Hirdetés
. Hirdetés

Hatalmas pofont kapott a Windows

|

Az internetezők körében az Android lett a legnépszerűbb operációs rendszer, most első ízben megelőzve az eddig vezető Windowst.

Hirdetés

A múlt hónapban megelőzte az Android a Windowst a világ legnépszerűbb operációs rendszere címért folyó versenyben a webes statisztikákat készítő StatCounter adatai szerint. Az ír cég a használati arányokat méri, márpedig márciusban az Android részesedése az összes informatikai eszközön - személyi számítógépen, tableten és okostelefonon - futó operációs rendszerek között 37,93 százalék volt, vagyis hajszálnyival, de meghaladta a Windows 37,91 százalékos használati arányát. A Microsoft asztali operációs rendszere most először vesztette el top pozícióját az internetezők között.

Aodhan Cullen, a dublini székhelyű StatCounter vezérigazgatója szerint ez egy jelentős mérföldkő az informatika történelmében, ami azt jelzi, hogy a Microsoft elveszítette a 80-as évek óta meglévő vezető szerepét az operációs rendszerek piacán.

A vállalat statisztikái előre jelezték, hogy előbb-utóbb bekövetkezik a trónfosztás: a Windows leszálló ágba került, miközben az Android lassan araszolt felfelé.

Nem is olyan régen azonban a Windows még erősen dominálta az internetet: 2013 januárjában a Microsoft operációs rendszere 75 százalékos használati részesedéssel büszkélkedhetett a weben böngészők körében, 2015 júliusában pedig 50 százalék volt a részesedése.

Az Android előretörése első sorban annak köszönhető, hogy egyre többen rendelkeznek okostelefonnal, és közülük egyre többen használják internetezésre mobiljukat. A Windows visszaeséséhez pedig jelentős mértékben hozzájárul, hogy évek óta egyre kevesebb személyi számítógép talál gazdára. Mint ahogyan az is, hogy a Microsoftnak nem sikerült meghatározó szereplővé válnia a mobil piacon, a Windows Phone valósággal haldoklik, egyre kevesebben vásárolnak ilyen platformú mobiltelefonokat.

Más piackutatók adatai is alátámasztják az Android előretörését. A Gartner szerint 2016-ban az összes új informatikai eszköz - okostelefon, személyi számítógép és tablet - 60 százalékán a Google operációs rendszere futott, miközben a Windows aránya csupán 11 százalék.

Ugyanakkor egyes régiókban továbbra is erős a Windows. Észak-Amerikában a Windows használati aránya 39,5 százalék, a második helyen az iOS áll 25,7 százalékkal, az Android csak a harmadik 21,2 százalékkal. Európában a Windows márciusi részesedése 51,7 százalék, több mint kétszerese az Androidénak (23,6 százalék), és közel négyszerese az iOS-ének (13,7 százalék).

Ázsiában és Afrikában viszont az Android vezet 52,2 százalékkal, második a Windows 29,2 százalékkal, harmadik az iOS 8,8 százalékkal.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.