Hirdetés
. Hirdetés

Hogyan vágjunk keresztül a technológiai hype-on?

|

Minden szervezet szereti, ha úttörőként tekintenek rá. De az új technológiai megoldások rohamos ütemben történő elterjedése miatt nehéz lehet a helyes döntéseket meghozni.

Hirdetés

A felhőalapú számítástechnikától és a blokklánctól a gépi tanulásig és a metaverzumig, a csillogó új technológiai játékok között válogatni időigényes dolog. Hogyan döntse el egy vállalat, hogy egy újonnan megjelenő technológia "kötelező"-e a szervezete számára, és vannak-e előnyei annak, ha korai felhasználóvá válik?

A felhőbe való áttérés a világjárvány középpontjába került. Sue Daley, a techUK szakmai szövetség technológiai és innovációs igazgatója szerint a skálázhatóság és az agilitás terén rejlő potenciális előnyök miatt a felhő minden technológiai átalakulás vitathatatlan építőköve.

Hirdetés

"A felhőalapú számítástechnika az a digitális alap, amely lehetővé teszi az összes többi technológia konvergálását, és véleményünk szerint az értékes eszközök internetre való átköltöztetésének kell az első számú prioritásnak lennie a jövőben, függetlenül a vállalkozás méretétől és jellegétől" - mondja Daley.

Amikor a felhőben használható új digitális innovációk sokaságának vizsgálatára kerül sor, fontos, hogy ne hagyjuk, hogy az okos új kütyük eltereljék a figyelmünket.

"Bármennyire is vonzó a termék vagy szolgáltatás, győződjön meg róla, hogy tudja, hogyan fogja elérni a céljait, és hogyan illeszkedik a meglévő technológiai infrastruktúrájához, mert különben lehet, hogy csak a pénzét pazarolja el" - teszi hozzá Daley.

Adatigények

Az adatok és az adatelemző szoftverek jobb felhasználása minden iparágban kulcsfontosságú kérdés. Érdemes lenne megvizsgálni az edge computingot: az adatok rögzítésének, tárolásának, feldolgozásának és elemzésének lehetőségét helyben vagy a hálózat "szélén", nem pedig egy távoli adatközpontban.

Nagyon valószínű, hogy az 5G, a biometria, a gépi tanulás és az összes többi digitális technológia, amelyet ma hoznak létre és fejlesztenek, végül nagy jelentőséggel bír majd a vállalkozások számára. Rövid távon azonban az olyan rendszerekbe való befektetés, mint a dolgok internete (IoT) - az interneten keresztül összekapcsolódó fizikai eszközökre használt kifejezés - nem biztos, hogy konkrét kereskedelmi előnyökkel jár, hacsak nem kombinálható valamivel, amit egy vállalkozás már használ, például a 3D nyomtatással.

A sokat emlegetett metaperspektíva - amely lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy új szolgáltatásokat vagy fizikai termékeik digitális megfelelőit kínálják - ígéretes bepillantást nyújt a technológiai jövőnkbe. Egyelőre azonban sok vállalkozást olyan alapvető problémák hátráltatnak, mint a rossz mobilkapcsolat.

Ezeknek a szervezeteknek sokkal fontosabb, hogy az alapokat rendbe tegyék, ahelyett, hogy a fejlett ujjlenyomat-térképezésbe vagy a kiterjesztett valóságba fektetnének időt és pénzt - mondja Martin McTague, a brit Kisvállalkozások Szövetségének országos elnöke.

"Minden harmadik kisvállalkozás letöltési sebessége siralmas, és közel felét érinti a rossz mobilkapcsolat" - mondja. "Az üzleti tevékenység költségeinek ugrásszerű növekedésével a kisvállalkozásoknak alaposan meg kell vizsgálniuk, hogy az új technológiák hol teremthetnek érdemi hozzáadott értéket, ahelyett, hogy csak azért próbálnának az élen járni, hogy a tömeg előtt járjanak. Nincs értelme előbb futni, mint járni."

Az olyan innovációk esetében, mint a blokklánc, a vállalkozásoknak alaposan meg kell vizsgálniuk a költségeket és az előnyöket, és biztosnak kell lenniük abban, hogy bármely befektetés rövid távon hozzáadott értéket teremt.

A biztonságnak mindig a legfontosabb szempontnak kell lennie, mivel a kkv-k többsége ma már a zsarolóvírusokat és a kibertámadásokat állandó fenyegetésnek tekinti.

"A technológia használatának kiszélesítésekor létfontosságú, hogy a kisvállalkozások biztosítsák, hogy a munkatársak biztonságosan dolgozhassanak otthonról, a hálózati sérülések veszélye nélkül, és ügyfeleik számára biztosítsák, hogy távolról is veszélytelenül vehessenek át árukat és igénybe szolgáltatásokat" - mondja McTague.

Emberek, folyamatok, technológia

Megfelelő előkészítéssel és ismételt teszteléssel azok a szervezetek, amelyek úgy döntenek, hogy az életciklus korai szakaszában kipróbálnak egy új technológiát, versenyelőnyre tehetnek szert, mire a technológia kiforrottá válik.

A kipróbálás megkezdése előtt azonban fontos felmérni a vállalat jelenlegi készségszintjét és folyamatait. Ahol lehetséges, a szervezeteknek meg kell határozniuk egy olyan személyt vagy csapatot, aki rendelkezik a megfelelő ismeretekkel, hogy végigvezesse a folyamatot.

A felkészülési szakasz másik fontos része annak biztosítása, hogy a személyzet örömmel fogadja a technológiát, és ne nehezteljen rá.

"Ahhoz, hogy egy technológiának tisztességes esélyt adjunk, megfelelő formátumban kell rendelkeznünk az adatainkkal, valamint olyan digitális keretrendszerrel, amely támogatni tudja az újonnan érkező technológiát, és bizonyítani tudja, hogy képes növelni a hatékonyságot és javítani a munkatársak életét" - mondja Daley.

Amint azt az olyan világszínvonalú innovátorok, mint a Tesla alapítója, Elon Musk, bőségesen bebizonyították, a korai piaci jelenlét vonzza az ügyfelek és a munkavállalók hűségét, és nagy nyilvánosságot biztosít. A korai alkalmazóként való szereplés kockázatai azonban ugyanilyen egyértelműek. Ahogy a technológia egyre összetettebbé válik, úgy válik egyre valószínűbbé a gépezetben lévő hibák által okozott reputációs károk veszélye. Az úttörő vállalat PR-ja gyorsan megromolhat, ha a korai felhasználóknak negatív tapasztalatai vannak.

"A több felhasználóval, adattal és kapcsolattal nő a kibertámadások kockázata. És ahogy a technológiák fejlődnek, a korai felhasználás előnye gyorsan hátrányossá válhat" - mondja Stephan Hartgers, a Mobiquity Europe technológiai tanácsadó cég digitális stratégiáért felelős alelnöke.

Azok a vállalkozások, amelyek későn lépnek be egy technológiába, az alacsonyabb árak előnyeit is élvezhetik, mivel a kezdeti hibákat már kiküszöbölték, ami általában nagy költségekkel járt a korai felhasználók számára.

A szervezet általános kockázatvállalási hajlandósága és digitális érettsége segít eldönteni, hogy a korai alkalmazónak lenni okos lépés-e. Ugyanilyen fontosak azonban a késői elfogadás büntető jellegű akadályai és a változással szembeni belső ellenállás is.

Hartgers szerint a negatív, technofób kultúra pozitívabbá és úttörővé alakítása lehet a digitális átalakulás legfontosabb lépése.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.