Hirdetés
. Hirdetés

Félrekönyvelt részvényopciók az Nvidiánál

|

A cég második negyedéves bevételei minden várakozást felülmúltak, ennek ellenére a bejelentéssel részvényeinek árfolyama 8,1 százalékot zuhant.

Hirdetés

Az Nvidia a legnagyobb PC- és játékkonzol-gyártóknak szállít grafikus chipeket, ide értve a megjelenés előtt álló PlayStation 3-at is. Az elektronikai óriás legutóbb 687,5 millió dolláros negyedéves bevételt jelzett, ami a vállalat eddigi történetének legerősebb negyedévét jelenti. (Tavaly a megfelelő időszakban mintegy 20 százalékkal kevesebb, 574,8 dollár folyt be hozzájuk.)

Érthetően hideg zuhanyként hatott a cég legfrissebb bejelentése, melyben bizonyos részvényopciók elkönyvelésének hibás dátumozásáról és az üggyel kapcsolatban azonnal megindított vizsgálatról esett szó. Az Nvidia részvényei a tegnapi kereskedés után azonnal visszaestek 8,1 százalékkal 22,21 dollárra.

A további, kapcsolódó pénzügyi információk, mint például a nettó nyereség kibocsátását a cég a vizsgálatok befejezéséig elhalasztotta. Jen-Hsun Huang, az Nvidia elnök-vezérigazgatója mindazonáltal nem győzte hangsúlyozni, hogy a negyedéves rekord nincs veszélyben. A vállalaton belül elindított önkéntes ellenőrzés egészen az 1999-es tőzsdei bevezetésétől kezdve világítja át a részvényügyleteket.

Az Nvidia esete nem példa nélküli, a felsőkategóriás elektronikai gyártóknál korábban is feltűnően sok, részvényopciókkal kapcsolatos könyvelési tévedés került napvilágra. (Nem maradt ki belőlük még az Apple sem.) A részvényopciók manipulációja egyébként egyre szélesebb körben terjedő jelenség, mely nem feltétlenül jelent törvénytelenséget, azonban a fentiek tanúsága szerint nem is mindig kifizetődő - kivéve persze azt a néhány bennfentest, aki aktuálisan egy életre megszedi magát belőlük.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.