Hirdetés
. Hirdetés

Eltűnnek a Samsung merevlemezek

|

A Seagate befejezte a dél-koreai gyártó winchestergyártó részlegének szőröstül-bőröstül való bekebelezését.

Hirdetés

Seagate merevlemez kínai lánnyal
Seagate merevlemez kínai lánnyal

Bejelentette a Samsung Electronics HDD üzletága felvásárlásának befejezését a Seagate, nem sokkal azután, hogy erre megkapta az ausztrál, a kínai és az európai döntéshozók áldását (a kenguruk földjéről alig egy hete érkezett meg a jóváhagyás). Az áprilisban megkezdett ügylet összesen 1,4 milliárd dollárjába került a vállalatnak, melyet részvény és készpénz formájában kap meg a Samsung.

A tranzakció révén a Seagate megszerezte a merevlemez üzletággal kapcsolatos jogi tulajdonokat, know-how-t, gyártósorokat, infrastruktúrákat és az alkalmazottakat is. Utóbbiakra komolyan igény tart a vállalat, így leépítésektől - egyelőre - nem kell félnie az ex-samsungosoknak. A Seagate minden bizonnyal a dél-koreai üzemben dolgozó vezető menedzserek és designmérnökök csatlakozásával nyerte a legtöbbet, akik a jövőben a mobil számítástechnika számára fognak kisméretű termékeket tervezni, fejleszteni.

2010-ben a két vállalat összesített termelése meghaladta a negyedmilliárd darabot (egészen pontosan 261,2 millió merevlemezt szállítottak le a múlt évben), amivel a teljes HDD piac 40 százalékát tudhatták magukénak, számolt be a helyzetről az IHS iSuppli piackutató még májusban. Ugyanakkor a Western Digital és a Hitachi Global Storage Technologies továbbra is piacvezető, 50 százalékos piaci részesedéssel.

Ezek az erőviszonyok azonban borulnak az általunk már többször is részletezett thaiföldi áradások miatt. Elsősorban a WD-t érintette negatívan a szokatlanul erős esőzés, ugyanakkor a Seagate ellátási lánca is megsínyli az eseményeket. Mégis, utóbbi jobban jöhet ki a történtekből, a Western Digital ugyanis több negyedévre súlyos kapacitáshiánnyal kell, hogy szembenézzen, vélekedett az IHS iSuppli. Ellentételezi ugyanakkor a termeléscsökkenést a Hitachi akvizíciója, melyet még márciusban jelentett be a WD - ez a tervek szerint jövő márciusban zárul le, ha a különböző országok versenyhatóságai nem torpedózzák meg az ügyletet.

Visszatérve a Samsung merevlemezekhez: a Seagate közlése szerint az eredeti terméknév alatt még legalább 12 hónapig kaphatók lesznek a háttértárolók, és nagyjából ugyanennyi ideig még külön fognak működni az olyan részlegek, mint az értékesítés vagy a kutatás/fejlesztés. Ezt elsősorban a kínai regulációs feltételek miatt teszi meg a vállalat. A két gyártó egyébként magától is szorosabbra fűzte az egymás közti viszonyát: megerősítették és kiterjesztették keresztlicenc megállapodásukat illetve kibővítették a vállalati tárolómegoldások kapcsán már létező együttműködésüket.

A jövőben tehát Seagate felügyelet alá kerül a teljes merevlemez-gyártás, ugyanakkor cserébe a Seagate nem rontja a Samsung piacát a félvezetőalapú adattárolás, azaz például az SSD-k, hibrid megoldások terén.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.