Hirdetés
. Hirdetés

Hogyan dolgozhatnak a vakok és gyengénlátók?

|

A 21. században szinte már nincsen olyan munka, amihez ne kellene számítógép, legalább az adott munkafolyamat némely szakaszában. Egy van vagy gyengénlátó ember ezzel a kihívással nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tud megküzdeni. Legalábbis a modern technika segítsége nélkül...

Hirdetés

Az emberiséggel egyidős probléma a látás drasztikus romlásának vagy elvesztésének az egyén életére gyakorolt hatása. Noha látássérültnek lenni mindig kihívást jelentett - erről a Népligetben található Láthatatlan kiállításon bárki meggyőződhet -, talán a modern komputerek megjelenésével még nehezebbé vált a teljes élet elérése a gyengénlátók számára. A monitor leolvasásával ugyanis vagy csak igen komoly küzdelmek árán birkóznak meg, vagy egyáltalán nem lehet számukra opció a kijelző használata.

Szerencsére amit egyik oldalról elvesz a technika, azt másik irányból pótolja. Folyamatosan fejlődnek azok a szoftverek, melyek igazodnak a megváltozott képességű emberek igényeihez - például felolvassák a dokumentum vagy weboldal szövegét. Sajnos ugyanakkor egy ördögi kör miatt elég nehéz hozzájuk jutni: a gyengénlátó sokkal nehezebben kap munkát, látáskorlátozottsága miatt, munka nélkül viszont nem tudja megvásárolni a szükséges eszközöket.

Éppen ezért fontosak az olyan kezdeményezések, mint amit az „Informatika a látássérültekért" Alapítvány támogat. Az alapítvány jóvoltából összesen 327 látássérült fiatal és felnőtt kap képernyőolvasó és nagyító szoftver-adományt. Az új licencek és frissítések, melyek összértéke 38 millió forint, nélkülözhetetlen segítséget jelentenek a vak és gyengénlátó emberek számára a tanulásban és a munkavállalásban.

Vakok Általános Iskolája, Informatika a látássérültekért Alapítvány 2011. decemberi adományozás
Vakok Általános Iskolája, Informatika a látássérültekért Alapítvány 2011. decemberi adományozás

A 2011. december 9-én, a Vakok Általános Iskolájának Nádor termében tartott adományozási ünnepségen 60 nyertes vehette át személyesen az adományt, a többieknek postai úton juttatják el nyereményüket a szervezők. A rendezvényen részt vett Tobias Winnes, a programot támogató Freedom Scientific cég értékesítésért felelős elnökhelyettese.

A magánszemélyeknek meghirdetett pályázati felhívásra összesen 520 fő jelentkezett, az alapítvány kuratóriuma közülük választotta ki a nyerteseket. Az elbírálás szigorú pontozás alapján történt, figyelembe véve, hogy az illető tanuláshoz, munkavégzéshez, önkéntes munkához vagy a szabadidő hasznos eltöltéséhez kéri a speciális szoftvereket, frissítéseket.

A nyertesek a legkülönbözőbb korú és foglalkozású emberek közül kerültek ki. Megtalálható köztük az általános iskolai tanulótól kezdve az aktív dolgozón át a nyugdíjasig mindenki, akinek a JAWS for Windows képernyőolvasó és a MAGic képernyőnagyító szoftverek megkönnyítik a mindennapjait.

Az Informatika a látássérültekért Alapítvány célja, hogy a Magyarországon élő közel 100.000 vak és gyengénlátó embert korszerű informatikai eszközökkel segítse a tanulásban, a munkavállalásban és a szabad idő hasznos eltöltésében. Az elmúlt évek során több mint 1.500 látássérült ember számára „tette láthatóvá" a világot speciális képernyőolvasó- és nagyító programok, használt számítógépek és digitális diktafonok adományozásával.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.