Hirdetés
. Hirdetés

Elzárták a pénzcsapot a BenQ Mobile-nál

|

A BenQ tavaly nyáron vette át a Siemens mobiltelefonos részlegét. Októbertől mostanáig azonban az új vállalat folyamatosan veszteséget termelt, végül múlt pénteken bejelentette fizetésképtelenségét.

Hirdetés

Annak idején a Siemensnek összesen mintegy 450 millió eurójába került, hogy a BenQ átvegye masszívan veszteséges mobiltelefon-gyártó részlegét. A megállapodással létrejött BenQ Mobile az idei második negyedévben 60 millió eurós veszteséget termelt, ami ezzel tavaly óta összességében elérte a 840 millió eurót (1,07 milliárd dollár). A tajvani anyavállalat végleges döntésének meghozatala előtt két hétig folytatott tárgyalásokat a Siemensszel a BenQ Mobile megmentésével kapcsolatban, míg végül a tajvani székhelyű elektronikai óriáscég befagyasztotta kifizetéseit és pénteken csődvédelmet kért németországi mobilgyártó vállalatára. A társaság a bejelentés szerint egyszerűen nem elég nagy ilyen méretű veszteségek elviseléséhez, jelenlegi tőzsdei értéke "mindössze" 640 millió euró.

A BenQ elsősorban az alkalmatlan termékmenedzsmentet okolja mobiltelefonos részlegének hatalmas veszteségei miatt. Ez a vállalat vezetése szerint egyrészt a túlköltekezést, másrészt az új termékek kibocsátásának sorozatos késleltetését jelentette. A felelősséget azonban nem hárítják teljes egészében a németországi stábra, mivel elismerték: tajvani részről is születtek hibás döntések, valamint az anyavállalat és München közötti csapnivaló kommunikáció is hozzájárult több projekt félresiklásához. Eric Yu, a BenQ pénzügyi vezetője szerint a termékmenedzsment hathatós segítsége nélkül is előbb-utóbb bekövetkezett volna az összeomlás.

Hétfőn a Siemens 35 millió eurós alapítványt hozott létre, hogy ezzel segítse 3000 bajbajutott ex-alkalmazottját, és megdöbbenését fejezte ki a BenQ döntése kapcsán, mivel a cég megítélésük szerint "egyszerűen az utcára akarja tenni dolgozóit". (A BenQ álláspontja szerint a német társadalombiztosítás bőven elegendő arra, hogy gondoskodjon a szélnek eresztett alkalmazottakról, és a maga részéről egyelőre nem tervezi semmilyen hasonló alap finanszírozását.) A munkások nagyvonalúnak tűnő támogatása mögött persze felfedezhető a közvélemény és a szakszervezetek felháborodása. Egyesek tudni vélik, hogy a Siemens vezetősége már a mobiltelefon-részleg eladásakor tisztában volt annak későbbi sorsával. Az érintettek ezt temészetesn cáfolják, de az egyre terebélyesedő ügyben már Angela Merkel német kancellár is megszólalt, a szakszervezetek pedig a hazai cégek jövőbeni eladása esetén a munkavállalók biztonságának határozott garanciáit követelik.

A csőd bejelentésével a BenQ Mobile év végéig még folytatja a termelést, de az esedékes átalakítások után 2007 elejétől rövid időn belül nyereségessé kellene válnia, ha el akarja kerülni a teljes felszámolást. A vállalat a Siemensszel közösen a kelet-közép-európai térségben átlagosan 25 százalékos, Magyarországon 9-10 százalék körüli részesedéssel bír. A BenQ Mobile bécsi leányvállalatának egy logisztikával, értékesítéssel, és kapcsolattartással foglalkozó magyarországi fióktelepe van; ennek sorsa a többi egységgel, például a lengyel gyártórészleggel együtt kérdéses. A BenQ állítása szerint az európai fiaskó nem érinti a cég globális tevékenységét.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.