Hirdetés
. Hirdetés

Forrósodik a napelem-háború Kína és az EU között

|

A kínai napelem-gyártó cégek kereskedelmi figyelmeztetést adtak ki, hogy felhívják a kínai kormány figyelmét az Európai Unió által kezdeményezett antidömping eljárásra, amely tönkreteheti őket.

Hirdetés

A Reuters beszámolója szerint a német SolarWorld vállalat kérelmezte az Uniónál, hogy kezdjenek nyomozásba a kínai cégeknél, amelyek szerintük a piaci érték alatt árusítják a termékeiket Európában, a világ legnagyobb napenergia hasznosítási piacán. A SolarWorld még májusban hasonló kezdeményezést tett az Egyesült Államokban is, hogy mintegy 31 százalékkal fogják vissza a Kínából érkező importjukat.

„Ha az EU követi az amerikai precedenst, és antidömping-vizsgálatot indít a kínai napenergia-termékeknél, akkor a kínai iparág végzetes csapást szenvedhet” – fejtette ki Vang Ji-ju, a Yingli Solar stratégiai igazgatója. A szakember szerint az eljárás elindítása nagykereskedelmi háborút is kiváltana Kína és az EU között, ami mindkét félnek hatalmas veszteségeket okozna, mondta a legnagyobb kínai gyártók, a Yingli, a Suntech, a Trina és a Canadian Solar nevében.

A nyugati versenytársaik legnagyobb problémája az volt éveken keresztül, hogy a kínai cégek olcsó hitelekhez jutottak, miközben az európai gyártók refinanszírozási nehézségekkel küzdöttek. Az európai vizsgálat nyilvánvalóan azonnali kínai ellenintézkedések bevezetését eredményezné az európai gyártókkal szemben. „Felhívtuk a kínai kormányt, hogy tegyen meg minden szükségeset az intézkedések megakadályozására, és védje meg a kínai szoláris iparág jogos érdekeit” – közölte Vang.

A kínai napenergia hasznosító termékek gyártóinak idegessége nem véletlen, hiszen az exportjuk 60 százaléka, mintegy 35,8 milliárd dollár értékű árucikk az EU piacán talált vevőre 2011-ben. Ráadásul az EPIA, az iparág nemzetközi szövetsége szerint tavaly a globálisan eladott szoláris termékek 74 százalékát az EU-ban állították üzembe.

Az Európai Bizottságnak 45 napja van, hogy elindítsa vagy elutasítsa a nyomozást.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.