Hirdetés
. Hirdetés

Félmilliárdos veszteség a Microsoftnál

|

Ugyan brutálisnak tűnik, de közben a redmondi gőzmozdony teljes erővel zakatol.

Hirdetés

Steve ballmer Microsoft
Nem gyakran látunk olyat a PC-ipar meghatározó, kikerülhetetlen alakjától, mint amit most produkált. Redmond bejelentette második negyedéves eredményeit, ami első pillantásra igen lehangoló lett; tekintve, hogy a vállalat veszteségről volt kénytelen beszámolni. Míg a tavalyi év utolsó negyedében 5,87 milliárd dolláros nyereséget (részvényenként 69 centet) produkált, ezúttal 492 millió dolláros (részvényenként 6 centes) veszteségbe fordult a mérleg. Ennek oka azonban nem a cég romló eredményeiben rejlik; a vállalat két egyszeri kiadást könyvelt el a mögöttünk álló három hónapra.

Egyrészt egy 540 millió dolláros bevételhalasztást, a közeljövőben megjelenő Windows 8-ra való frissítési akció kapcsán, másrészt a már általunk is említett goodwill leírás miatt. A még 2007-ben, 6,3 milliárd dollárért felvásárolt aQuantive online-marketing cég nem váltotta be maradéktalanul a hozzá fűzött reményeket, így a redmondiak ebben a negyedévben elkönyvelték a jó hírnév (goodwill) csökkenést (6,2 milliárd dollárt a 6,3 milliárdból) - további részletek erre.

Ha azonban ez a két tétel nem lett volna, akkor tovább emelkedő nyereségről számolhatott volna be a vállalat: részvényenként 73 centre rúgna a profit. Ez jelentősen meglepte az elemzőket, akik valahol 62 cent környékére várták az eredményt. Különösen úgy, hogy a Windows és a Windows Live részleg (ami magába foglalja a Windows 7-et is), éves szinten 13 százalékos esést produkált.

Ezt - legalábbis százalékos szinten - pontosan ellentételezte a Server & Tools üzletág; az SQL Servert és a System Centert magába foglaló divízió 13 százalékkal bővült negyedéves szinten. Az Office programcsomag felett őrködő Business részleg éves és negyedéves szinten is 7 százalékos bővülést hozott a Microsoftnak. Leginkább a szórakoztatással kapcsolatos bevételei nőttek a vállalatnak, az Xboxot is magába foglaló Entertainment and Devices Division 20 százalékkal gyarapodott. Ezt elsősorban a Skype nyereségesebbé tétele tette lehetővé, mivel a Microsoft 39 százalékkal kevesebb konzolgépet értékesített a korábbi, hasonló időszakhoz viszonyítva - igaz, az Xbox Live tagok száma 15 százalékkal nőtt.

Végül, de nem utolsósorban, az online szolgáltatásokkal foglalkozó részleg, mely magába foglalja Redmond online hirdetési és Bing keresővel foglalkozó csapatát, 8 százalékos bevétel-növekedésről számolt be. A teljes (üzleti) évre vetítve így az amerikai óriásvállalat bevétele 73,72 milliárd dollárra rúg, ami 6 százalékos bővülés a 2011-es üzleti évhez képest. Ezzel együtt viszont visszaesett a nettó nyereség, 16,97 milliárd dollárra (részvényenként 2 dollár), a korábbi 23,15 milliárd dollárról, ami részvényenként 2,69 dollárt hozott a cég tulajdonosainak.

Egy érdekes összevetés: az idei év elején a magyar államadósság valamivel több mint 20 ezermilliárd forinton állt. A Microsoft uszkve 17 milliárd dollárnyi profitja közel 4 ezermilliárd forintnak felel meg. Vagyis, ha pusztán Redmondon múlna, ilyen tempóval öt év alatt teljesen el tudnák tüntetni a hazai kötelezettségeket.

Visszatérve a valóságba: Steve Ballmer vezérigazgató rámutatott, hogy noha talán most egy kis hullámvölgyben van a vállalat, a jelenleg zajló fejlesztések jelentősen meg fogják dobni a jövőbeli bevételeket. Többek között a Windows 8 és az új, alaposan megváltozott Office révén. Amint arról írtunk, mindkettő kipróbálható már; a Windows 8-ra kíváncsiak ide, az Office iránt érdeklődők pedig ide kattintsanak. Emellett említést érdemel még a Windows Phone 8; mobiltelefonokra szánt microsoftos OS még sosem volt ennyire szorosan hozzákötve az asztali rendszerekhez.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.