Hirdetés
. Hirdetés

Érdekes Windows-információk

|

A Windows 7 támogatásának megszűnésétől várja Windows-bevételeinek növekedését a Microsoft.

Hirdetés

A Microsoft a Windows operációs rendszerből származó bevétele a szeptemberrel zárult harmadik negyedévben hozzávetőlegesen 4,6 milliárd dollárt tett ki, ami hat százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakának bevételét.

A szoftvergyártó tájékoztatása szerint a növekedés a számítógép-gyártóknak (OEM) eladott üzleti célű felhasználói licenceknek (Pro vagy Professional változatok) köszönhető. Egészséges növekedést tapasztaltunk az üzleti jellegű Windows 10-telepítéseknél, ahogy az OEM ökoszisztéma továbbra is élvezi a modern és biztonságos szoftverek és hardverek iránti igényből származó előnyöket, nyilatkozta Amy Hood, a Microsoft pénzügyi vezetője a negyedéves tőzsdei jelentés kapcsán.

Hirdetés

Ugyanakkor az otthoni felhasználóknak értékesített Windows-licencekből (Windows 10 Home változat) származó bevétel öt százalékkal csökkent az előző év megegyező időszakához képest.

A Microsoft 2018-as pénzügyi éve során - amely 2017. július 1-től 2018 június 30-ig tartott - az otthoni felhasználóknak eladott PC-kből származó bevétel 4 százalékkal csökkent az előző évhez képest. Ugyanakkor az üzleti PC-k eladásából származó bevétel 11 százalékkal nőtt az előző évhez képest a 2018-as pénzügyi évben.

Az egyáltalán nem világos, hogy a Microsoft hogyan különíti el a Windows-licencek eladásából származó bevételeket az ugyancsak az új számítógépekkel együtt megvásárolt egyéb termékek, legfőképpen az Office 365-ból származó bevételektől. A Microsoft 365 nevű előfizetéses konstrukció ugyanis a Windows 10 Entreprise változatát az Office 365-tel kombinálja.

Hood arra számít, hogy a Windows-bevételek, legalábbis azon részük, amelyek az üzleti felhasználóktól származnak, folyamatosan emelkednek majd az elkövetkező időszakban, ahogy a vállalatok egyre nagyobb számban térnek át a nemsokára nyugdíjba vonuló (vagyis megszűnő támogatású) Windows 7 operációs rendszerről a Windows 10-re.

A Windows 7 támogatása öt negyedév múlva megszűnik, így megnövekedő igényre számítunk a Windows 10 Pro változat iránt az elkövetkező hónapokban, mondta pénzügyi elemzőknek Hood.

A Windows 7 ingyenes támogatása - amely jelenleg már csupán a biztonsági javításokra korlátozódik - 2020. január 14-én ér véget. A Microsoft pénzért további három éven keresztül kínál támogatást a Professional vagy Enterprise változatot használóknak.

Bár a szoftvergyártó óriás többször is az utolsó verzióként jellemezte a Windows 10-et, azt nem árulta el, hogy pénzügyi szempontból ez mit jelent. Azt viszont jelezte - különösen az előfizetéses konstrukciók erőltetésével -, hogy nem kíván lemondani a bevételekről, még akkor is, ha a jövőben már nem lesz egy kifejezett áttérés a Windows X-ről a Windows Y-ra.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.