Hirdetés
. Hirdetés

Felvásárolják a Yahoo-t?

|

Az egykor kishalnak számító kínai cég nagyra nőtt, és most bekebelezné az amerikai vállalatot. Van ám csavar is!

Hirdetés

Amint arról egy hónapja beszámoltunk, a Yahoo komoly gondokkal küszködik, melynek eredményeként Carol Bartz vezérigazgatót elbocsátották a vállalattól; helyét ideiglenesen Tim Morse, a vezető pénzügyes veszi át. Az ideiglenes vezérigazgató kinevezésével egy időben egy „menedzseri tanácsot" is létrehoztak, amelynek feladata, hogy támogassa Morse-t a cég vezetésében és egy „átfogó stratégiai felülvizsgálat" elkészítésében. A felülvizsgálat célja, hogy újra növekedési pályára állítsák a vállalatot; a tanács tagjai között a két társalapító, Jerry Yang és David Filo is ott van.

Alibaba Group Yahoo Jack Ma
Alibaba Group Yahoo Jack Ma

Ebbe a bizonytalan helyzetbe „tenyerelt bele" a Yahoo egyik érdekeltsége, a kínai Alibaba Group. A távol-keleti, elektronikus kereskedelemmel foglalkozó vállalat vezetője, Jack Ma ugyanis egy, a Stanfordi Egyetemen tartott eseményen bejelentette, hogy cége érdeklődést mutat a Yahoo megszerzését illetően. A dolog pikantériáját az adja, hogy az amerikai vállalat már fél évtizede mintegy 40 százalékos tulajdonrészesedéssel bír az Alibabában, amely egyébként az egyik legjobb befektetésének bizonyult (néhány év alatt többszörösére nőtt a részvénycsomag értéke, sok milliárd dollárt fialva ezzel az amerikaiaknak). Jack Ma kijelentését egyébként John W. Spelich, az Alibaba Group nemzetközi vállalati ügyekért felelős alelnöke is megerősítette. Eközben a magánszféra védelmével foglalkozó szakértők aggodalmukat fejezték ki aziránt, hogy egy esetleges „hatalomátvétel" következtében kínai irányítás alá kerülhet a Yahoo.

A két vállalat között közel sem felhőtlen a viszony. Az Alibaba Group tulajdonrészének 2005-ös megszerzése óta jelent egyszerre áldást és átkot is a Yahoo számára. Voltaképp Bartz menesztésének egyik okát is a távol-keleti cégben kell keresni; az amerikai vállalat vezetése elégedetlen volt azzal, ahogy az egykori CEO az Alibaba-kapcsolatokat kezelte. A kínaiak „önfejűsködése" volt az utolsó csepp a pohárban: az Alibaba Group online fizetési szolgáltatását, az Alipay-t egy különálló, kínai felügyelet (egészen pontosan Ma felügyelete) alatt álló cégbe szervezte ki, a Yahoo engedélye nélkül. A távol-keletiek a helyi törvények változására hivatkozva tették meg önállósodási lépésüket; ugyanakkor a korábbi vádak szerint Bartz (és még néhány vezető) tudtában volt a várható eseményeknek, mégsem tettek semmit ellene.

Minden vállalatirányítási nehézség ellenére a Yahoo-nál nem állt meg az élet. A cég hírszolgáltatása, a Yahoo News az elmúlt napokban összekapcsolásra került a Facebookkal, így egyszerűsítve az ott olvasott tartalmak közösségi hálózaton való megosztását. Hivatalos bejelentésre várhatóan a csütörtöki Facebook F8 fejlesztői konferencián kerül sor.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.