Hirdetés
. Hirdetés

Hewlett-Packard: bosszú?

|

A legfrisebb fejlemények alapján a botrány egy korábbi igazgatótanácsi tag bosszúhadjárata a két korábbi elnök, Carly Fiorina és Patricia Dunn ellen.

Hirdetés

Súlyos és nagy horderejű ügynek nevezte Kalifornia állam főügyésze, Bill Lockyer a HP-kiszivárogtatások kapcsán végzett lehallgatásokat. Lockyer egyúttal bejelentette, hogy vádat emelnek Patricia Dunn és Kevin Hunsaker, a HP korábbi elnöke, illetve jogtanácsosa, valamint az ügyben érintett három magánnyomozó ellen. "HP-n belüli és kívüli személyek személyiségi jogokat és szövetségi törvényeket sértettek. A kaliforniai lakosok annyira fontosnak tartják a személyiségi jogokat, hogy ezt az állam alkotmányába is belefoglalták. A kaliforniaiak nevében mindazoknak felelniük kell tetteikért, akik átlépték a jog határát" - hangsúlyozta nyilatkozatában a főügyész.

Dunn ügyvédje még aznap válaszolt a nyilatkozatra, és minden vádat hamisnak nevezett. "Ezeket a vádakat a nem megfelelő ember ellen emelték a nem megfelelő időben és a nem megfelelő céllal. Ezek a vádak egy bőségesen pénzelt és jól megszervezett félrevezetési kampány csúcspontja" - szögezte le az ügyvéd.

Ezt a gondolatot fejtette ki pár nappal múlva (október 9-én) a 60 minutes című televízió-műsorban Patricia Dunn és elődje, Carly Fiorina (képünkön). Korábban a HP-vizsgálat megállapította, hogy George Keyworth igazgatótanácsi tag szivárogtatott ki belső információkat a sajtónak. Keyworth ezt elismerte, de nem volt hajlandó lemondani pozíciójáról. Később, a HP vezetésének nyomására ezt mégis megtette, ennek nyomán pedig - mintegy a Keyworth-szal szembeni bánásmód elleni tiltakozva - lemondott egy másik igazgatótanácsi tag, a kockázati befektető Thomas Perkins is.

Dunn elmondása szerint Perkins szerepe az ügyben ennél jóval nagyobb volt. A lehallgatási botrány nem más, mint "klasszikus félrevezetési kampány, és Perkins maga szervezte meg mindazt, amit ma az ügyről mindenki tudni vél" - mondta Dunn. Perkins nem vállalta a szereplést a 60 minutes-ben, de a műsorban elhangzott háttéranyag szerint Perkins korábban több állami szervet felkeresett - többek között az igazságügy-minisztériumot és Kalifornia állam főügyészi hivatalát -, hogy panaszt tegyen a kiszivárogtatási ügyben végzett nyomozás során használt módszerek ellen. Dunn szerint Perkins akkor fordult ellene, amikor az elnök ragaszkodott ahhoz, hogy nyilvánosságra hozzák a kiszivárogtatások forrását, George Keyworth-t. Ezt azt információt Perkins titokban tartotta volna.

Carly Fiorina szerint szintén Keyworth és Perkins áll az ő menesztése hátterében is. Tavaly a Wall Street Journal nyilvánosságra hozta a HP átszervezési tervét. Ennek nyomán Fiorina belső nyomozást rendelt el, és ennek során jutott el Perkins-hez is, aki elismerte, hogy megerősített információkat, amelyeket a riporter egy másik forrástól szerzett. Fiorina elmondása szerint Perkins és Keyworth nyomást gyakoroltak rá, hogy az átszervezést az ő elképzelésük szerint végezze el. Érdekes adalék az is, hogy annak idején a sajtóbeszámolók szerint Fiorina azért mondott le, mert az általa levezényelt HP-Compaq egyesülés nem hozta meg a remélt eredményeket, és a HP-részvények árfolyama zuhant. Fiorina elmondása szerint ő nem indokolta meg az igazgatótanácsnak lemondása okát.

Perkinshez hasonlóan Keyworth sem kívánt szerepelni a műsorban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.