Hirdetés
. Hirdetés

Fordulat a Wall Streeten: csúnyán csőbe húzták a redditorokat?

|

Éber figyelemmel kíséri a piac a kisbefektető-sereg minden mozdulatát.

Hirdetés

A január végi reddites ámokfutás után még mindig a hedge fundok állnak vesztésre a Wall Streeten, szemben a kisbefektetőkkel, akik most az XRP és az ezüst körül okoztak felhajtást - vagy mégsem?

Nagy tételekben indult meg ugyanis a fizikai ezüst alapú befektetési eszközök felvásárlása, ami az ezüst árát 2013 óta első alkalommal emelte 30 dollár fölé, s mintegy húsz százalékkal ment fel a múlt hét csütörtök óta. Ekkor került először szóba a kisbefektetői közösségi médiaplatformokon mint egy újabb, a nagybefektetők short-pozícióival szembe menő, GameStop-jellegű befektetési lehetőség.

Hirdetés

Az iShares Silver Trust befektetési jegye a tőzsdén kívüli forgalomban már a nyitás előtt közel tíz százalékkal erősödött. Az ezüst bányászatával foglalkozó Hecla Mining, Coeur Mining és Wheaton Precious Metals részvények tíz és húsz százalék közötti árfolyamemelkedést értek el.

Nem megnyugtató azonban, hogy a r/wallstreetbets subredditen igen megszaporodtak azok a posztok, miszerint a szervezett árfelhajtás továbbra is a nagyarányban shortolt részvényekre fókuszál, mint például a Gamestop, a Blackberry, az AMC Entertainment és a Nokia. Egyébként a megnövekedett kisbefektetői aktivitás által keltett "szélsőséges" volatilitásra hivatkozva egyes online brókerek továbbra is korlátozzák ezen papírok vásárlását, de szó sincs nemesfémekről - még annak ellenére sem, hogy a múlt héten szóba valóban szóba került.

Napvilágot látott az a feltételezés, hogy az ezüst árának pumpálása mögött valójában kizárólag a hedge fundok állnak, akik a médiával ügyeskedve igyekeznek elterelni a kereskedési lázat a redditorok által célba vett részvényektől.

Az egyre jobban gyűrűző botrányra még Hollywood is lecsapott: az MGM már rá is tette a kezét egy könyvtervezet jogaira, a WallStreetBets esetről szóló történet jelenleg a "The Antisocial Network" munkanév alatt fut. A Ben Mezrich által jegyzett kötet bemutatja, hogy a kiskereskedők csoportja miként tudta felforgatni a Wall Streetet a részvények árfolyamának felpumpálásával, nem kis gondtok okozva a nagy hedge fundoknak.

A GameStop részvénye a nyitás előtt a tőzsdén kívüli forgalomban 4 százalékos veszteségben állt. A papír 1625 százalékkal áll év eleji árfolyama felett, de ez csak a kétharmada az idén elért árfolyamcsúcsának.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.