Hirdetés
. Hirdetés

Hálózatmérés mesterfokon

|

Ritkán találkozik az ember a hálózatmonitorozó, -mérő és -tesztelő megoldások olyan gazdag palettájával, mint amilyet a Wandel-Services kínál, kivéve, ha távközlési vállalatnál dolgozik. Pedig minden nagyobb hálózattal rendelkező vállalat hasznosnak találhatja ezeket az eszközöket, amelyek ráadásul a felhőben, szolgáltatásként is elérhetők.

Hirdetés

Mai formájában 2002 óta működik a Wandel-Services Kft., de a cég 1994 óta jelen van a magyar piacon, az egykori Wandel & Goltermann kommunikációtechnológiai cég hazai képviseleteként.

- A német családi vállalkozás a maga idején az elektronikus méréstechnikai eszközök második legnagyobb szállítója volt a világon - mondta Kapitánffy Krisztina, a Wandel-Services Kft. ügyvezető igazgatója. - Ezek nagyon kevés szoftverelemet tartalmazó vagy azokat teljesen nélkülöző hardvereszközök, úgymond dobozok voltak jellemzően, amelyekkel speciális feladatokat kiválóan el lehetett látni.

A vállalat mint tartalomszolgáltató
Sokat változott azonban a kilencvenes évek óta a világ, a hagyományos méréstechnikai eszközök ideje a klasszikus távközlésével együtt lejárt, előtérbe kerültek a mobilkommunikációs és az IP-alapú technológiák, amelyek azután mindinkább összeforrtak.

Hirdetés

- A Wandel & Goltermann is átalakult, majd eltűnt a piacról a változásokat kísérő cégfelvásárlások és -egyesítések során - mondta Kapitánffy Krisztina. - Molnár Zoltánnal, akivel a korábbi képviseletnél is együtt dolgoztunk, ekkor hoztuk létre cégünket, amely a hagyományokra épít, de az új hálózati technológiákra összpontosít. Az idei évtől fele-fele arányban mi ketten vagyunk a Wandel-Services tulajdonosai is.

Komolyan újra kellett gondolni a változások fényében, hogy az új cég milyen hálózati méréstechnikai szállítókkal gyarapítsa partnerkörét. Ebben sokat segített, hogy a két szakember már akkor is kiterjedt kapcsolatokat ápolt a hazai felhasználókkal. Első partnereinek egyikét, a Rohde&Schwarz cégcsoporthoz tartozó SwissQualt is ügyféligény alapján kereste meg, és ma is kész új szállítókat felkutatni, ha meglévő palettáján valamely vállalat nem találna megoldást problémájára.


- Miután az IP-technológiák összefonódtak a távközlési hálózatokkal, a jelek többé nem egyetlen kábelen utaznak két végpont, szolgáltató és ügyfél között, hanem megannyi átjárón és útválasztón keresztül, két egymást követő adatkeret gyakran más-más fizikai útvonalon ér célba - mondta Molnár Zoltán, a Wandel-Services másik ügyvezetője. - Újfajta problémákkal szembesítette ez a hálózatok üzemeltetőit, akiknek szavatolniuk kell a szolgáltatásminőséget, elejét kell venniük a keretvesztésnek, a keretsorrend felcserélődésének, ami a valós idejű adatfolyamok, például videótartalom streamelésének elterjedésével különösen fontossá vált. Ma már a távközlési szolgáltatók mellett az országos vagy regionális hálózattal rendelkező vállalatok számára is komoly kihívást jelent mindez, mivel a cégek kommunikációjukban, az ügyfelek kiszolgálásában és az együttműködés terén is egyre kiterjedtebben használják az igény szerint lejátszható, illetve valós idejű, hangalapú és videótartalmakat, avagy üzleti modelljüket építik ilyen tartalmak szolgáltatására.

Analitika és felhő
Olyan hálózatmérési megoldásokat keresnek érthető módon a vállalatok, amelyekkel a hálózati eszközöket tekintve gyártófüggetlen módon meggyőződhetnek róla, hogy a távközlési szolgáltatótól megkapják a sávszélességet, amelyért fizetnek, és felhasználóik is a legjobb minőségben érik el az online tartalmat és az IP-alapú kommunikációs szolgáltatásokat. A Wandel-Services ehhez olyan partnerek megoldásait kínálja, mint például a Sniffer protokollanalizátort annak idején megalkotó NetScout, amely a DDoS támadások észleléséhez és elhárításhoz is kínál eszközöket.

Helyet kaptak a palettán a Spirent Communications IP-alapú hálózatok mérésére kifejlesztett megoldásai, a Seles-EX végponttól végpontig terjedő, aktív tesztek elvégzését segítő eszközei, valamint a Vonaq IPTV-, VoIP- és WiFi-hálózatok mérésére szolgáló, naplófájl-elemző, levélszemét- és URL-szűrő eszközei is. A Netwrix Auditor konfiguráció-ellenőrző platform pedig teljes körű információt szolgáltat arról, hogy ki, mit, mikor és hol változtatott meg vagy telepített a vizsgált hálózaton.

- A mérő és monitorozó eszközök a vállalati hálózat és adatvagyon védelméhez is fontos információkat, betekintést adnak, legyen szó a kívülről érkező támadásokról vagy az alkalmazottak biztonsági kockázatot jelentő tevékenységéről - mondta Molnár Zoltán. - Tapasztaljuk, hogy a hálózati forgalom robbanásszerűen nő, ezzel arányosan a mérés, monitorozás, a naplózás is mind nagyobb adatmennyiséget generál, és a tárolásigényt sok esetben a törvényi megfelelés követelménye is továbbnöveli. Partnereink ezért legtöbb terméküket a felhőben, szolgáltatásként is kínálják, ahol a rugalmasan méretezhető tárolókörnyezet mellett a hálózatokról gyűjtött, nagy mennyiségű adat valós idejű elemzéséhez szükséges, fejlett analitikai képességeket a kisebb vállalatok is elérik.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.