Hirdetés
. Hirdetés

Erősen visszaesett a Magyar Telekom eredménye

|

Szerdán közzétett tőzsdei gyorsjelentésében a Magyar Telekom arról számolt be: az alacsonyabb bruttó fedezeti ráta valamint a közműadó következményeképpen a nettó eredménye a tavalyi 13 milliárd forintról 1,7 milliárd forintra esett vissza.

Hirdetés

A BÉT honlapján megjelent konszolidált, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült eredmények szerint a társaság idei első háromhavi bevétele 6,8 százalékkal, 146,6 milliárd forintról 156,6 milliárd forintra nőtt a bázishoz képest.

 

A portfolio.hu által megkérdezett elemzők a cégtől 152,25 milliárd forint bevételt és 4,4 milliárd forint nettó profitot vártak.

A Magyar Telekom a tavalyi negyedik negyedévet 1,61 milliárd forint veszteséggel zárta, szemben az előző év hasonló időszaki 40,32 milliárd forint veszteséggel. A társaság összes bevétele 3,4 százalékkal 164,87 milliárd forintra nőtt.

A társaság közleménye idézi Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgatót, aki 2013-ról elmondta, arra számít, hogy az éves bevétel az idén nagyjából a 2012-es szinten marad, szemben a korábbi, legfeljebb 3 százalékos csökkenést prognosztizáló célkitűzéssel.
Az első negyedévben a mobil bevételek azonos szinten maradtak az előző év azonos időszakához viszonyítva, 73,2 milliárd forintot tettek ki. A mobilhang-alapú bevételek mérséklődését nagymértékben ellentételezte a mobilkészülék-értékesítésből és az internet szolgáltatásból származó bevételek növekedése.

A mobiltávközlési szolgáltatásokon belül a hangalapú díjak adják a bevételek legnagyobb részét, amelyek 7,5 százalékkal, 46,6 milliárd forintra estek vissza a tavalyi 50,4 milliárd forintról.
A vezetékes bevételek az első negyedévében 54 milliárd forintot értek el a tavalyi 55,4 milliárd forintos bevétellel szemben, ami 2,5 százalékos visszaesés.

Nőttek viszont, 20,2 százalékkal, a rendszerintegrációs és informatikai szolgáltatásokból származó bevételek, s elérték 14 milliárd forintot.

Emelkedtek az energiaszolgáltatásból származó bevételek is: az első negyedévben elérték a 15,3 milliárd forintot a tavalyi 6,0 milliárd forint után. Az áramszolgáltatási helyek száma elérte a 100 108-at, míg a gázszolgáltatás esetében az ügyfelek száma 68 039-re emelkedett március 31-ig. A társaság az idén egyebek között azt várja, hogy az energiaszolgáltatásokból tovább emelkedik a bevétele, s eléri a 40 milliárd forintot. Tavaly egész évben 25,5 milliárd forint volt a szegmensből származó bevétel, míg 2011-ben 4,5 milliárd forint. 2012 év végén az áramszolgáltatási helyek száma 87 945, míg a gázszolgáltatás esetében az ügyfelek száma 59 900 volt.

A kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) 24,3 százalékkal, 51,6 milliárd forintról 39,0 milliárd forintra csökkent az első negyedévben, részben szintén a 7,3 milliárd forintos első negyedévi közműadó miatt. Ez a távközlési adóval együtt 12,9 milliárd forintot tesz ki.

A fejlesztésekről a társaság közölte: a tavalyi első negyedévi 10,9 milliárd forint összegű 900 megahertzes spektrum licencdíj nélkül 3,8 milliárd forinttal, 12,9 milliárd forintról 16,7 milliárd forintra nőtt 2013 első negyedévben a beruházás tárgyi eszközökbe és immateriális javakba (CAPEX). Ezt elsősorban az integrált ügyfélszolgálati és számlázási rendszer fejlesztésének a költsége adta. A társaság ez utóbbiról közölte, hogy várakozásai szerint az újgenerációs rendszer elősegíti majd a vállalati szinergiák jobb kiaknázását, a hatékonyság további javítását és a működési költségek csökkentését, miután 2014 végére eléri a teljes funkcionalitását.

A társaság a publikus célkitűzések szerint az idén 194,8 milliárd forint EBITDÁ-t vár, miközben 92,4 milliárd forintot költ beruházásokra. Az előbbi esetében 4-7 százalékos csökkenést valószínűsíti éves szinten, míg a beruházások mérséklődését mintegy 5 százalékra teszi a cég.
A társaság részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde "A" kategóriájában kereskednek, az értékpapír keddi záróára 361 forint volt, árfolyama az elmúlt 12 hónapban 354 és 499 forint között mozgott.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.