Hirdetés
. Hirdetés

Google - Yahoo - Microsoft együttműködés

|

A meglepő felállású trió a különböző weboldalak adatbázis-indexelését akarja megkönnyíteni az egyes keresőmotorokat illetően.

Hirdetés

A keresőrendszerek (search engine) a világháló rendszeres átfésülése révén átfogó képpel rendelkeznek az ott szereplő dokumentumokról. A rendszerek tartalom szerinti adatbázist készítenek, mely a dokumentumokat kivonatos formában tartalmazza - ezt nevezik indexelésnek. A keresés felhasználó által megadott kulcsszavak alapján az index-adatbázisban zajlik. A kereső olyan találati listát készít, amely a kulcsszavakhoz illeszkedő dokumentumok címét és kivonatát tartalmazza.

A Google, a Microsoft és a Yahoo az internetes keresés és egyéb online szolgáltatások terén egymással rivalizáló cégek, most mégis megállapodtak abban, hogy a jövőben támogatni fogják a Google XML-alapú (Extensible Markup Language), nyílt forrású Sitemap protokollját. Az együttműködés közös bejelentése csütörtökön várható - a Microsoft keresője 2007 elejétől, a Yahoo elvileg már mától kezdve támogatja a Sitemapet. Míg a Microsoft teljesen felváltja majd vele jelenleg használt saját protokollját, a Yahoo azzal párhuzamosan meghagyja saját szabályrendszerét is.

A webmesterek dolgát várhatóan jelentősen megykönnyítené, ha a három vállalat közös törekvéseit siker koronázná, és együttes befolyásukat latba vetve új szabvánnyá léptetnék elő a Google Sitemap Protocolt. Az oldalak indexelésének optimalizációja így gyorsabbá és hatékonyabbá válna, ami a felhasználók számára is a keresés hatékonyságának növekedését jelentené. A Creative Commons (kreatív közvagyon) licenc értelmében a protokoll szabadon másolható, terjeszthető, megjelentethető és módosítható lesz, de csak az eredeti szerzőre való hivatkozással - az ígéretek szerint mától ezen az oldalon lesz majd mindenki számára hozzáférhető.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.