Hirdetés
. Hirdetés

Ezeket érdemes megfontolni céges számlanyitáskor

|

Bankszámlanyitás előtt a lakossági ügyfelekhez hasonlóan a cégvezetőknek is át kell gondolniuk, hogy pontosan milyen szolgáltatásokat vennének igénybe, hogy a legmegfelelőbb számlacsomagot választhassák. Inkább a készpénzfelvétel legyen olcsóbb, vagy a tranzakciók? Milyen bankkártya legyen hozzá, és mennyi?

Hirdetés

A legtöbb vállalkozásnak kötelező pénzforgalmi bankszámlát nyitnia ahhoz, hogy megkezdhesse tevékenységét. Egyedül azok az egyéni vállalkozók kapnak ez alól felmentést, akik az alanyi áfa-mentességet választják, mivel ők használhatnak lakossági számlát is. Ám ha valamiért elveszítik ezt a státuszukat - mert átlépik a bevételi határt vagy maguk lépnek az áfa-körbe -, akkor nekik is nyitniuk kell egy pénzforgalmi bankszámlát.

Hirdetés

Egy ilyen "céges" bankszámla leginkább abban különbözik a lakossági bankszámláktól, hogy azokhoz csak meghatározott esetekben lehet azonnali beszedési megbízást benyújtani - mivel a magánszemélyek megélhetését is védik -, vállalkozások esetében azonban ez nem értelmezhető. Tekintve, hogy a vállalkozások jellemzően az áfatörvény hatálya alá tartoznak, elengedhetetlen a transzparencia, vagyis a társaságok pénzügyeinek átláthatósága.

De hogyan érdemes pénzforgalmi számlát választani? Célszerű abból kiindulni, hogy mi a vállalkozás tevékenysége, illetve mik a tervei, lehetőségei és elvárásai. Egy induló vállalkozás például egészen más kategóriába tartozik, mint egy már évek óta működő cég. De az sem mindegy, milyen szolgáltatásokat venne igénybe a társaság a számlacsomag mellé, illetve tervez-e hitelfelvételt. 

Egy induló vállalkozás esetében a legfontosabb a költségek csökkentése. Több bank kínál olyan csomagot, amelyhez az első pár hónapban kedvezmények kapcsolódnak, az OTP Business például egy évig elengedi a számlavezetési havidíjat, ha az ügyfél online kezdeményezi a számlanyitást. Ugyanakkor nem árt tisztában lenni azzal, hogy a számlavezetésin túl egyéb díjak is várhatóak, és a vállalkozásnak minden ügylet, így a tranzakciók, a készpénzfelvétel, és a kifizetés is mind költséget jelent. Vagyis érdemes komplexen szemlélni az egyes számlacsomagokat és ajánlatokat, megvizsgálva, hogy nagyjából milyen pénzforgalommal számolhat a vállalkozás, és hány tranzakció mellett. 

Érdemes azt is górcső alá venni, hogy várhatóak-e készpénzes ügyletek, és ha igen, akkor milyen értékben. A készpénzkezelés ugyanis meglehetősen drága, így érdemes ezt a lehetőségek függvényében a legalacsonyabb szintre szorítani. A lakossággal ellentétben ugyanis a vállalkozók nem élhetnek a havi kétszeri - összesen 150 ezer forintig - ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével, tehát egy-egy nagyobb ügylet jelentősen megdobhatja a költségeket.

Azt is fontos mihamarabb eldönteni, hogy a puszta számlavezetés mellett, szükség van-e más szolgáltatásokra is. Internetbanki elérhetőséget a legtöbb bank a számlacsomag részeként nyújt a vállalkozóknak, ám a cég ügyfeleinek kártyás vagy okostelefonos fizetését lehetővé tévő kártyaelfogadási szolgáltatás már jellemzően nem az alapcsomag része. A különböző típusú bankkártyák elektronikus elfogadásához célszerű olyan POS-terminálokat igényelni, amelyek a lehető legszélesebb körnek biztosítják ezt a lehetőséget. Az ügyfelek által alkalmazható fizetési módok szélesítése - mások mellett - az elszámolást is felgyorsíthatja és megkönnyítheti. 

Ám például egy olyan cégnek, amely' vásárokon árul kürtőskalácsot - tehát jó eséllyel a bevételei és kiadásai zömét készpénzben bonyolítja -, ez kevésbé fontos, mint egy olyan társaság számára, amelynek ügyfelei legalább annyian fizetnek bankkártyával, mint készpénzzel. 

Hasonlóképpen érdemes megközelíteni azt is, hogy milyen bankkártyára, és hány darabra van szüksége a cégnek. Ha például a beszerzéseket halasztott fizetéssel rendezi a cég - vagy készpénzzel -, akkor nem nagyon használja ki a bankkártya lehetőségeit, más a helyzet viszont akkor, ha az alkalmazottak sokat utaznak, és az üzleti utakon elszámolható költségeket ki tudják fizetni a céges kártyával. Az ilyen esetekben pedig azt is mérlegelni kell, hogy a kártya elektronikus vagy dombornyomott legyen-e, mivel sok esetben az elektronikus kártya nem elegendő - például autóbérléskor nem szokták elfogadni.

Az esetek többségében persze nem ez a legnagyobb kérdés. Sokkal inkább az, hogy milyen egyéb pénzügyi termékek kapcsolódnak a számlához, például folyószámlahitel. Ha ugyanis egy vállalkozás időszakosan likviditási problémákkal küzd - mert például a kiadásai havi rendszerességgel keletkeznek, miközben a bevételei csak negyedévente érkeznek a számlára - akkor óriási szüksége lehet egy megfelelő folyószámlahitelre.  

Ennél is fontosabb lehet a fejlesztésekre szánt hitel kiválasztása. Az induló vállalkozások jellemzően nem a majdani beruházási terveik fényében választanak bankot, ám a megfelelő konstrukció érdekében akár a bankváltással járó ügyintézést is érdemes lehet vállalni, hiszen a megfelelő hitel kiválasztásán a beruházás sikere, és annak mihamarabbi megtérülése is múlhat.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.