Hirdetés
. Hirdetés

Folytatódik a hajsza a szolgáltatók után

|

A Xerox és a Dell által bejelentett akvizíciók is azt jelzik, hogy a hardverszállítók a nagyobb nyereséghányadot és kiszámíthatóbb árbevételt biztosító szolgáltatásokból próbálják meg ellensúlyozni a gyengélkedő hardvereladásokat ? mondják a Bloomberg által megkérdezett elemzők.

Hirdetés

A Xerox terve, hogy 6,4 milliárd dollárért felvásárolja az Affiliated Computer Services-t, több más hardverszállítót is arra indíthat, hogy a csökkenő eladásai miatt tanácsadó cégeket vásároljon fel ? nyilatkozta a Bloomberg által megkérdezett Moshe Katri, a Cowen & Co. elemzője, aki szerint a következő célpontok között olyan cégek lehetnek, mint a Computer Sciences, az Accenture vagy a Hewitt Associates.

A Xerox bejelentése azt követően került napvilágra, hogy néhány nappal korábban a Dell is bejelentette, hogy közel 4 milliárd dollár értékben megveszi a Perot Systems IT szolgáltatót. Tavaly pedig a HP vásárolta fel az EDS-t több mint 13 milliárd dollárért, amivel a második legnagyobb informatikai szolgáltatóvá lépett elő.

Bevétel a szolgáltatásokból
A trend nem meglepő, hiszen a szolgáltatások nagyobb nyereséghányadot és kiszámíthatóbb árbevételt biztosítanak a hardvereladásoknál, ami a technológiai vállalatokat túlsegítheti a második világháború óta nem látott mélységű válságon. Az IBM az elmúlt évtizedben számos akvizíciót hajtott végre, amelynek következtében a világ legnagyobb informatikai szolgáltatójává vált; ez segítette a vállalatot abban, hogy a csökkenő eladások ellenére is növelni tudta a nyereséghányadát. Az elemző szerint egyre több termékgyártó próbálja lemásolni az IBM modelljét, a sikeres szolgáltatási üzletág révén ugyanis egy helyről szolgálhatják ki az ügyfeleket.

A globális IT költés a Goldman Sachs előrejelzése szerint az idén akár 8 százalékkal is visszaeshet, mivel a vállalatok a recesszió hatására a legtöbb helyen a költségvetésük visszanyesésével reagáltak, különösen a személyi számítógépek, szerverek és más hardverek beszerzése terén ? ami többek között az IBM, a Dell, a HP vagy a Xerox árbevételét is erősen érintette.

A Xerox az akvizíció révén megháromszorozhatja a szolgáltatásokból származó bevételét, amely összeg elérheti az évi 10 milliárd dollárt ? derült ki a Connecticut állambeli Norwalk központtal működő vállalat hétfői közleményéből. A Dallas-i központú Affiliated Computer különböző kihelyezett üzleti folyamatok, így például humánerőforrás-menedzsment szolgáltatásával foglalkozik. Emellett az AFC a legnagyobb amerikai diákhitel-folyósítással foglalkozó cég, és ők működtetik az E-ZPass elnevezésű elektronikus útdíj-fizetési rendszert is.

Keresik a célpontokat
A teljes üzletifolyamat-kihelyezési (BPO) piac nagysága 150 milliárd dollár körül van. Az Affiliated Computer új üzleti szerződéseinek 90 százaléka outsourcing szolgáltatásokból származik. Keith Bachman, a BMO Capital Markets elemzője szerint a Xerox számára a legnagyobb kihívás az lesz, hogy a különböző építőkockákat a helyükre illessze. Egyelőre a tőzsdei befektetők körében is érezhető a bizonytalanság: a bejelentést követően tegnap 14 százalékkal, 7,68 dollárra esett részvény értéke a New Yorki-i tőzsde kereskedésében, az Affiliated Computer részvények értéke ugyanekkora mértékben, 53,86 dollárra emelkedett.

Eközben a többi potenciális felvásárlási célpont iránt is elkezdtek érdeklődni a befektetők: mind a Computer Sciences, mind az Accenture részvényárfolyama 5 százalékkal emelkedett hétfőn. A Computer Sciences menedzseli a NASA és az amerikai haditengerészet hálózatait, azaz a felvásárló jelentős értékű kormányzati szerződésekhez juthatna hozzá ? a virginiai cég bevételének több mint 35 százaléka származik a kormányzati szektorból.

Az Accenture is érdekes lehet a hardverszállítók számára, ugyanis a cég megvételével a világ második legnagyobb informatikai tanácsadási üzletágához juthatnának hozzá. Ugyanakkor a cég meglehetősen nagy falat lehet, piaci értékét jelenleg ugyanis körülbelül 27,8 milliárd dollárra teszik az elemzők. A másik nehézséget a felvásárlás utáni integráció jelentheti, az Accenture-nak ugyanis világszerte több mint 180 ezer munkatársa van. A Hewitt Associates ennél lényegesen olcsóbb lehet, 3,38 milliárd dollárért kelhetne el. A Bloomberg összeállítása a további célpontok között sorolja fel még a Cognizant Technology Solutions, a CGI Group és a Sapient IT szolgáltatókat is.

A jelentős szolgáltatási üzletág nélkül működő hardverszállítók közül kiemelkedik a Cisco, amely cég már jó ideje más irányokba is kacsingat a hálózatieszköz-gyártás mellett; a szolgáltatások éppen a következő lépést jelenthetik Shaw Wu, a Kaufman Bros. elemzője szerint.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.