Hirdetés
. Hirdetés

Google-kézben a Motorola

|

Pontosabban annak mobiltelefonos és táblagépes részlegét veszi meg egy amerikai óriásvállalat.

Hirdetés

Részvényenként 40 dollárt (készpénzben) kínált a Motorola Mobility-ért a Google, ezzel a pénteki záróárnál 63 százalékkal többért vásárolja fel a céget a keresőóriás. Az ajánlattal nagyjából 12,5 milliárd dollárra értékelte a Motorola ezen részlegét a Google.

Motorola Xoom tablet
Motorola Xoom tablet

Motorola Xoom - Google kézben a tabletpiac?

Mint ismeretes, a Motorola olyan okostelefonokat és a Xoom táblagépet fejlesztett a Mobility révén, melyek a Google Android operációs rendszerét futtatták. Így utóbbi vállalat tulajdonában már nem csak a szoftveres fejlesztés, hanem a hardvergyártás is összpontosul. Ezzel még harmonikusabb kapcsolat jöhet létre a kommunikációs eszközök és azok szoftverei között, mondta Carolina Milanesi, a Gartner kutatási alelnöke.

Talán még többet nyom a latban, hogy a vásárlással a Google ellenőrzést szerez a Motorola tekintélyes szabadalmi portfoliója felett. A Motorola Mobility nagyjából 24.500 szabadalom birtokosának mondhatja magát, ezekkel hamarosan a Google rendelkezhet. Fontos fegyvertény ez akkor, amikor a Google orra elől egy, többek között a Microsoftot, az Apple-t és Sony-t is magába foglaló konzorcium happolta el a Nortel szintén értékes szabadalmi csomagját. Talán abból az esetből tanulva nem garasoskodott ezúttal a jelentős készpénztartalékokon ülő keresővállalat. Mint ismert, a Google 900 millió dollárt ajánlott a csődbe ment Nortel szabadalmi csomagjáért, ám az végül több mint 4 milliárd dollárért kelt el.

Mit hoz a jövő?
A sok pozitívum mellett negatív következményei is lehetnek az akvizíciónak. Az Android nagyon népszerű az Apple-lel rivális vállalatok, például a Samsung és a HTC körében. Ha azonban a Google hardveres konkurenciát hoz létre, mellyel közvetlenül versenyzik a kisebb gyártókkal szemben, akkor akár el is idegenítheti azokat magától. Milanesi ennek ellenére úgy véli, hogy nem eszik olyan forrón a kását, a Google és a rá támaszkodó vállalatok már meglehetősen szoros szimbiózisban élnek ahhoz, hogy ezt a köteléket ne rúgják fel gyorsan. „A forgalmazók mindegyike olyan sokat invesztált már a platformba, hogy nem fogják otthagyni egyik pillanatról a másikra" - állítja a Gartner alelnöke.

Habár konkrét elemek még nem váltak ismertté a Google terveiről, azt a vállalat közleményéből is le lehet szűrni, hogy az így kezébe kerülő rendszerek közötti szinergiák kiaknázásra készül a keresőóriás. „Az akvizíció nagy lökést az Android ökoszisztéma számára és fokozza a mobil számítástechnikában érdekeltek közötti versengést" - olvasható a hivatalos bejelentésben. Ugyanakkor a Google ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy a megállapodás nem fogja érinteni az Android fejlesztésének módját; az operációs rendszer továbbra is nyílt marad.

Különálló üzletágként kezeli majd a Motorola Mobility-t a vállalat, a körülbelül 20 ezer alkalmazott várhatóan az idei év végén vagy a következő elején cserélheti le motorolás beléptetőkártyáját Google feliratúra.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.