Hirdetés
. Hirdetés

Ha minden nagy techválallat munkavállalók ezreit rúgja ki, akkor az Apple miért nem tesz ugyanígy?

|

Miközben óriási leépítés hullám söpör végig a technológiai szektoron, Cupertinóban nem követik a trendet.

Hirdetés

Mindenhol elbocsátások folynak a globális infláció és gazdasági gyengülés miatt visszaeső fogyasztás következtében technológiai iparban. Legutóbb a Spotify Technology jelezte, hogy elbocsátásokat tervez a költségek csökkentése érdekében. A Bloomberg szerint ezzel azt a sort folytatja, amelyhez többek között az Alphabet (a Google anyavállalata), az Amazon.com, a Microsoft, a Facebook mögött álló Meta, valamint a Twitter is kényszerűen csatlakozott több ezer, sőt tízezer munkahelyet megszüntetve az utóbbi időben. A technológiai cégek tavaly azért kezdtek leépítésbe, mert a világjárvány idején tapasztalt keresleti boom gyorsan lecsengett. Az elbocsátások pedig idén is folytatódtak, mivel a vállalatok a gazdasági visszaesés átvészelése érdekében a költségek visszafogására törekedtek - írja a Reuters.

A nagy elbocsátók közül látványosan hiányzik az Apple, mivel lassabb felvételi ütemének köszönhetően elkerülhette azokat a problémákat, amelyekbe az Alphabet, a Microsoft, a Meta és az Amazon a jelenleg szükségesnek gondoltnál nagyobb alkalmazotti létszámmal szaladt bele.

Hirdetés

A Wall Street Journal elemzői szerint az Apple azért nem csatlakozott még a csoport többi tagjához mert az üzletága nagyobb rugalmasságának, valamint a már említett lassabb felvételi ütemének kombinációja megóvta ettől. Az Apple létszáma 2019 szeptembere és 2022 szeptembere között mindössze 20 százalékkal gyarapodott, 164 ezer teljes munkaidős alkalmazottra nőtt. Összehasonlításképpen a riválisok felpörgették a munkaerő-felvételt: a Microsoft 53 százalékkal, az Alphabet 57 százalékkal, a Meta pedig 94 százalékkal duzzad fel ugyanebben az időszakban.

Természetesen az Apple sem immunis a piacra, különösen, hogy a decemberrel zárult negyedévét a kínai gyártási problémák miatt a szokásosnál durvábbnak gondolták. Eközben az Apple Store-okon kívüli kiskereskedelmi csatornáin, például a Best Buy helyszínein a nem szezonális alkalmazottak harmincnapos értesítést kaptak az elbocsátással kapcsolatos jogaikról. Ami pedig a közvetlenebb munkatársait illeti, továbbra is várható, hogy az Apple megpróbálja csökkenteni a létszámukat. Tom Forte, a D.A. Davidson & Co vezető elemzője szerint a leépítéseket egyszerűen a dolgozók lemorzsolódása révén végre lehetne hajtani, amennyiben nem pótolnák a távozás mellett döntő munkatársakat.

Az is elképzelhető, hogy az Apple megszorításokat vagy változtatásokat vezet be a dolgozói juttatásokban. Már most sem ad ingyenes ebédet a vállalati kampuszon tartózkodó alkalmazottaknak, miközben a Google és a Meta változatlanul fenntartja ezt a szolgáltatást. De a cupertinóiaknak várhatóan más juttatási területeken is költségcsökkentésekkel kell szembenézniük. Mint arra az Apple Insider emlékeztet, a vállalat utoljára 1997-ben, Steve Jobs visszatérésekor hajtott végre tömeges leépítést. Akkor körülbelül 4100 alkalmazottat küldtek el a kiadások lefaragása érdekében.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.