Hirdetés
. Hirdetés

Felvásárolja-e a Microsoft a Nokiát?

|

Az elemzők szerint ez nem a legjobb ötlet.

Hirdetés

Nemrég jelentette be a finn vállalat 10 ezer alkalmazottjának közeljövőben való elbocsátását, „köszönhetően” az egyre komolyabb válságnak, ami a gyártó telefonjai iránt mutatkozó kereslet csökkenéséből származik. A fő riválisok, az Apple és a Samsung az elmúlt két évben folyamatosan szorítják vissza a Nokia részesedését, különösen a magasabb profitszintet ígérő okostelefon-szegmensben. Napjainkra eljutottunk oda, hogy a finnek rendelkezésére álló készpénzállomány nagyobb, mint amekkora a cég piaci kapitalizációja, a részvények értéke alapján.

Ebből a szemszögből tehát könnyen felvásárlási célponttá válhat a Nokia. Most, hogy a Microsoft a tabletpiacon saját gép (Surface) gyártásába kezdett, akár rásegíthetne saját mobilplatformja, a Windows Phone terjedésére is azzal, ha a finneket egyszerűen felvásárolná. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű, hiába van az okostelefon jelen lassan életünk minden szegmensében, az elemzők nem tartják jó ötletnek a Nokia bekebelezését.

Ennek egyik fő oka, hogy Redmond több gyártóval is együttműködik mobilplatformját illetően, ha a finneket felvásárolná, akkor az eddig partnernek tekintett cégek hirtelen a Microsoft riválisaivá válnának. Különösen most, a Windows Phone 8 eljövetelekor van szüksége a szoftveróriásnak arra, hogy minél több licencet adhasson el - a Nokia megszerzésével ugyan jelentősen erősödhetne kontrollja a platform felett, de ez minden bizonnyal a most Windows Phone alapú telefonokat készítők javát elrettentené.

Nokia Lumia 800
Nokia Lumia 800

Az elemzők szerint éppen ezért ahelyett, hogy az amerikaiak felvásárolnák a Nokiát, még szorosabb együttműködésre van szükség a két vállalat között. Jelenleg a Windows Phone részesedése 3 százalék körüli, de a platform hosszabb távú fennmaradáshoz el kell(ene) érni a kritikus 10 százalékos szintet. Ehhez pedig mindkét vállalatnak össze kell kapnia magát, amire a Nokia Lumia készülék nem elég. Ne feledjük, hogy a finnek első Windows Phone-os okostelefonját részben még azelőtt kezdték fejleszteni, mielőtt a tavalyi Microsoft-Nokia összeborulást bejelentette volna a két cég. Rob Enderle elemző szerint, ha a Nokia teljes mértékben igazodni tud a Microsoft stratégiájához, akkor még van keresnivalója ezen a piacon a duónak.

Még egy formában nyújthat segítő kezet Redmond a finneknek: megtolhatja a Windows Phone marketingbüdzséjét. Enderle szerint jelenleg közel sem költenek annyit a projektre, amennyit „szoktak”; „A Windows Phone platform marketingje kő keményen alulfinanszírozott” - nyilatkozta Enderle.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.