Hirdetés
. Hirdetés

Európai feltalálókat díjaztak

|

Az elbírálásnál legnagyobb súllyal a találmány gazdasági hatását vették figyelembe. A zsűriben és az indulók között volt magyar, a díjazottak között sajnos nem.

Hirdetés

Az orvosi kutatás (az Alzheimer-kórt okozó gének azonosítására kifejlesztett új módszer), az implantátumtechnológia, a tiszta energia, a kivitelezés és a víztisztítás úttörői kapták a 2011-es Európai Feltalálói Díjat. Az ünnepséget a Magyar Tudományos Akadémián tartották. A független zsűri tagja volt Rubik Ernő is. Az elbírálás fő szempontja a találmány gazdasági hatása volt. A rangsor felállításánál figyelembe vették az általános minőségi szempontokat, valamint az össztársadalmi, környezeti előnyöket is.

A megmérettetésen egyetlen magyar jelölt indult, a kis- és középvállalati kategóriában. Molnár Béla és csapata, a 3DHistech nevében a hagyományos mikroszkópia és a digitális képfeldolgozás összeházasításával 3D mikroszkópot készített. Az eszköz lehetőséget kínál az orvosoknak és a távoli szakértőknek, hogy a beszkennelt szövetminta alapján gyors diagnózist állítsanak fel.

„Az európai szabadalmak fontos szerepet játszanak az ötlettől a piaci sikerig terjedő ciklusban. Az Európai Feltalálói Díj nyertesei ki tudták használni a szabadalmi rendszer előnyeit" - fogalmazott Benoit Battistelli az Európai Szabadalmi Hivatal (ESZT) elnöke. Az ESZT-hez évente 230 ezer szabadalmi bejelentés érkezik. A müncheni székhelyű nemzetközi hatóság rendkívül szigorú vizsgálatnak veti alá az anyagokat. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a technológiai témájú szabadalmi bejelentéseknek csupán a 28 százalékából lesz szabadalom.

Michel Barnier, az Európai Unió belső piacért és szolgáltatásokért felelős biztosa az európai szabadalomvédelem biztonságosságának fontosságára hívta fel a figyelmet, ugyanakkor hangsúlyozta: a folyamatot egyszerűsíteni, költségeit csökkenteni kell. Fontos lépés ezen az úton a nyelvi problémák kiküszöbölése (jelenleg az angol, a német és a francia az eljárások hivatalos nyelve).

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára rámutatott: az innovációk pozitívan befolyásolhatják a foglalkoztatottságot is.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.