Hirdetés
. Hirdetés

Folytatódik a Nagyvizit

|

A BSA kampányának során a szövetség igyekszik felvilágosítani a hazai kis- és középvállalatokat az illegális szoftverhasználat által okozott károkról.

Hirdetés

A BSA az elmúlt egy évben több száz magyarországi kis- és középvállalatot látogatott meg. A szervezet szakértői elsősorban a kis- és középvállalatok, valamint kiválasztott intézmények szoftvergazdálkodási gyakorlatával kapcsolatban tesznek fel kérdéseket, tájékoztatják a vállalatvezetőket az illegális szoftverhasználattal járó kockázatokról, és a hiányosságok esetén javaslatokat tesznek azok kijavítására.

A látogatások tapasztalatai azt mutatják, hogy a KKV-k vezetőinek többsége nincs tisztában a legális szoftverhasználatot szabályozó magyarországi törvényekkel, rendelkezésekkel, nem ügyel arra, hogy a vállalat belső rendelkezései megakadályozzák az alkalmazottak illegális szoftverhasználatát. Bár 40 százalékuk nyilvántartja a licencelt szoftvereit, a megvizsgált 2800 szoftvernyilvántartásból mindössze 0,5 százalék fel meg a nemzetközileg elfogadott normáknak. A sikeresebb és nagyobb körültekintéssel vezetett cégek a szoftverrel kapcsolatos kérdéseket is jobban kezelik, és - a BSA közlemény szerint - ők támogatják leginkább, hogy a szervezet határozottan lépjen fel az illegális szoftvert használó cégekkel szemben.

A látogatások következő hullámában a BSA elsősorban azon vállalatok szoftverhasználati szokásaira lesz kíváncsi, akik eddig nem válaszoltak a szervezet megkeresésére. A látogatások ezentúl az ország egész területére kiterjednek.

Ami az illegális szoftverhasználat által okozott kárt illeti, a közelmúltban helytelen adatok jelentek meg egyes sajtótermékekben - mutat rá a BSA. A pontos számok (IDC, 2006. májusi adatok szerint): Magyarországon ma 42 százalékos a szoftverillegalitási arány, ami az iparágnak évente több mint 22 milliárd forint kárt okoz . Ha az illegális szoftverhasználat csak 10 százalékkal csökkenne, akkor ez 155 milliárd forint bevételt eredményezne a gazdaságnak. A csökkentés több mint 100 milliárd forinttal növelné az iparág forgalmát, és további 31 milliárd forint adóbevételt jelentene az államnak, továbbá közel 2500 új technológiai munkahelyet teremthetne (IDC Gazdasági Hatástanulmány, 2005. december).

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.