pedig 3D-ben kinyomtatja a puha, szivacsos, újrahasznosított TPU-anyagból készített sportcipőket, valami olyasmit, mint például az Adidas Boost.

Jelenleg minden egyes pár elkészítése 40 órát vesz igénybe, amit a vállalat jelenlegi léptéke határoz meg. De most növelik a termelést, és béta tesztelőket keresnek. A tesztelők a HERON01 legújabb frissítését, a 0.81-es verziót fogják viselni, és visszajelzést adnak arról, hogyan illeszkedik, milyen terepviszonyokat nem tudott leküzdeni, hol dörzsölt vagy okozott hólyagokat stb. A Zellerfeld elemezni fogja a lábnyomot is, hogy hol kopott el a leggyorsabban a futófelület, és hogy történt-e bármilyen sérülés. Ezek az adatpontok és a nyitott válaszok a következő verzió, a 0.82-es verzió alapját képezik majd.

Hirdetés

"A béta tesztelői közösség hihetetlenül jó volt. Az első verzió iránti kereslet és a visszajelzések meghaladták a várakozásaimat, és a bétatesztelőkkel való interakció arra késztet, hogy folyamatosan frissítsem a tervezést, hogy ők is kipróbálhassák" - mondta Heron Preston, a cipő tervezője.

A jövőben a visszajelzések valós időben érkezhetnek vissza, és a szerkesztések is hasonló sebességgel végezhetők el. Amint elkészült a frissítés, a tornacipő tulajdonosa visszaküldheti az adott párt, hogy újra felhasználhassa a legújabb modellben.

Ezek egyelőre a Zellerfeld ambíciói, de a folyamat még messze van ettől a körkörösségtől. Az érdeklődés azonban egyértelmű, tekintve, hogy a vállalat első néhány finanszírozási fordulója többek között a PayPal, a Tesla és a SpaceX (három, a milliárdos futurista Elon Muskkal szorosan összefonódott vállalat) befektetéseit, valamint nagy cipőmárkák felvásárlási ajánlatait hozta. Utóbbiakat visszautasították.

Preston számára a Zellerfeld lehetőséget kínál a hagyományos gyártási akadályok megkerülésére, amelyek túl nagyok a startupok és a független tervezők számára egyaránt. A rendelési minimumok gyakran több ezres nagyságrendűek, és ha nem biztos, hogy az első cipő modell jól fogy majd, ez komoly adósságot jelent rögtön a piac kapujánál.

A jövőben a Zellerfeld inkább egy alkalmazásboltot szeretne létrehozni, mint egy valódi üzletet. Ott a tervezők feltölthetnék saját ötleteiket, a vásárlók kiválaszthatnák a nekik tetsző darabot, a Zellerfeld pedig kinyomtatná, és ideális esetben már másnap kiszállítaná.

Ezt a tempót egyetlen más sportcipőgyártó sem tudja tartani, mivel a Zellerfeld emberi munkaerő helyett automatizált 3D-nyomtató gépeket használ, azaz "szoftvereket a futószalagok helyett", ahogy a márka állítja. Ez az alternatív gyártási módszer nem használ mérgező vegyszereket vagy ragasztókat, és nagyon kevés hulladék keletkezik, ha egyáltalán keletkezik, mivel a cipőket igény szerint nyomtatják. Sőt bármennyi hulladék is marad, az újrahasznosítható a gép hasznosítja, hogy újabb cipőket készítsenek belőle.

A 0.81-es verzióért mellesleg 350 dollárt, mintegy 135 ezer forintot kérnek majd, azaz erős technikai elkötelezettség vagy sznobéria kell hozzá, hogy valaki ezt válassza kocogni. Arról pedig nincs hír, hogy a befektetési céllal vásárolt különleges sportcipők piacán egy Zellerfeld jelenleg már jegyzett márkának számít-e.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.