Hirdetés
. Hirdetés

Ember a vas mögött

|

Aki jó IT-szakember, nem feltétlenül lesz jó vezető. Ez nem titok. Így van ez az adótanácsadóknál, a szakácsoknál vagy a mélytengeri búvároknál is. Mégis rengeteg szakmájában kiemelkedő munkatársból lesz vezető, és csak az idő mondja meg, ki az, aki elhull és ki lesz sikeres, magával húzva felfelé vagy lefelé egy egész csapat teljesítményét.

Hirdetés

De kiben van meg a vezetés X-faktora? Létezik-e olyan „kristálygömb”, amelybe belenézve láthatjuk, ki teljesít majd legjobban mint szakértő, értékesítő vagy vezető? Tudhatjuk-e előre, hogy a kiválasztott vezető mitől érzi majd jól magát munkahelyén és új pozíciójában? Megjósolhatjuk-e, min fog elcsúszni a nehezebb időszakokban? A válasz egyértelmű „igen”.

 

feher_zsolt
feher_zsolt

Fehér Zsolt, CEO, Assessment Systems International

Több olyan eszköz létezik a világon, amely részletes pszichológiai profilalkotás és statisztikai matematikai modellek segítségével nagy valószínűséggel előre tudja jelezni munkatársaink teljesítményét. Ezek között azt kell keresnünk, ami a legpontosabban jelez előre, és ahol a kapott eredmény mérhető üzleti hozzáadott értékkel bír. Ha cégvezetőként a jó döntéshez egzaktabb eredményt akarunk annál, minthogy munkatársunk kék vagy piros személyiség-csoportba tartozik – például ki fog értékesítőként 30 százalékkal jobban teljesíteni –, ma már egyszerűen megtaláljuk az ennek megfelelő eszközöket.

Az online tér és a technológia fejlődése új szintre emelte a viselkedés-előrejelzés lehetőségeit. Hatalmas adatbázisokkal, egyre pontosabb globális és országszintű normákkal ajándékozott meg bennünket, melyek révén – egyelőre elektronikus kérdőívekre adott válaszokból, a jövőben azonban akár egy webkamera segítségével pár mozdulatból is – precíz képet kaphatunk egy jelölt alkalmasságáról. De a digitális kérdőívek kitöltése és elemzése már ma is sokkal gyorsabban zajlik, mint akár néhány évvel ezelőtt.

Mi mindent kell vizsgálni és mit lehet megtudni a személyiség felméréséből? Az alapszemélyiség vizsgálatakor azt vizsgáljuk, hogy a jelölt milyen mértékben felel meg az adott állás sikeres betöltéséhez szükséges kompetenciáknak. A vezetőknél emellett figyelmet kell szentelnünk a stressz alatti viselkedésnek: előre fel kell mérni a személyes buktatók rendszerét, és azt, hogy ezeket hogyan lehet tudatosan elkerülni. Végül a motivációk, értékek azt mutatják meg, hogy az adott munkakörnyezetben hosszú távon is jól teljesít-e a jelölt, illetve hogy egy vezető milyen munkakörnyezetet alakít ki.

A sikeres vezető stabil, ambiciózus, odafigyel a részletekre és képes megvalósítani is, amit eltervez – fő ismérve mégis az a képesség, hogy egy jó csapatot egyben tartson és hosszú távon sikerre vezessen. Ha erre egy egyébként jó vezető nem képes, azért a tartós stressz alatt jelentkező vezetői viselkedésformák, azaz a buktatók felelősek. Mivel ezek ma már egyszerűen feltérképezhetők és tudatosan kerülhetők, egyre több cég használja a személyiségi kockázatok felmérését a fluktuáció leszorítására versenyelőnyként vagy válságmegelőzésként – nem véletlenül.

Hirdetés

A vezetőn ugyanis nemcsak a saját sikere múlik, hanem a szervezeté, és ha kellően nagy az a szervezet (emlékszünk az Enron vagy a Lehman Brothers esetére), ad absurdum az egész világé.
Ha tehát pusztán személyes benyomás vagy ajánlás hatására döntünk, nem feltétlenül azt választjuk ki, aki a legjobb teljesítményre „rendeltetett” a statisztikák alapján. Ha nem tudjuk, hogy kiváló jelöltünket hosszú távon kielégíti-e a munkakörnyezet, lehet, hogy emiatt hagy el minket. Vezetőink pedig hiába teremtenek motiváló környezetet, ha a buktatóikat nem kezelik, arra az egész cég rámehet. Kevés olyan „emberfüggő” iparág van, mint az IT. A vas mögött tehetséges munkatársak adják az értéket, amely révén egy cég kiemelkedhet a tömegből, ezért megéri kideríteni, a jó benyomás mögött milyen valós potenciál van a jelölt személyiségében, és hogyan fejleszthetjük. Ez a fajta jövőbe tekintés pedig meglévő technológiára épül: csak egy login, egy jelszó és egy kérdéssor választ el bennünket a keresett válaszoktól.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.