Hirdetés
. Hirdetés

"Elszórja" a pénzét az Apple

|

Kiderült, mire fogja költeni készpénzállományának egy igen jelentős részét a vállalat. A 45 milliárd dollár olyan célra megy el, amelyre közel 20 éve nem adtak pénzt az Apple-nél.

Hirdetés

Bejelentette a Steve Jobs alapította vállalat, hogy mire költi az elmúlt években felhalmozódott készpénztartalékokat. Ismeretes, hogy az Apple szekere igen jól halad, nemrég érte el az 500 milliárd dolláros szintet a cég becsült értéke - ennek megfelelően nyereségessége sosem látott csúcsokat döntöget. A profit jelentős részét azonban a cég eddig nem forgatta vissza, az készpénzben és kötvényekben halmozódott.

A tegnap (magyar idő szerint) esti döntés jelzi talán leginkább, hogy új szelek fújnak az Apple-nél. A mintegy 45 milliárdra rúgó összeget ugyanis egyrészt osztalékfizetésre fogják fordítani, másrészt az év későbbi részében megkezdik saját részvényeik visszavásárlását. Erre azóta, amióta Steve Jobs volt a főnök, nem volt példa; az iráni származású Apple guru ugyanis ellene volt mindkét manővernek.

Mindazonáltal közel sem „szórja el” készpénztartalékát a vállalat: mintegy 98 milliárd dollárra rúg a teljes összeg, melynek még a felét sem fogják elkölteni.

Osztalék

tim-cook-apple
tim-cook-apple

Lássuk, minek örülhetnek az Apple részvényesei! Egy wall streeti elemzőkkel folytatott konferenciahívása során Tim Cook, a vállalat jelenlegi vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy részvényenként 2,65 dolláros osztalékot fognak fizetni a harmadik naptári hónaptól kezdve. Ez éves szinten 10,6 dollárt jelent papíronként, avagy egy részvény jelenlegi árának 1,8 százalékát.

Ez valamivel kevesebb, mint amire az elmúlt egy-két napban az elemzők számítottak, miután kiderült Cook terve. Utóbbiak éves szinten megközelítőleg 15 dolláros összeget becsültek. Összehasonlításképp: a Microsoft hasonló értéke 2,45 százalék, az Intelé 3, a HP-é pedig 2 százalék. Ugyanakkor az Apple mostani döntésével számos IT vállalatot maga mögé utasít, például az IBM és az Oracle ennél arányaiban kevesebb osztalékot fizet részvényeseinek.

Visszavásárlás

Az is megdobogtathatja a papírok jelenlegi tulajdonosainak szívét, hogy az almás vállalat részvény-visszavásárlási programot hirdetett. Aki a jelenlegi, igen magas részvényáraknál alacsonyabb szinten tárazott be, az igencsak örülhet: a következő három év során mintegy 10 milliárd dollárt - az első pénzügyi év során 4 milliárdot - tervez a nyílt piacon elkölteni ilyen módon a cég. Az előre bejelentett, nagymértékű vásárlás amúgy is árfelhajtó tényezővel bír, így a papírok rövid- és középtávú, további emelkedésére lehet számítani.

A két tételt egyesítve nagyjából 45 milliárd dollárt kapunk, de, mint láthattuk, ez sem egyszeri kiadásként jelentkezik. Ha pedig továbbra is olyan jól megy a cégnek, mint eddig, akkor nem, hogy csökkeni fognak készpénztartalékai, de további emelkedésre lehet számítani.

apple ipad 3 tablet

Apple iPad - dől a lé

Ezeket a várakozásokat támasztja alá a harmadik generációs, nemes egyszerűséggel csak iPad névre keresztelt, verziószám nélküli tablet debütálása. A két, Apple tableteket hivatalosan értékesítő amerikai távközlési szolgáltató egyike, az AT&T rekord hétvégéről számolt be. Ugyan pontos szám nem hangzott el, de a jelzőből ítélve minden korábbi eladási rekordot sikerült megdönteni.

Az utolsó nyilvánossá vált korai értékesítési adat még 2010 áprilisából származik: akkor, az első generációs iPadből első nap 300 ezer kelt el (ezt több hétnyi előrendelésnek köszönhette a vállalat). Feltételezve, hogy ennél jobb rajtot vett a kis táblagép, közel sem kizárt, hogy fél- vagy akár egymillió példánytól is „megszabadulhattak” az AT&T-nél.

Elemzők szerint az Apple ebben a negyedévben kevesebb darabot fog értékesíteni a 2011 negyedik negyedében elért 15,4 milliónál, ami azért annyira nem meglepő, hiszen akkor a karácsonyi bevásárlási láz is hajtotta az értékesítéseket. Ugyanakkor az egy évvel ezelőtti azonos időszakhoz viszonyítva jobb eredményeket fog majd felmutatni az almás vállalat, állítják pénzügyi elemzők. Brian Marshall, az International Strategy & Investment Grouptól (ISI) például arra számít, hogy az előttünk álló három hónap során 11,25 millió iPad talál majd gazdára, ami 140 százalékos emelkedés a 2011 első három hónapjában, az iPad 2 bemutatkozásának idejében mért 4,7 milliós eladáshoz képest.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.